En Sıcak Konular

ÇÖLAŞAN: YARGI KENDİSİNİ HER KOLDAN SAVUNMAKTADIR

6 Temmuz 2008 14:36 tsi
ÇÖLAŞAN: YARGI KENDİSİNİ HER KOLDAN SAVUNMAKTADIR Danıştay Başsavcısı Tansel Çölaşan, ''Biz siyaset yapmıyoruz, yargı kuruluşları kendi varlıklarının savunmasına geçtiler. 'Bizi ellemeyin, bağımsız, tarafsız kalalım' diyoruz.Hiçbir dönemde bu kadar kötü noktaya gelinmemişti'' dedi.

ANKARA - Danıştay Başsavcısı Tansel Çölaşan, ''Biz siyaset yapmıyoruz, yargı kuruluşları kendi varlıklarının savunmasına geçtiler. Kendi kurumumuzu, yargı bağımsızlığını savunma noktasına geldik. Yargı, kendi bağımsızlığını savunma noktasına niye gelsin? 'Bizi ellemeyin, bağımsız, tarafsız kalalım' diyoruz. Hiçbir dönemde bu kadar kötü noktaya gelinmemişti'' dedi.
     Bu sözlerinin, ''siyaset yapmak'' olarak algılanmamasını isteyen Çölaşan, ''2001 yılından beri demokratik yüzlerini Avrupa'ya sunuyorlar. Ama ne yazık ki, siyasi görüşleri doğrultusunda Türkiye'yi dönüştürmek istiyorlar. Yargı kendisini her koldan savunmaktadır'' diye konuştu.
     Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV), Dünya Yargıçlar Birliği (IAJ) ve Demokrasi ve Özgürlük İçin Avrupa Yargıçları Birliği (MEDEL) tarafından Ankara Hakimevi'nde düzenlenen ''Kuvvetler Ayrılığı ve Yargıda Örgütlenme Özgürlüğü'' konulu uluslararası sempozyum ''Yargıda Örgütlenme Özgürlüğü'' konulu oturumla sona erdi.
     Oturuma katılan Danıştay Başsavcısı Çölaşan, siyasi iradenin, ''yargıda özgür bir örgütlenmeyi kabul edemediğini'' söyleyerek, yasamanın, ''kendilerine uygun dernek kurmak amacıyla, YARSAV'a alternatif olarak rafta duran Yargıçlar ve Savcılar Birliği Kanun Tasarısı Taslağını ele aldığını'' anlattı. Çölaşan, bu taslağın kanunlaşması halinde, ''diğer birlikler kendiliğinden sona erer'' hükmü gereğince YARSAV'ın kapatılmasının amaçlandığını ifade etti. Bunun, Anayasa ve kanunlara aykırı olduğunu savunan Çölaşan, siyasetin, dışarıda, Avrupa'da başka bir yüz gösterdiğini, ama içeride bu söylediklerini uygulamadığını savundu. Çölaşan, ''Özellikle yasama, yürütme aynı çoğunluk partisinden olduğu zaman, karşısında özgür ve bağımsız bir yargı da yargının bağımsız örgütlenmesini de istemiyor'' dedi.
     Çölaşan, ''Hukuk devletinde yasama, yürütme seçimle geldiği için her istediğini yapma hakkına sahip değildir. Çağdaş, demokratik standartlara, evrensel kurallara uygun davranmak zorundadır. Hukukiliği ancak bu şekilde sağlayabilir. Onun dışında polis devleti olmaktan öteye de gidemez'' diye konuştu.


Bu haber 403 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,826 µs