En Sıcak Konular

AK PARTİ KAPATILMADI

30 Temmuz 2008 23:29 tsi
AK PARTİ KAPATILMADI Anayasa Mahkemesi, AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davada, AK Parti'nin kapatılmamasına karar verdi.

ANKARA - Anayasa Mahkemesi, AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davada,  AK Parti'nin kapatılmamasına karar verdi.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, dava sonucunda AK Parti'nin kapatılmadığını ancak 6 üyenin kapatılma, 4 üyenin de Hazine yardımından yoksun bırakılması kararına vardığını, partinin son yıl aldığı Hazine yardımından 1/2 oranında yoksun bırakılmasına karar verildiğini bildirdi.
KILIÇ: AK PARTİ KAPATILMAMIŞTIR

ANKARA (A.A) - 30.07.2008 - Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, AK Parti'nin kapatılmadığını belirterek, ''Ancak 6 arkadaşımız kapatılması yönünde oy kullanmış, 5 arkadaşımızdan 4'ü Hazine yardımından yoksun bırakılması sonucuna varmış, 1 kişi de reddedilmesi gerektiği sonucuna ulaşmıştır. Bütün bunlardan 6 arkadaşımızın kapatılma, 4 arkadaşımızın da Hazine yardımından yoksun bırakılması kararını birlikte düşündüğümüzde siyasi partiye Hazine yardımından yani son yıl aldığı hazine yardımının 1/2 oranında yoksun bırakılmasına karar verilmiştir'' dedi.
Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi'nin 3 gündür süren görüşmelerinin ardından davayla ilgili kararı açıkladı. Kılıç, şunları kaydetti:
''AK Parti'nin kapatılmasıyla ilgili açılan davanın sonucunda AK Parti kapatılmamıştır. Ancak 6 arkadaşımız kapatılması yönünde oy kullanmış, 5 arkadaşımızdan 4'ü hazine yardımından yoksun bırakılması sonucuna varmış, 1 kişi de reddedilmesi gerektiği sonucuna ulaşmıştır. Bütün bunlardan 6 arkadaşımızın kapatılma, 4 arkadaşımızın da hazine yardımından yoksun bırakılması kararını birlikte düşündüğümüzde siyasi partiye hazine yardımından yani son yıl aldığı hazine yardımının 1/2 oranında yoksun bırakılmasına karar verilmiştir.
Ben bu sonucun çok iyi tahlil edileceğine, değerlendirileceğine, analiz edileceğine ve ilgili siyasi partinin buradan alması gereken mesajı alacağı temennisinde bulunmak istiyorum. Burada kapatma kararı çıkmamıştır Anayasa'daki bu sayıyı yani 7 sayısını tutturamamış olmasından dolayı kapatma kararı çıkmamıştır ama bu kararın sonucunda bu partiye bir ihtar kararı çıkmıştır, ciddi bir ihtar kararı çıkmıştır. Bu sonucun değerlendirileceğini ve gereğinin de yapılacağını umut ediyorum, tahmin ediyorum.''

