En Sıcak Konular

BABACAN: TÜRKİYE'NİN İSTEDİĞİ PEK ÇOK UNSUR SONUÇ BİLDİRGESİNDE

8 Temmuz 2008 11:22 tsi
 BABACAN: TÜRKİYE'NİN İSTEDİĞİ PEK ÇOK UNSUR SONUÇ BİLDİRGESİNDE Dışişleri Bakanı Ali Babacan, gelecek hafta yapılacak Akdeniz İçin Birlik zirvesiyle ilgili, "Türkiye'nin istediği pek çok unsur sonuç bildirgesine girdi" dedi.

KUALA LUMPUR - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, gelecek hafta yapılacak Akdeniz İçin Birlik zirvesiyle ilgili, "Türkiye'nin istediği pek çok unsur sonuç bildirgesine girdi" dedi.
     Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Zirvesine katılmak için Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da bulunan Babacan, Türk basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
     Babacan, bugün Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı arayacağını ve bu görüşmede büyük olasılıkla Akdeniz için Birlik konusunun görüşüleceğini söyleyerek, "Görüşmeden sonra tabloyu biraz daha netleştireceğimizi düşünüyorum" dedi.
     Akdeniz için Birlik'in gelecek haftaki zirvesine Türkiye'nin katılıp katılmayacağının sorulması üzerine Babacan, konuyla ilgili çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini kaydetti.
     Fransa'da Meclis ile Senato arasında yoğun tartışmalara yol açan ve Türkiye'yi doğrudan ilgilendiren anayasa değişikliğinin Fransa meclis genel kurulunda bugün bir kez daha ele alınacağının hatırlatılması üzerine, Babacan şunları söyledi:
     "Fransa anayasasında Meclis bir değişiklik yapmıştı ve yeni üyeler için referandum zorunluluğunu pek çok ülke için kaldırıp, AB nüfusunun yüzde 5'inden daha fazla nüfusa sahip olan yeni ülkeler için mecburiyet koymuştu. Tabii şu anda gündemde bu tanıma uyan bir tek Türkiye var. Ancak Senato'da 297'ye karşı 7 oyla bu değişiklik reddedildi, yani Senato Meclis'in aldığı bu kararı bozdu. Bugün Meclis'te tekrar görüşülecek. Burada olsak da gelişmeleri takip ediyoruz. Paris'teki arkadaşlarımız da Meclis ve Senato'yu dakika dakika takip ediyorlar."
     Meclis'te yapılacak oylamanın son oylama olmadığına dikkat çeken Babacan, en sonunda Meclis ve Senato'nun ortak oylama yapacağını ve nihai durumun ancak ondan sonra ortaya çıkacağını bildirdi.
     "Malezya'daki muhalefet lideri Enver İbrahim'in Türk Büyükelçiliğine sığınmasının" hatırlatılması ve bu konunun yapılan görüşmelerde gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Babacan, konunun Malezya Dışişleri Bakanı Reis Yetim'le yaptığı görüşmede kısaca ele alındığını bildirdi.
     D-8 zirve toplantısını da değerlendiren Babacan, zirvede önceki gün yapılan Bakanlar Konseyi toplantısındaki çalışmaların özetinin sunulduğunu ve kararların bağlandığını belirtti. Babacan, D-8 üyesi ülkelerin iş adamlarına vize kolaylığı sağlayacak anlaşmanın tüm ülkeler tarafından imzalandığını, artık onay sürecine girildiğini de kaydetti.
     Babacan, D-8 Sekreteryasının daimi olarak Türkiye'de olmasına ilişkin kararın da zirvede de pekiştirildiğini, böylece D-8'in ev sahipliğini kalıcı olarak Türkiye'nin yapacağını bildirdi.

Bu haber 273 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,283 µs