En Sıcak Konular

İŞÇİ VE BAĞ-KUR EMEKLİSİNE %7,2 ZAM

14 Temmuz 2008 21:15 tsi
İŞÇİ VE BAĞ-KUR EMEKLİSİNE %7,2 ZAM Başbakanlık Merkez Bina'da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yapılan ve 4,5 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi.

ANKARA -Başbakanlık Merkez Bina'da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yapılan ve  4,5 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi. Hükümet Sözcüsü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek,toplantısının ardınan yaptığı açıklamada; işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarının yılın ikinci yarısında yüzde 7,2 oranında artırılmasının kararlaştırıldığını söyledi.
     Çiçek, toplantıda işçi ve BAĞ-KUR emeklilerinin maaşlarına yılın ikici yarısı için yapılacak artışların görüşüldüğünü söyledi. İşçi ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarının yılın ikinci yarısında %7,2 oranında artırılmasının kararlaştırıldığını bildiren Çiçek, şöyle devam etti:
     "Böylece 2008 yılında işçi ve BAĞ-KUR emeklilerimizin maaşları toplam yüzde 9,3 oranında arttırılmış bulunmaktadır... Hep ifade etmeye çalıştık, enflasyondan doğan bir sıkıntı varsa, bunu gidermeye çalışıyoruz. Enflasyonun üzerinde maaş artışı veriyoruz. Başlangıçta belirlenen yüzdenin üzerine çıktıysa aradaki fark ödeniyor. 2008 yılında enflasyonun beklenenin üzerinde çıkması halinde, enflasyon farkının ayrıca maaşlara yansıtılacağı da bugünkü toplantıda kararlaştırılmıştır."

ÇİÇEK: BU İKİ DAVA İLE TÜRKİYE BİR KISKACA SOKULDU

     Hükümet Sözcüsü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ''Ergenekon'' soruşturması ve AK Parti hakkındaki kapatma davalarıyla Türkiye'nin ''bir kıskaca sokulduğunu'' belirterek, ''Türkiye iki dava arasında saat sarkacı gibi gidip geliyor'' dedi.
     Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından bir gazetecinin, ''Bugün açıklanan Ergenekon soruşturmasının iddianamesi ile ilgili olarak özellikle muhalefet partileri, Hükümet'in iddianameye müdahil olduğu yönünde iddialar ortaya attılar ve iddianameyi tatmin edici bulmadıklarını açıkladılar. İddianamenin geneli konusunda bir değerlendirme yapabilir misiniz?'' sorusuna şu yanıtı verdi:
     ''Aslında iddianame açıklanmış olmadı. İçeriğiyle ilgili bir şey söylenmedi. Söylenmesi de esasen mümkün değil. Hukuku azıcık bilen insanlar zaten böyle bir beklentinin içerisine de girmez. Hukuku bilmek yetmiyor. Hukuka saygısı da olması gerekiyor insanların. Maalesef hukuka saygısızlık yapılmaya devam ediliyor.
     Bütün demokratik ülkelerde hazırlık soruşturmaları gizlidir. Soruşturmayı yapanların dışında, yargı makamları da dahil herkese gizlidir, ama maalesef doğru, yanlış, uzun zamandan beri gazetelerde bu soruşturmayla ilgili bilgiler yayınlanıyor. Halbuki bugün yapılan açıklamada sadece birkaç tane, iddianamenin esasıyla ilgili olmayan husus söylenmiştir. Dolayısıyla şimdi muhalefet nesine itiraz ediyor, ne yapıyor? Şahsen ben bunu bilme imkanına sahip değilim.
     İlgili Ağır Ceza Mahkemesi'nin 15 günlük inceleme süresi var. Aleni hala gelmeden, içeriğinde ne var, ne yok bilinmeden içeriğine yönelik itirazların yapılması doğru olmaz. O nedenle, bugünkü açıklamalar, kim açıkladıysa onları bilmiyorum, kimseyi kastederek de söylemiyorum, hukuki itirazlardan çok kendince siyasi değerlendirmeler. Zaten Türkiye'nin yaptığı en büyük yanlışlardan bir tanesi hukuk ile siyaseti zaman zaman birbirine karıştırmaktır. O nedenle zaman zaman bu tür sıkıntılar oluyor. Bunun için 15 günü beklemek lazım. Ben bir değerlendirme yapacaksam, 174. maddedeki süre dolduktan, kamuoyuna açıklama yapıldıktan veya kamuoyu bu işi bilir hale geldikten sonra bir değerlendirme yapabilirim.
     İkincisi, yargılama devam ederken bu işler ne ölçüde bunlar konuşulabilecektir? Bir de Anayasanın 138. maddesi var. Buna da çok riayet edildiğini pek söyleyemem. Bu nedenle bugünkü açıklamaları bu çerçevede değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum.''
     Cemil Çiçek, ''Anayasa Mahkemesi raportörünün kapatma davası ile ilgili raporunu tamamlamasının, sürecin hızlanacağı anlamına gelip gelemeyeceği ve davanın ay sonuna kadar tamamlanıp tamamlanmayacağına'' ilişkin bir soru üzerine de "Bunlar benim bileceğim hususlar değil. Biz kendi yönümüzden söylememiz gereken şeyleri söyledik yargılama usulü açısından. Mahkeme bir karar verecek. Ne zaman verir onu biz bilemeyiz. Biz kendi yönümüzden bu iş bir an evvel bitsin diye arzu ederiz, ama karar verecek olan başkaları" yanıtını verdi.
     Çiçek, ''Ergenekon'' Operasyonu kapsamında gözaltına alınan ATO Başkanı Sinan Aygün'ün serbest bırakılması ile ilgili soruya da şu yanıtı verdi:
     ''Ben sizden duyuyorum. Bakanlar Kurulu toplantısından çıktım geldim. Bu davanın içeriği ile ilgilenmemiz doğru olmaz. Tabiatıyla kim karar vermişse tutuklamaya, tahliye edecek olanlar da yine o makamlardır. Yani Hükümet'le Bakanlar Kurulu toplantısıyla, benimle, bizimle alakası olan bir konu değil. O nedenle buna yanıt veremem. Demek ki Türkiye'de hukuk işliyor. Tutuklanma sebebi varsa tutuklanıyor, tahliye edilmesi gerektiği zaman da tahliye ediliyor, meseleye böyle bakmak lazım. Anlaşılıyor ki biz adına Ergenekon denen davayla daha uzun süre yatıp kalkacağız. İki sorudan birisi bu olacak. Halbuki ben bu sorulara yanıt vermek istemiyorum. Doğru da bulmuyorum. bırakalım yargı kendi işini yapsın, başkaları da kendi işini yapsınlar. Maalesef bu kurala pek riayet edilmiyor Türkiye'de.

 



Bu haber 540 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,783 µs