-DIŞARDAN GELEN BASKILARLA BİR PLANLAMA YAPMADIK-
Haşim Kılıç, ''Biz dışardan gelen eleştiriler, dışardan gelen baskılar sonucunda hiçbir zaman bir programlama, bir planlama yapmadık, bundan sonra da yapmayacağız'' dedi.
Kılıç, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının ''Adalet ve Kalkınma Partisinin laikliğe aykırı eylemlerin odağı durumuna geldiğinin tespitiyle eylemlerinin ağırlığı da gözetilerek Anayasanın 69. maddesinin 6. fıkrası ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 1/b maddesi gereğince temelli kapatılmasına karar verilmesi'' istemiyle dava açtığını anımsattı.
Bu davayla birlikte 61 kişinin de siyasi yasaklı olması talebi bulunulduğunu ifade eden Kılıç, ''Bu partiyle ilgili mahkememizin şu anda çıkarmış olduğu kararı açıklamadan önce bazı konuları paylaşmak istiyorum'' diyerek şunları söyledi:
''Türkiye'nin gündeminde çok önemli konuların dava konusu haline getirilerek Anayasa Mahkemesi'nin önüne konmuş olması şüphesiz ki hem Anayasa Mahkemesini hem de Türkiye'de gerek siyasi gerek ekonomik gerekse sosyal açıdan önemli sonuçlar doğurmuştur. Bu sonuçlar nedeniyle de Türkiye'deki 70 milyonluk halkımız gözünü Anayasa Mahkemesi'ne dikerek, bu kararın sonucunu beklemek durumunda kalmıştır. Tabii bu kararlar bundan önceki verdiğimiz, kısaca türban kararı diye adlandırılan ve bugün de iktidarda bulunan AK Parti'nin kapatılmasıyla ilgili dava, bu konuda en önemli iki dava olarak önümüzde bulunmakta idi. Bu arada bu davaların görülme süreciyle ilgili kimi basın organları ve köşe yazarları tarafından her türlü ahlaki ve insani değerler aşılarak çok büyük eleştirilere tabi tutulduk, hakaretlere maruz kaldık.
Ben arkadaşlarımın bu konudaki düşüncelerini ve duygularını bir kez yinelemek istiyorum ve bundan dolayı da üzüntülerimizi bir kez daha belirtiyorum: Tabii, bu davaların görülme süreci bu mahkemenin kendi yaptığı program ve planlama çerçevesinde yürümektedir. Biz dışardan gelen eleştiriler, dışardan gelen baskılar sonucunda hiçbir zaman bir programlama bir planlama yapmadık, bundan sonra da yapmayacağız. O nedenle bizim çalışma düzenimiz neyi gerektiriyorsa o çerçeve içerisinde olaylara bakmak durumunda kaldık. Tabii bu önümüze gelen davaların gerek sosyal, gerek ekonomik gerekse siyasal boyutlardaki önemi nedeniyle biz bu davanın bir an önce sonuçlanması gerekliliğini göz ardı edemezdik. Biz de bu ülkede yaşıyoruz ve biz de bu ülkenin sevinciyle ve üzüntüsüyle birlikte hep beraber bunları duyuyoruz. O nedenle bu davanın ne kadar önemli olduğunu, toplumu ne kadar ilgilendirdiğini biz de görmezlikten gelemezdik.''

