En Sıcak Konular

ABANT PLATFORMU'NDA ''GEÇMİŞİN MUHASEBESİ''

5 Temmuz 2008 13:59 tsi
 ABANT PLATFORMU'NDA ''GEÇMİŞİN MUHASEBESİ'' Abant Platformu'nun ''Kürt Sorunu: Barışı ve Geleceği Birlikte Aramak'' konulu 17. toplantısı, Prof. Dr. Mehmet Altan'ın oturum başkanlığında yaptığı ''Geçmişin Muhasebesi'' adlı oturumla devam etti.

ABANT - Abant Platformu'nun ''Kürt Sorunu: Barışı ve Geleceği Birlikte Aramak'' konulu 17. toplantısı, Prof. Dr. Mehmet Altan'ın oturum başkanlığında yaptığı ''Geçmişin Muhasebesi'' adlı oturumla devam etti.
     Bolu Abant Palace Oteldeki toplantıda, ''Biz ve Onlar: Kürt Sorununda Psikolojik Dinamikler'' başlıklı bir konuşma yapan Doç. Dr. Kemal Sayar, ön yargı ve ayrımcılığın tırmandığı dönemlere ait sosyal yaşamdan örnekler vererek, toplumun ''biz'' ve ''onlar'' olarak kutuplara ayrıldığına dikkat çekti.
     Şehit cenazelerinin toplumda derin travmalara neden olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Sayar, her yeni bir cenazenin bir önceki cenazeye ait acıları kanattığı ve bunun da öfkeyi tırmandırdığına işaret etti. Kürt sorununun çözümü için karşılıklı diyaloğun önemine vurgu yaparak, mevcut sistemin çözüm üretemediğini öne süren Doç. Dr. Sayar, ''Artık yeni sözler söylemek lazım'' dedi.
     Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne ise ''Kürt Siyasetinin Eleştirisi'' konulu konuşmasında, 12 Eylül döneminde ''MHP Ülkücü Kuruluşlar Davası''ndan yargılandığını ve Mamak Askeri Cezaevinde kaldığını hatırlatarak, burada çeşitli işkencelere maruz kaldığını söyledi.
     Cezaevinde tüm tutuklulara İstiklal Marşı okutulduğunu ve ardından da dayak yediklerini anlatan Türköne, ''Bize dayak atanlar Kürt askerlerdi'' dedi.
     Ayrıca askerlerin koğuşlardaki tutuklulara Nutuk okuttuğunu da öne süren Türköne, ''Nutuk'u okurken, arada koğuşlar arası davalarla ilgili haberleşirdik. İşte Atatürk Eskişehir'e telgraf çekti, telgrafta (filanca davada bugün ne oldu?) diye sordu. Karşı tarafta Nutuk'u okurken, (Atatürk Cemal Paşa ile konuşurken filanca davada avukatın şunları söylediğini anlattı) gibi bir iletişim aracı kullanırdık. Asker de sorardı (doğri okursin?) diye, biz de (al da bak) derdik'' dedi.
     Prof. Dr. Türköne, Kürt sorununun çözümüne yönelik görüşleri de yorumlayarak, demokratik reformların önemini dile getirerek, yerel yönetimler konusunda reformlar yapılmasını ve merkezi devlet yapısının yeniden ele alınmasını istedi.
     Gazeteci-yazar Ümit Fırat ise ''Türk Siyasetinin Eleştirisi'' konulu konuşmasında, Kürt sorununu bugüne taşıyan uygulamalardan örnekler vererek, devlet politikasına yönelik eleştirilerini sıraladı.
     Daha sonra salondaki katılımcılardan bazıları söz alarak, konuşmacıların tespitleri konusunda görüşlerini dile getirdi. Bolu Valisi Halil İbrahim Akpınar, bugüne kadar yaşanan acıların son bulmasını isteyerek, yeni ana-babaların ağlamaması için ''kardeşliğe ihtiyacımız var'' dedi.
     Toplantıya katılan emekli MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş ise PKK terörünün çözülemeyen Kürt sorununun sonuçlarından biri olduğunu belirterek, demokratik sistemin kesintiye uğramadan konunun öncelikle ele alınması çağrısında bulundu.
     Gazeteci Cengiz Çandar ise toplantıdan çıkan sonuçların formüle edilerek, gerek Hükümete gerekse Genelkurmaya somut çözüm önerileri sunulmasında fayda olacağını kaydetti. Çandar, AK Parti'deki Kürt kökenli milletvekillerinin Hükümetin soruna yaklaşımı konusunda nasıl bir katkı sağladığını bilmek istediklerini de dile getirerek, Kürt yoğun bölgelerde Kürtçenin resmi dil olarak kabul edilmesi ve hatta trafik levhalarındaki uyarıların Kürtçe ve Türkçe olarak birlikte yazılması önerilerini savundu.


Bu haber 393 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,504 µs