En Sıcak Konular

İDDİANAMEDEN: AMAÇ YÜRÜTME ORGANINI ELE GEÇİRMEK

26 Temmuz 2008 09:57 tsi
İDDİANAMEDEN: AMAÇ YÜRÜTME ORGANINI ELE GEÇİRMEK ''Ergenekon'' davası iddianamesinde, ''Örgütün ekonomik kriz ve iç çatışma çıkarıp devlette ve kamu düzeninde zaaf oluşturarak hukuksuzluk ortamına zemin hazırlayıp nihayetinde de illegal olarak yürütme organını ele geçirmeyi amaçladıkları dosyada m

İSTANBUL - ''Ergenekon'' davası iddianamesinde, ''Örgütün ekonomik kriz ve iç çatışma çıkarıp devlette ve kamu düzeninde zaaf oluşturarak hukuksuzluk ortamına zemin hazırlayıp nihayetinde de illegal olarak yürütme organını ele geçirmeyi amaçladıkları dosyada mevcut delilerden anlaşılmıştır'' denildi.
     İddianamede ''Devlet içinde Ergenekon türü bir yapılanma olabilir mi?'' sorusunun da yanıtı arandı.
     Soruşturma kapsamında; Genelkurmay Başkanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde böyle bir oluşumun bulunup bulunmadığı hususlarının sorulduğu ve Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği'nden 24 Eylül 2007'de yanıt geldiği bildirildi. Yazıda böyle bir oluşumun Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde bulunmadığı belirtilen iddianamede, elde edilen verilerde örgütün sanki devletin içinde bir kurum olduğu yolunda bir izlenim yaratması sonucunda, örgütsel içerikli dokümanların Genelkurmay Başkanlığına gönderildiği anlatıldı. Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığından gelen yazıda 29 Ekim 1999 tarihli ''Ergenekon oluşum'', 1 Mayıs 2000 tarihli ''Panzehir'' adlı belgelerin, ''Özel Kuvvetler Mesaj Formu'' ve ''Kara Kuvvetleri Mesaj Formu'' yazılı evrakın içeriğinin TSK ile ilgisi bulunmadığı belirtildi.
     MİT Müsteşarlığı'na da konunun sorulduğu ifade edilen iddianamede, MİT'ten gelen cevabi yazıda ''Ergenekon isimli oluşum ve şüpelilerden çıkan örgütsel içerikli belgelerin Mit Müsteşarlığı ile alakasının olmadığı''nın belirtildiği kaydedildi.
     İddianamede, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden 5 Haziran 2008'de ''Ergenekon'' yapılanması ile ilgili olarak gelen yazıya da yer verildi.
     İddianamede, Emniyet Genel Müdürlüğü kayıtlarında söz konusu soruşturmaya kadar ''Ergenekon'' isimli herhangi bir terör örgütüne ilişkin intikal eden soruşturma ve kovuşturma bilgilerinin bulunmadığı ve dolayısıyla soruşturma konusu yapılanmanın yeni ortaya çıkarılmış bir yapı olduğunun anlaşıldığı belirtildi.
     İddianamede, devletin resmi kurumlarından alınan cevaplara göre yapılan değerlendirmede de ''kendilerini 'derin devlet' olarak niteleyen 'Ergenekon' yapılanmasının, devletin hiçbir resmi kurumuyla irtibat ve alakasının bulunmadığı, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve yürürlükteki kanunların gizli-kapaklı bir oluşuma müsaade etmediği gibi kanunların genel yapısı itibarıyla da halihazırda devletin denetimi altında olmaksızın devletin yetkilerini kullanacak hiçbir kurum ve kuruluşun bulunmadığı, bulunmasının da mümkün olmadığı açıktır'' görüşüne varıldığı vurgulandı.
     Derin devlet tanımının aksine olarak ''Ergenekon'' terör örgütünün soruşturma kapsamında elde edilen deliler ve belgelerinden devletin çıkar ve menfaatlerinden çok, kendi ideolojik görüşlerinin hakim olması ve devleti demokratik olmayan yollardan baskı, sindirme terör yöntemleri kullanılarak yönetmeyi amaçladığı ileri sürülen iddianamede, ''Ayrıca örgüt bu yolda etkin olabilmek ve gizli hakim güç konumunu sürdürebilmek için Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve Türk Milleti'nin göz bebeği olan TSK, MİT, yargı, istihbarat birimleri, Emniyet teşkilatından başka siyasi partilere kadar sızmayı amaç edindikleri görülmektedir'' denildi.
     İddianamede, örgütün amaçlarına ulaşabilmek için medyada söz sahibi olmayı ve bu alanda da hakimiyet kurabilmek için televizyon kanalları edinip, örgütün amaçları doğrultusunda yapacakları yayınlarla örgütün gizli ve illegal amaçlarını perdelemek için kullanmayı hedeflediği anlatıldı.
     Soruşturma kapsamında elde edilen delillerden ''Ergenekon'' terör örgütünün uzun yıllardır Türkiye'de faaliyet gösterdiğine dikkat çekilen iddianamede, 1999 yılında örgütün re-organizasyonuna ihtiyaç duyularak yapılanması, çalışma yöntemleri ve benzeri konuları içeren hususların yazılı hale getirildiği kaydedildi.

Bu haber 416 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,098 µs