-KAPATMA DAVALARINDA KARAR VERMEDE CİDDİ SIKINTI ÇEKİYORUZ-
Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, parti kapatma davalarında karar vermede çok ciddi sıkıntılar çektiklerini bildirerek, ''Siyasi aktörlerimize buradan seslenmek istiyoruz: Eğer bu konuda bir rahatsızlık varsa topluma ters gelen kurallar, anayasa değişiklikleri varsa bu konuda uzlaşarak bu değişiklikler süratle yapılabilmelidir'' dedi.
Haşim Kılıç, davayla ilgili görevlendirmeyi yaparken davanın önemini dikkate aldıklarını belirtti. Kılıç, ''Görevlendirdiğimiz raportör arkadaşımız bu konuda deneyimli birikimli bir arkadaşımızdır. Bu nedenle de arkadaşımız çok kısa süre içerisinde bu kapatma davasıyla ilgili davasını yazdı getirdi'' dedi. Raportörün raporu tek başına hazırlamadığını da vurgulayan Kılıç, iki kişinin de kendisine refakat ettiğini kaydetti.
Raportör Osman Can'ın tercih edilme nedenine de değinen Kılıç, şöyle konuştu:
''Bundan önceki türban konusunda çıkan Anayasa değişikliğini arkadaşımızın incelemiş olması ve laiklik konusunun bu çerçevede çok enine boyuna kendisi tarafından incelenmiş olması nedeniyle de arkadaşımız yine laikliğin karşıtı fiillerin odağı olduğu iddia edilen partinin davasının görülmesiyle ilgili daha kolaylık sağlama adına bu arkadaşımıza verilmiştir. Arkadaşımızın tercih sebebi sadece budur. Bunun dışında herhangi bir sebep lütfen düşünmeyelim.''
-''HİÇBİR ARKADAŞIMIZ MUTLU OLDUĞUNU SÖYLEYEMEZ''-
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, parti kapatmalarla ilgili olarak da şunları söyledi:
''Tabii ki bizim bu davada karar verirken bir partinin kapatılmasıyla ilgili hiçbir arkadaşımız mutlu olduğunu söyleyemez. Biz de demokrasi adına herkes gibi bu parti kapatma davalarında  karar vermede çok ciddi sıkıntılar çekiyoruz. Bunu da nitekim yine bu davada arkadaşlarımız ne yazık ki dile getirmiştir. Ancak ne yazık ki bu konuda çağdaş demokratik ülkelerle olan bir beraberliği sağlamak adına yapılması gereken Anayasal ve yasal değişiklikler yapılmayıp, ne zaman bir siyasi parti kapatma davası gündeme gelir, o zaman bu kuralların yapılması gerektiği çok ciddi bir şekilde, hızlı bir şekilde tartışılmaya başlar. Oysa bunun böyle olmaması gerekir. Siyasi parti kapatma davaları daha açılmadan ilgili siyasi partilerimizin bir uzlaşma içerisinde bu konuda yapılması gereken değişikliklerin yapmasını arzu ederdik. Ama maalesef bu güne kadar pek gerçekleşmedi ve bu tartışmalar siyasi parti kapatma davaları açıldığı andan itibaren yine canlılığını kazandı.
Biz bu vesileyle bir kez daha siyasi aktörlerimize buradan seslenmek istiyoruz: Eğer bu konuda bir rahatsızlık varsa topluma ters gelen kurallar, anayasa değişiklikleri varsa bu konuda uzlaşarak bu değişiklikler süratle yapılabilmelidir.
Toplumda son aylarda ve son yılda bu davalar nedeniyle gerekse başka sebeplerle çok ciddi bir gerginliğin olduğunu da hep beraber yaşıyoruz ve görüyoruz. O nedenle biraz sonra açıklayacağım bu kararın sonucuna bağlı olarak tekrar tekrar ifade ediyorum; Biz toplum olarak hangi kesimden, hangi düşünceden, hangi inançtan olursa olsun bütün toplum katmanlarının birlikte yaşama çabasını ve şartlarını sağlamasını, bu şartların oluşmasını, bu şartların devam etmesi için elimizden gelen gayreti göstermemiz gerektiğine inanıyorum. Bu nedenle bundan sonra, Türkiye'nin siyasal hayatında bu gerginliği azaltma konusunda gerekli çabaların gösterileceği inancını da taşımak istiyorum.
Hem raportör arkadaşlarımıza hem de üyelerime bir kez daha teşekkür ediyorum. Ülkemizin bu kadar önemli bir konusunda çok kısa bir süre içerisinde olayı değerlendirerek, mesai mevhumu tanımadan çalışma şartlarını görmezlikten gelerek her türlü fedakarlığı göstererek böyle bir çalışmayla sonucu çıkardıkları için kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum.''
-''BEN RET OYU VERDİM'' -
Haşim Kılıç, kendisinin AK Parti'nin kapatılmasına ilişkin davanın reddi yönünde oy kullandığını bildirdi.
Anayasa Mahkemesi Kılıç, karara ilişkin açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.
Kılıç'a yöneltilen sorular ve yanıtları şöyle:
Soru: ''Oyları açıklar mısınız? Spekülasyonlara neden oluyor.''
Yanıt: ''Ben ret oyu verdim. Başkanvekili Osman Alifeyyaz Paksüt, Fulya Kantarcıoğlu, Mehmet Erten, Necmi Özler, Şevket Apalak ve Zehra Ayla Perktaş kapatılması yolunda oy kullanmışlardır.
Sacit Adalı, Ahmet Akyalçın, Serdar Özgüldür, Serruh Kaleli ise bu partinin odak olduğuna, ancak bu odaklaşmanın çok ağır olmadığı gerekçesiyle hazine yardımından mahrum bırakılması sonucuna varmışlardır. Oyların dağılımı bundan ibarettir.''
Soru: ''Hazine yardımının kesilmesiyle ilgili ikinci bir oylama yapıldı mı? Tek oylamada mı kaldınız?''
Yanıt: ''O konulara lütfen girmeyelim. O konu bizim iç işleyişimizle ilgilidir. Ben sizlere bu konudaki sonuçları bütün açıklığıyla söyledim''
Soru: ''Kısa kararı Maliye Bakanlığı'na gönderecek misiniz? Gerekçeli karar ne zaman açıklanacak?''
Yanıt: ''Mahkememizin gündemini biliyorsunuz. Arkadaşlarımızın bu konudaki yorgunluğunu da biliyorsunuz. Bu konuda kararı da en kısa zamanda yazarak Resmi Gazete'de yayımlamak konusunda gerekli çabayı harcayacağız.''
Soru: ''Türbanla ilgili Anayasa değişikliği iptal edildi. Bununla ilgili nasıl bir tartışma yaşandı?''
Yanıt: ''Konunun içeriğiyle ilgili gerekçeli kararımızı, biliyorsunuz gerekçeli karar yayımlanmadan önce bunlar açıklanmıyor. Size şu anda yapmış olduğumuz kısa bir sonuç açıklamasıdır. Bu konularda gerekçeyle ilgili, daha doğrusu meraklarınızı gerekçeli kararımız yayınlandıktan sonra giderebileceksiniz.''
Soru: ''Kararı açıklamadan önceki konuşmanızda siyasi partilere çağrınız vardı. Çağrınız parti kapatmayı zorlaştırma şeklinde mi?''
Yanıt: ''Toplumdaki rahatsızlığın ne olduğu hem siyasi partilerimizce hem de basın yayında bu konuda çıkan köşe yazarlarımızın düşüncelerinden rahatsızlığın nerelerde temerküz ettiğini hepimiz biliyoruz. O nedenle ben siyasi partilerimizin bu işi değerlendireceği kanaatini taşıyorum.''
Soru: ''AK Parti bu fiillerine devam ederse tekrar kapatma davası açılabilir mi?
Yanıt: ''O, şu anda bizim üzerinde bir şey söyleyeceğimiz bir konu değildir. O Sayın Başsavcıyı ilgilendirir. Tabii bu konuda Sayın Başsavcı, takibini sürdürecektir. Eğer bir dava açma gereğini duyarsa da bunu yerine getirecektir. O takdirde biz de bugün olduğu gibi oturup buna karar vererek sonuçlandıracağız.''
Soru: ''Siyasi parti kapatmadan siyasi yasak istenenlere yasak getirileceği yönünde iddialar vardı. Bu mümkün müydü?''
Yanıt: ''Anayasa'da çok açık bir şekilde siyasi yasak getirilecek kişilerin kimler olduğu, nasıl olacağı belirtilmiştir. Yani şu, (eylem ve sözleriyle partinin kapatılmasına neden olanlar) diyerek ifade edilir. Dolayısıyla bir kapatma kararı da çıkmadığına göre, böyle bir yasaklama da söz konusu olmamıştır.''
Soru: ''Türban kararı ile ilgili delil olarak tespit edilenler bu davada red mi edildi?''
Yanıt: ''Dediğim gibi bu gerekçeyi ilgilendiren bir konu. Gerekçe yayınlandığında görürsünüz bunu.''
Kılıç, sözlerini, basın mensuplarına yönelik ''Sizleri de yorduk. Sizler de burada kamu görevi yerine getirmek üzere zahmet çektiniz. Sizlere de ayrıca teşekkür ediyorum. Bu kararın ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum'' sözleriyle tamamladı.
Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın 69. maddesinde 2001 yılında yapılan devlet yardımından yoksun bırakma hükmünü bir kapatma davasında ilk kez uygulamış oldu. Söz konusu madde, Anayasa Mahkemesi'nin temelli kapatma yerine dava konusu fiillerin ağırlığına göre ilgili siyasi partinin devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılmasına karar verebileceğini öngörüyor.

