En Sıcak Konular

MEB'DEN ''SIRALAMA SKANDALI'' HABERİNE CEVAP

12 Temmuz 2008 16:00 tsi
MEB'DEN ''SIRALAMA SKANDALI'' HABERİNE CEVAP MEB'den yapılan açıklamada, "OKS'de sıralamada hata yapıldığı" iddialarıyla ilgili olarak, OKS puanının hesaplanmasında İlköğretim Başarı Puanı'nın dahil edilmesi uygulamasının bu yıl da aynı şart ve esaslarla devam ettiği belirtildi.

ANKARA - Milli Eğitim Bakanlığından (MEB) yapılan açıklamada, "OKS'de sıralamada hata yapıldığı" iddialarıyla ilgili olarak, OKS puanının hesaplanmasında İlköğretim Başarı Puanı'nın dahil edilmesi uygulamasının bu yıl da aynı şart ve esaslarla devam ettiği belirtildi.
     MEB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, bugün bir gazetede "Sıralama skandalı" başlıklı yazı yer aldığı belirtildi.
     "Öğrencileri ve velileri gereksiz yere telaş ve endişeye sevk edecek, yanlış, kasıtlı ve bilgisizliğe dayalı olduğu düşünülen yorum için kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yapıldığı" kaydedilen açıklamada, OKS puanlarını hesaplama yöntemine ilişkin bilgi verildi.
     İlk defa 2007 yılında gerçekleştirilen OKS'de sınav puanları hesaplanırken İlköğretim Başarı Puanının dahil edildiği belirtilen açıklamada, kılavuzdaki hesaplama yöntemine ilişkin bilgiler aktarılarak, şunlar kaydedildi:
     "Buna göre yazıda yer alan '100 sorudan 100'ünü doğru yapan M.Y. 99,35 diploma notuyla Türkiye sıralamasında 23. olurken, yine 100 sorudan 100'ünü yapan U.S. 99,06 diploma notuyla çok daha üst sırada yer alması gerekirken 128. sıraya düştü' denilerek 'skandal' vurgusu yapılan yorumun yukarıda belirtilen hesaplama yöntemini bilmeden veya dikkate almadan yapıldığı anlaşılmaktadır. Örnekte yer alan 99,35 diploma notuna sahip M.Y. okulundaki en yüksek diploma notunun da sahibi olması sebebiyle İlköğretim Başarı Puanı hesaplamasında diğer okullardaki 100 tam puana denk gelen bir katkı elde etmiş olup, U.S'nin okulunda ise bir başka öğrencinin daha yüksek diploma puanı ile diploma almış olması sebebiyle bu öğrencinin İlköğretim Başarı Puanı hesaplamasında okuldaki en yüksek diploma notuna sahip öğrencinin diploma puanı tam 100 puana ötelenerek bu puana oranla 99,6 puana karşılık gelen puan karşılığı katkı esas alınmıştır. Aynı durum, diğer örnekler B.T. ve E.S. için de geçerlidir.
     Dolayısıyla yazarın iddia ettiği 'Tepedeki bu yanlış sıralama, diğer tüm adayların sırasında da kaymalara neden olacağı için verilen tüm bilgiler geçerliliğini yitirebilir ve yeniden değerlendirme kaçınılmaz hale gelebilir' yargısı tümüyle gerçekçilikten uzak ve mantık dışıdır.
     Aynı yazıda yer alan 'net' sayısına göre tercih ve yerleştirme mantığı ise bu tür sınavlarda hiçbir zaman dikkate alınmayan, alınması da önerilmeyen bir yöntemdir. Tercih ve yerleştirmede puan, yüzdelik dilimler ve başarı sırasının göz önüne alınması gerekmektedir."
     Açıklamada, "Yapılan düzenlemeler ve yeniliklerle okulda verilen eğitimin önemli hale getirildiği, önemli-önemsiz ders ayrımının ortadan kaldırıldığı ve başarının yaygınlaştırılmasının hedeflendiği" kaydedildi.
     Elde edilen sonuçların öğrencilerin bundan sonra okul başarılarına daha çok önem vereceklerini, ders dışı zamanlarını sosyal ve kültürel gelişimlerine ayırabileceklerini ve okul dışı destek arayışlarını azaltacaklarını gösterdiği ifade edilen açıklamada, "Yapılan incelemeler abartılı veya şişirilmiş not verme gibi eğitimin ruhuyla bağdaşmayan gayri ciddi ve meslek ahlakına uymayan uygulamaların önemli ölçüde gerçekleşmediğini göstermektedir. Bakanlığımızın sahip olduğu teknik altyapı ve veri havuzu bu tür uygulamaları tespit edebilecek yeterliliktedir" denildi.

 



Bu haber 445 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,917 µs