En Sıcak Konular

BANKALAR, YABANCILARA MÜLK SATIŞINI BEKLİYOR

6 Temmuz 2008 11:08 tsi
 BANKALAR, YABANCILARA MÜLK SATIŞINI BEKLİYOR Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran, tutsat (mortgage) sektörünün büyüklüğünün 2012 yılında 100 milyar YTL'ye ulaşmasını beklediklerini belirtti.

GAZİANTEP - Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran, tutsat (mortgage) sektörünün büyüklüğünün 2012 yılında 100 milyar YTL'ye ulaşmasını beklediklerini belirterek, ''yabancılara mülk satışının önünü mutlaka açmamız gerekiyor'' dedi. Onaran, tutsatın bir tüketicinin hayatında verdiği en uzun vadeli yatırım kararı olduğunu, Garanti Mortgage olarak bu işin uzmanlık gerektirdiği bilinciyle yola çıktıklarını ve ürün yelpazelerini genişlettiklerini söyledi.
     Garanti Mortgage'nin 20'den fazla çeşitle Türkiye'de en fazla ürünü sunan banka olduğunu belirten Onaran, hem yabancı ülkelerde yerleşik tüketicilere hem de yabancı uyruklu tüketicilere Türkiye'de tutsat seçenekleriyle kredi imkanı, ayrıca ''gurbetçi mortgage'' ile yurt dışında yerleşik vatandaşlarımıza Türkiye'de satın alacakları konutlar için YTL veya dövize endeksli ürün sunduklarına da dikkati çekti.
     Onaran, ''ev sahibi olmak isteyen bir sürü gurbetçimiz var. Gurbetçi mortgagede Haziran ayında umduğumuzdan çok iş yaptık. Temmuz ve Ağustos aylarında beklentilerimizi geçeriz'' dedi.

'BÜYÜK POTANSİYEL VAR'

     Yabancılara mülk satışını yeniden düzenleyen Tapu Kanununda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın yakında çıkacağını beklediklerini kaydeden Onaran, şöyle dedi:
     ''Türkiye'de yabancılara ilişkin büyük potansiyel var. Yabancılara satışın mutlaka önü açılmalı. Çünkü, Türkiye'nin buna ihtiyacı var. Bugün İspanya'da yabancılara 2,5 milyon adet konut satışı yapılmış, Türkiye'de bu rakam 50-60 binler seviyesinde. Türkiye'nin kalıcı yatırımlara, gelire ihtiyacının olduğu dönemde yabancılara konut satışının önü açılmalı. Bazı kuruluşların Türkiye'nin güvenliği sebebiyle olan gerekçelerini de çok haklı buluyoruz. Güvenlik tabi ki olmalı, bunlar sağlandıktan sonra yabancılara satışın önünü mutlaka açmamız gerekiyor.''

'MAALESEF FAİZLERİ ARTIRMAK ZORUNDA KALDIK'

     Konut kredileri faizlerinin yüksek olduğu eleştirilerine karşılık Cemal Onaran, faizlerin seyrinin Türkiye ekonomisiyle ilgili olduğunu belirterek,  şöyle dedi:
     ''Bizler bu işin büyümesini, faizlerin düşmesini arzu ediyoruz. Ama, fonlama maliyetleri var. Uzun vadeli kredi verdiğimiz için bunlar mevduatla fonlanmıyor. Dolayısıyla bono faizlerinin yüzde 22'lere çıktığı bir dönemde bankacılık kesimi olarak maalesef faizlerimizi artırmak durumunda kaldık.''
Onaran, tüketicilerin yüzde 85-90'ının YTL cinsinden konut kredisi aldığına da dikkati çekti.
Türkiye'de konut sektöründe ertelenmiş büyük talep ve tutsat sektörünün büyüme potansiyelinin büyük olduğunu, sektörün geçen yıl yüzde 39 büyüdüğünü vurgulayan Cemal Onaran, şunları kaydetti:
     ''Bu sene sektör yüzde 30'lar civarında büyüyerek, yıl sonunda 40,5 milyar YTL seviyesine gelecek. Esas büyümeyi önümüzdeki yıllarda göreceğiz. Özellikle 2010'dan itibaren hızlı büyüme olacak. 2010 yılında 65 milyar YTL, 2012 yılında 100 milyar YTL seviyesine ulaşacağını tahmin ediyoruz.
     Garanti Mortgage şu anda yüzde 14 pazar payıyla sektörde lider, 5 milyar YTL'ye yakın konut kredisi var. Sektörde liderliğimizi sürdüreceğiz.''

 



Bu haber 452 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,291 µs