En Sıcak Konular

BABACAN: KERKÜK İLE İLGİLİ SORUNLAR UZLAŞIYLA ÇÖZÜLMELİ

4 Ağustos 2008 14:36 tsi
BABACAN: KERKÜK İLE İLGİLİ SORUNLAR UZLAŞIYLA ÇÖZÜLMELİ Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye olarak Kerkük'teki gelişmeleri çok yakından takip ettiklerini belirterek, Kerkük ile ilgili sorunların uzlaşıyla çözümünü istediklerini söyledi.

ANKARA - Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye olarak Kerkük'teki gelişmeleri çok yakından takip ettiklerini belirterek, Kerkük ile ilgili sorunların uzlaşıyla çözümünü istediklerini söyledi.
     Ankara'yı ziyaret eden Portekiz Dışişleri Bakanı Luis Amado ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında soruları da yanıtlayan Babacan,Kerkük ile ilgili konuların aslında Irak'ın tümünü ilgilendiren konular olduğunu ifade ederek, "Kerkük adeta Irak'ın küçük bir modeli, küçük bir örneği gibi. Farklı gruplar orada temsil ediliyor ve Kerkük ile ilgili yaşanabilecek sorunların Kerkük'ün dışındaki bölgelere de sirayet etmesi riski her zaman var. Onun için Kerkük'ün istikrarını biz Irak'ın istikrarıyla direkt alakalı olduğu için önemsiyoruz" diye konuştu.
     "Irak'ın istikrarının bölgenin istikrarı demek olduğuna" dikkati çeken Babacan, bölgelerinde güçlü, istikrarlı, müreffeh bir Irak görmek, bunun için de Kerkük ile ilgili sorunların uzlaşıyla çözümünü istediklerini belirtti.
     Babacan, Kerkük'te tek taraflı alınacak kararlar ve tek taraflı atılacak adımların daha çok zorluk ve sıkıntı getireceğini belirtti.
     "Bizim Kerkük için görmek istediğimiz tablo, tüm grupların üzerinde uzlaşıya vardıkları bir anlaşma" diyen Babacan, bu konuda geçen günlerde BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un talebi üzerine, kendisiyle uzun bir telefon görüşmesi yaptıklarını bildirdi.
     Babacan, BM'nin Kerkük ve bazı başka birkaç şehirle daha yakından ilgilendiğini belirterek, "Biz de onları bu konuda cesaretlendiriyoruz. Irak'ta daha çok BM görmek istiyoruz. Kendilerinin yaptığı çalışmalar var. Bu çalışmaları desteklediğimizi ben kendisine ifade ettim" dedi.
     Babacan başka bir soru üzerine de Türkiye'nin AB müktesebatını üstlenmeyle alakalı bugüne kadar pek çok adım attığını ve bundan sonra da bu adımlara hızlı bir şekilde devam edeceğini söyledi.
     Babacan, Türkiye'nin 2008 yılına ait ulusal programının da tamamlanmış durumda olduğunu, programın siyasi karar aşamasına getirildiğini belirtti.
     Babacan, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın Türkiye'ye yapacağı ziyaretle ilgili basında yer alan bazı haberlere ilişkin olarak, ziyaretin özüne odaklanmak gerektiğini, bunun haricindeki tartışmaları bu ziyareti gölgelemeye yönelik "çok tatsız, yersiz girişimler" olarak gördüğünü söyledi.
     Portekiz Devlet ve Dışişleri Bakanı Amado da yaptığı açıklamada, Türkiye-AB ilişkilerinin devamlılığından yana olduklarını ve ilişkilerin kötüleşmesini engellemek için üzerlerine düşen tüm sorumlulukları yerine getirdiklerini söyledi.
     Amado, AB-Türkiye ilişkilerinde, ülkesinin Türkiye'nin AB sürecini desteklediğini ve desteklemeye devam edeceğini belirtti.


Bu haber 456 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,287 µs