-NOTLAR-
Anayasa Mahkemesi heyetinin bugünkü toplantısı yaklaşık 5 saat sürdü. Böylelikle Anayasa Mahkemesi heyeti AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davaya ilişkin pazartesi günü başladığı görüşmeleri toplam 30 saatlik bir çalışma ile tamamlamış oldu.
Toplantının bitiminin ardından basın mensupları saat 16.15'de mahkemenin Yüce Divan yargılamalarını yaptığı salona alındı.
Basın mensupları mahkeme salonuna girerken ve basın toplantısının ardından çıkarken izdiham yaşandı.
Basın mensupları içeriye alındıktan yaklaşık 2 saat sonra Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç açıklama yapmak üzere saat 18.03'de salona geldi. Kılıç, açıklama yaptığı sırada foto muhabirlerini ''Arkadaşlar, flaşları biraz patlatmasanız... Gözümü alıyor, o nedenle biraz zorluk çekiyorum, rica ediyorum lütfen kapatın'' diyerek uyardı.
Kılıç'ın açıklamasını, davayla görevlendirilen raportör Osman Can ve raporu birlikte hazırladığı diğer 2 raportör de salonda basın mensuplarının arasında izledi.
Açıklamanın ardından özel aracıyla Anayasa Mahkemesinin önünden geçen AK Parti Ardahan Milletvekili Saffet Kaya basın mensuplarınca durduruldu. Kaya, ''Ülkemiz ve toplumumuz kazanmıştır'' dedi.
Kararın açıklanmasının ardından Anayasa Mahkemesi'nden ilk olarak Başkanvekili Osman Paksüt, daha sonra da Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç da geniş güvenlik önlemleri arasında ayrıldı.

