En Sıcak Konular

ERDOĞAN: HİÇBİR ÜLKE TEK BAŞINA İSTİKRAR ADACIĞI OLAMAZ

13 Temmuz 2008 20:33 tsi
ERDOĞAN: HİÇBİR ÜLKE TEK BAŞINA İSTİKRAR ADACIĞI OLAMAZ Başbakan Erdoğan, "Bulunduğumuz coğrafyanın bize kazandırdığı en önemli ve anlamlı tecrübe şudur: Bir ülkenin, bölgesinden bağımsız olarak, tek başına istikrar, barış, refah adacığı olması söz konusu değildir" dedi.

PARİS - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bulunduğumuz coğrafyanın bize kazandırdığı en önemli ve anlamlı tecrübe şudur: Bir ülkenin, bölgesinden bağımsız olarak, tek başına istikrar, barış, refah adacığı olması söz konusu değildir" dedi.
     Başbakan Erdoğan, Grand Palais'te gerçekleştirilen zirvede ''ekonomik kalkınma, gıda, su ve enerji güvenliği'' konusunda yaptığı konuşmada, çevre ülkelerde istikrarsızlık varsa, çatışma varsa, terör varsa, geri kalmışlık söz konusuysa, bu durumun bölgenin tüm ülkelerini de etkileyeceğini belirterek, "O nedenle topyekün bir kalkınmayı, topyekün bir barış ve istikrar modelini işbirliğiyle uygulamak gibi tarihi bir sorumluluğumuz olduğuna inanıyorum" diye konuştu.
     Türkiye olarak, bu anlayıştan yola çıkarak, bölgesel kalkınma çabalarına aktif destek verdiklerini dile getiren Başbakan Erdoğan, ''Orta Doğu'dan Balkanlar'a ve Kafkaslar'a kadar kültürel bağlarımız olan çevre bölgelerdeki sorunların çözümüne yapıcı katkımızı sürdürüyoruz. Özellikle Orta Doğu Bölgesinde devam eden anlaşmazlıkların çözümü noktasında Türkiye olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getiriyoruz'' dedi.
     Kalkınma alanındaki önemi giderek artan 'enerji arzı güvenliğinin' de günümüzde, dış politika, ulusal güvenlik, ekonomik refah ve küresel istikrar ile birlikte anılan bir kavram haline dönüştüğünü ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Türkiye, Avrupa'nın enerji ihtiyacını karşılamak üzere tasarlanan çeşitli kritik projelerin içinde yer alıyor. Bu çerçevede, Nabucco Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin büyük önem taşıdığını ifade etmek isterim. Bu konuda yakın zamanda önemli gelişmeler yaşanmıştır, önümüzdeki dönemde de kayda değer ilerlemeler sağlanacağını ümit ediyoruz. Buna ilave olarak, Türkiye-Yunanistan-İtalya Doğal gaz Boru Hattı, Avrupa enerji arz güvenliğinin arttırılmasına katkıda bulunacak başka bir projedir.
     Öte yandan, Hidrokarbon kaynaklarının Türk Boğazları'ndan taşınmasının neden olabileceği çevresel risklerin, petrol ihracatının Türk Boğazları'nı 'by-pass' edecek boru hatlarına yöneltilmesiyle bertaraf edilebileceğini düşünüyoruz. Tabiatıyla, by-pass seçeneklerinin, sadece ekonomik açıdan uygun olmakla kalmayıp, çevresel olarak da sürdürülebilir olmaları önem arz ediyor. Bu meyanda Samsun-Ceyhan by-pass petrol boru hattı projesinin bu kriterleri sağladığına inanıyoruz.''
     Türkiye'nin, Irak doğal gaz rezervlerinin geliştirilmesiyle de ilgilendiğini belirten Erdoğan, Irak doğal gazının doğrudan Türkiye'ye yönelik inşa edilecek bir boru hattıyla Türkiye'nin ulusal şebekesine kolaylıkla bağlanabileceğini düşündüklerini kaydetti.
     Akdeniz bağlamında su konusunun da son yıllarda giderek uluslararası gündemin üst sıralarına yerleşmeye başladığına işaret eden Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:
     ''Su kaynaklarının değerlendirilmesi ve bu bağlamda nehir havzaları yönetimi konusundaki bilgi birikimimizi ve deneyimimizi başta komşularımız olmak üzere tüm ülkelerle paylaşmak arzusundayız. Bu düşüncelerle, 2009 Mart ayında düzenlenecek 5. Dünya Su Forumuna ev sahipliği yapma görevini üstlendik.''

ERDOĞAN ARABULUCULUK ROLÜNÜ PARİS'TE SÜRDÜRÜYOR

     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail ve Suriye arasındaki dolaylı görüşmelerde, Türkiye'nin arabulucuk rolünü Paris'te devam eden Akdeniz için Birlik zirvesinde de sürdürüyor.
     İsrail Başbakanı Ehud Olmert, bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a mesaj gönderdi.
     Olmert'in sözcüsü Mark Regev, Erdoğan ile yapılan görüşmede, İsrail'in Suriye ile barış görüşmelerinde ''ciddi oldukları mesajını gönderdiklerini'' söyledi.
     Regev, ''Barış müzakerelerini ilerlemesi konusunda ciddi olduğumuzu ilettik'' dedi.
     Akdeniz için Birlik zirvesine, Ortadoğu barış süreci ile ilgili yapılan ikili görüşmeler damgasını vuruyor.
     Zirveye katılan İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, bugün zirvede aynı masada bir araya gelmelerine rağmen el sıkışmadılar.
     Zirveya katılan liderler yaptıkları çağrılarda, özellikle barışın tesis edilmesine öncelikle vurgu yaptı. 
    Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, Ortadoğu'da barış için İsrail ve Filistin'e barış müzakerelerini sürdürmeleri çağrısında bulundu.
     Bu arada, AB'nin Dışişleri ve Savunma Yüksek Temsilcisi Javier Solana basına yaptığı açıklamada, AB'nin Suriye ile bu yıl içinde ''ortaklık anlaşması'' imzalayabileceğini söyledi.
     Solana, bugünkü zirvenin, Avrupa ve Şam arasında yeni ilişkilerde yeni dönüm noktası olduğunu ifade etti.
     Suriye, AB'nin bölgede ortaklık anlaşması yapmadığı şu ana kadar tek ülke özelliğini taşıyor.
     Kapanış bildirisinde, İsrail-Filistin krizine, ABD'nin gözetiminde başlatılan ''Annapolis'' süreci ilkeleri çerçevesinde iki devletli çözüm çağrısı yapılıyor.
     Uzun tartışmalar sonucunda varılan uzlaşma gereği, Arap Birliği, sürece gözlemci olarak katılmayacak ancak Barselona süreci toplantılarına davet edilecek.



Bu haber 460 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,339 µs