En Sıcak Konular

G-8 ZİRVESİ SONA ERDİ

9 Temmuz 2008 15:27 tsi
G-8 ZİRVESİ SONA ERDİ Japonya'nın Hokkaido adasında yapılan G-8 zirvesinin odağında, iklim değişimiyle mücadele, Afrika'ya yardım ve Zimbabve'deki siyasi kriz yer aldı.

RUSUTSU - Japonya'nın Hokkaido adasında yapılan G-8 zirvesinin odağında, iklim değişimiyle mücadele, Afrika'ya yardım ve Zimbabve'deki siyasi kriz yer aldı.
     Dünyanın en güçlü ekonomilerine sahip ülkelerle kalkınmakta olan ülkeler, BM öncülüğünde küresel ısınmaya karşı yürütülen mücadeleye daha fazla destek verme vaadinde bulundu. Afrika'ya daha fazla yardım gönderilmesi kararlaştırılan zirvede, krize yol açan başkanlık seçimi nedeniyle Zimbabve yönetimi bir kez daha kınandı.
     Japonya'nın ev sahipliğinde 3 gün süren zirvenin bugünkü son gününde, ABD'nin öncülüğündeki 16 ülkeden oluşan grup ve AB, küresel ısınmaya neden olan sera gazlarının azaltılması için orta ve uzun vadeli hedefler belirleyeceklerini açıkladı, ancak net ve belirli hedefler ortaya konmadı.
     G-8 ülkeleri, petrol üretiminin artırılması ve yatırım çağrısında bulunurken, gıda ve diğer yardımlar için 10 milyar dolarlık bir destek ayırdıklarını, gıda ve tarımda üretimi artırmak için küresel bir ortaklık oluşturacaklarını açıkladı.
     Liderler, Afrika'ya yapılan yıllık yardımın 25 milyar dolara ulaşması ve enfeksiyon hastalıklarıyla mücadeleye 60 milyar dolar ayrılması yolunda önceki toplantılarda belirlenen hedefe bağlılıklarını yineledi.
     İklim değişimi ve küresel ısınmayla mücadele hedefleri, G-8 ülkelerinin zirvedeki ana gündem maddesi oldu.
     Çevre örgütleri ise zirvenin nihai bildirisinin "kesin ve açık hedefler" içermediği ve küresel ısınmadan en fazla zararı görecek küçük ada devletleri ve diğer ülkelerin durumunun dikkate alınmadığı eleştirisinde bulunuyor.
     ABD Başkanı George W. Bush, zirvenin sonuçlarını, küresel ısınma konusunda önemli bir adım olarak niteledi. Bush, "Küresel ısınmayla ilgili bir şey yapabilmek için bütün büyük ekonomiler masada olmak zorunda ve bugün olan da budur" diye konuştu.
     Öte yandan, Zimbabve yönetimi, G-8 ülkelerini "İngiltere ve ABD'nin ülkede bir kukla hükümet kurmak amacıyla liderlik ettiği sömürgeci ve ırkçı hareketin parçası" olmakla suçladı ve zirveden çıkan kararı kınadı.

Bu haber 426 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,316 µs