KARAR 229. MADDE UYARINCA OLUŞTU

ANKARA (A.A) - Anayasa Mahkemesi, AK Parti'nin Hazine yardımından 1/2 oranında yoksun bırakılması kararı, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 229. maddesi uyarınca oluştu.
Alınan bilgiye göre, Başkan Haşim Kılıç dışındaki 10 üye, AK Parti'nin ''laiklik karşıtı eylemlerin odağı haline geldiği'' yönünde görüş ortaya koydu. Üyelerden 6'sı ''iddia edilen söz ve eylemlerin ağır olduğunu'' ileri sürerek partinin ''kapatılması''; 4'ü ise ''Hazine yardımından kısmen yoksun bırakılması'' yönünde irade ortaya koydu.
Anayasa Mahkemesi, AK Parti'nin Hazine yardımından 1/2 oranında yoksun bırakılmasına kararını Ceza Muhakemesi Kanunu'nun ''oyların toplanması'' başlıklı 229. maddesindeki üçüncü fıkrayı dikkate aldı. Üçüncü fıkra, ''Oylar dağılırsa sanığın (davalı parti) en çok aleyhine olan olan oy, çoğunluk meydana gelinceye kadar kendisine daha yakın olan oya eklenir'' hükmünü içeriyor.
Anayasa'da 2001 yılında yapılan değişiklikle kapatma kararı verilmesi için en az nitelikli çoğunluk olan 7 üyenin oyu aranıyor. 6 üyenin oyu ''kapatma kararı'' için yeterli olmadığından, bu oylar 4 üyenin oyuna eklenmiş sayıldı



Bu haber 427 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,977 µs