En Sıcak Konular

DÜNYA BUĞDAY ÜRETİMİNDE REKOR BEKLENTİSİ

8 Temmuz 2008 10:58 tsi
DÜNYA BUĞDAY ÜRETİMİNDE REKOR BEKLENTİSİ Türkiye'de kuraklık yüzünden hububat üretiminde sıkıntı yaşanırken, buğdaya yönelen Çin ve Hindistan'daki artışlara paralel olarak dünya buğday üretiminin, geçen yıla göre 50 milyon ton yükselişle rekor olacak 658 milyon tona ulaşması bekleniyor.

KONYA - Türkiye'de kuraklık yüzünden hububat üretiminde sıkıntı yaşanırken, buğdaya yönelen Çin ve Hindistan'daki artışlara paralel olarak dünya buğday üretiminin, geçen yıla göre 50 milyon ton yükselişle rekor olacak 658 milyon tona ulaşması bekleniyor.
     Alınan bilgiye göre, Uluslararası Hububat Konseyi'nin (IGC), son raporunda, Temmuz 2008/Haziran 2009 dönemi dünya buğday üretiminin, geçen yıla göre 50 milyon tonluk artışla 658 milyon ton düzeyinde gerçekleşeceği öngörülüyor.
     658 milyon tonun rekor üretim olacağının belirtildiği raporda Konsey, üretim öngörüsünde yapmış olduğu artışın nedeni olarak buğdaya yönelen Çin ve Hindistan ile BDT, ABD ve Brezilya'daki üretim artışlarını gösteriyor.
     Rapora göre Temmuz 2008/Haziran 2009 dönemi buğday tüketimi de geçen yıla göre artış gösterecek. Bu sezon tüketimin geçen yıldan 22 milyon ton fazla 634 milyon ton düzeyinde olacağı bekleniyor.
     Rekor üretimin stokların artmasını sağlayacağı öngörülüyor. Dönem sonu stokların 143 milyon ton düzeyine ulaşacağı tahmin ediliyor.
     Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, özellikle geçen yıl yaşanan kuraklık yüzünden yaşanan verim kaybının, Türkiye'nin stoklarının bulunmamasının yarattığı ve gelecekte yaratacağı sıkıntıları ortaya çıkardığını söyledi.
     Dünyada buğday üretiminin desteklemelerle arttığını ancak gıda, yem ve enerji olarak kullanılması nedeniyle tüketiminde de önemli artışlar yaşandığını, buğdayın son birkaç yıldır stratejik ürün haline geldiğini belirterek, "Türkiye'nin artık, tedbirlerini alması gerekiyor. Çiftçi desteklenirse Türkiye, dünyayı doyurur" dedi.


Bu haber 249 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,381 µs