En Sıcak Konular

MERSİN ''AKCİĞERLERİNİ'' KAYBETTİ

9 Temmuz 2008 16:50 tsi
MERSİN ''AKCİĞERLERİNİ'' KAYBETTİ Mersin'in Gülnar ilçesinde, pazartesi günü öğle saatlerinde başlayan ve ancak üçüncü gün kontrol altına alınan yangında, yaklaşık bin hektar kızılçam ormanı ile 12 bin 400 dekar tarım alanı zarar gördü.

MERSİN/ADANA - Mersin'in Gülnar ilçesinde, pazartesi günü öğle saatlerinde başlayan ve ancak üçüncü gün kontrol altına alınan yangında, yaklaşık bin hektar kızılçam ormanı ile 12 bin 400 dekar tarım alanı zarar gördü.
     Geçen pazartesi günü saat 11.00 sıralarında başlayan ve saatte hızı 70 kilometreye ulaşan rüzgar nedeniyle hızla yayılan orman yangını, Gülnar ilçesinin güneyinde yer alan Delikkaya köyü başta olmak üzere çok sayıda yerleşim birimine sıçradı.
     Delikkaya'da 38, Kavakoğlu'nda 9, Tepeköy'de 6, Korucuk'ta 4, Beydili'de 2, Ulupınar ve Emirhacı'da birer ev, yangında zarar görürken, yangının merkez noktası konumundaki Delikkaya'da Hatice Kırlangıç (84) ile torunu Hatice Bulut (16) yanarak hayatını kaybetti. Aynı aileden Fatma Bulut ağır yaralandı.
     Bu arada, hastanelere çoğunluğu dumandan zehirlenme olmak üzere 60'a yakın kişi başvurdu. Yangında, 5 büyükbaş, 50 küçükbaş hayvan telef oldu.
     Orman Bölge Müdürlüğünün 70, çevre il ve ilçelerden getirilen 20 arazöz ile çok sayıda iş makinesi, 1 uçak, 5 helikopterle müdahale edilen ve 3 gündür süren yangında, 700 personel özveriyle çalışarak, yangının daha fazla büyümesini önledi.
     Büyük bölümü 25-30 yaşındaki kızılçam ormanlarıyla kaplı bin hektarlık alanda, bir hektar kızılçamın 15 bin YTL'lik orman ürünü değeri göz önünde tutulduğunda sadece bu açıdan zarar, en az 15 milyon YTL'yi buluyor.
     Yanan orman alanında yaşları 40-60 arası olan kızılçamların da yer aldığı, bu yaşlardaki ağaçların ekonomik değerinin en yüksek noktada bulunduğu belirtiliyor.
     Bölgede yanan 12 bin 400 dekar tarım alanı içinde ise çok sayıda meyve bahçesi bulunuyor.
     Yetkililer, hasar tespit çalışmalarının yangının tamamen söndürülmesinin ardından başlayacağını belirtirken, uzmanlar, bir kıvılcımla yüzlerce hektarı kül olan kızılçam ormanlarının fonksiyonel değerinin parasal değerinin 20 bin katı olduğunu kaydettiler.
     Bu arada dün akşam saatlerinde başlayan ve uzun çalışmalar sonucu kontrol altına alınan Bozyazı ilçesindeki orman yangınında da yaklaşık 25 hektar Kızılçam ormanının zarar gördüğü bildirildi.

DOĞAN: FIRTINA BİLGİSİ ENDİŞELENDİRİYOR

     Orman Genel Müdürlüğü Orman Koruma ve Yangınla Mücadele Dairesi Başkanı Nurettin Doğan, Mersin'in Gülnar ilçesinde çıkan orman yangınının büyük oranda kontrol altına alınmasına karşın, bu akşam saatlerinde beklenen fırtına nedeniyle endişeli olduklarını bildirdi.
     Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüksek kesimdeki Gülnar ilçesinden sahil şeridine inen orman sahasında zaman zaman ''anormal'' fırtına olduğunu, fırtınanın hızının saatte 100 kilometrenin üzerine çıkabildiğini kaydetti.
     Doğan, 3 gündür süren mücadele ile büyük oranda kontrol altına alınan orman yangınında fırtınanın çalışmaları aksattığını bildirerek, şunları söyledi:
     ''Bu akşam 21.30 sıralarında beklenen ve saatteki hızı 60 kilometreyi aşması tahmin edilen fırtına bilgisi bizleri endişelendiriyor. Bu nedenle yangın 'tamamen kontrol altına alındı' diyemiyoruz. Çünkü fırtınada şu an külün altında kalan köz çıkarak, yeniden tehdit oluşturuyor.''



Bu haber 426 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,376 µs