En Sıcak Konular

ABD-ÇEK CUMHURİYETİ ARASINDA ÖN ANLAŞMA

8 Temmuz 2008 21:30 tsi
ABD-ÇEK CUMHURİYETİ ARASINDA ÖN ANLAŞMA ABD, Çek Cumhuriyeti ile Washington'ın füze savunma kalkanının unsurlarını bir Avrupa ülkesine kurmasına imkan tanıyacak ön anlaşmayı imzaladı.

PRAG - ABD, Çek Cumhuriyeti ile Washington'ın füze savunma kalkanının unsurlarını bir Avrupa ülkesine kurmasına olanak tanıyacak ön anlaşmayı imzaladı.
     ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg, Washington'ın, İran gibi ülkelerden atılabilecek füzeleri vurma amacında olduğunu söylediği sisteminin parçası olan bir radar istasyonunun Prag'ın güneybatısına inşa edilmesini öngören anlaşmaya imza koydular.
     Rice, anlaşmayı imzaladığı Prag'da yaptığı açıklamada, füze kalkanı anlaşmasının Çek Cumhuriyeti için iyi bir anlaşma olduğunu söyledi.
     ABD Dışişleri Bakanı, Washington'ın kimi unsurlarını da Polonya'ya yerleştirmeyi hedeflediği füze savunma sisteminin nasıl ilerleteceğine yeni ABD Başkanı'nın karar vereceğini söyledi.
     Polonya, ABD'nin planını kabul ettiğini henüz açıklamadı.
     Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Schwarzenberg de ABD ile imzaladıkları anlaşmanın yalnızca ülkesinin değil Avrupa'nın güvenliğini de artıracağını bildirdi.
     Bu arada, Prag'da toplanan yaklaşık 2 bin kişi, ABD ile Çek Cumhuriyeti arasında füze kalkanı anlaşması imzalanmasını protesto etti.
     ABD, Ortadoğu'dan, özellikle de İran'dan gelebilecek uzun menzilli füze saldırılarına karşı savunma amaçlı olduğunu söylediği füze savunma sistemi planı çerçevesinde, Çek Cumhuriyeti'ne radar üssünün kurulmasının yanısıra Polonya topraklarına da 10 avcı füze yerleştirmek istiyor.
     Washington'ın füze kalkanı planına baştan beri karşı çıkan Rusya, bunu kendi güvenliği için tehdit olarak görüyor. ABD'nin füze kalkanı planına silahlanma yarışını başlatacağı eleştirileri de getirilmişti.

Bu haber 425 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,381 µs