En Sıcak Konular

CUMHURBAŞKANI GÜL KAZAKİSTAN'DA

5 Temmuz 2008 11:30 tsi
CUMHURBAŞKANI GÜL KAZAKİSTAN'DA Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk-Kazak ilişkilerinin mükemmel seviyede olduğunu belirterek, bunun Türk dünyasına örnek olmasını arzu ettiğini söyledi.

ASTANA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Astana'nın Kazakistan'ın başkent ilan edilişinin 10. yıl dönümü kutlama törenlerine katılmak üzere Kazakistan'da. Gül, Türk-Kazak ilişkilerinin mükemmel seviyede olduğunu belirterek, bunun Türk dünyasına örnek olmasını arzu ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Astana'da konakladığı otelde Kazakistan'da iş yapan Türk iş adamlarını kabul etti.Kısa bir süre görüntü olanmasının ardından basına kapalı olarak yapılan toplantıda, iş adamlarının, Cumhurbaşkanı Gül'e sorunlarını ve beklentilerini aktardıkları belirtildi.

Gül, daha sonra, Türkiye'nin Astana Büyükelçiliği binası inşaatını ziyaret etti. Yetkililerden bilgi alan ve inşaatı gezen Gül, burada Kazak gazetecilerin sorularını da yanıtladı.Astana'nın, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in büyük vizyonunun eseri olduğunu ifade eden Gül, Atatürk'ün de Türkiye Cumhuriyeti'ni kurduğunda başkenti Ankara olarak ilan ettiğini anımsattı ve aynı vizyonu Kazakistan'da da görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Astana'daki bir parka Atatürk heykeli yapılacağını söyleyen Gül, ''Bu Türkiye için büyük bir jest. Teşekkür ediyorum'' dedi.Türk müteahhit ve mimarlarının Kazakistan'a sağladığı katkının gurur verici olduğunu kaydeden Gül, Türk iş adamlarına bu fırsatı verdikleri için Kazakistan yetkililerine teşekkür etti.

Gül, Kazakistan'ın, Nazarbayev'in ortaya koyduğu gibi en kısa sürede dünyanın en gelişmiş, kalkınmış devletleri arasına gireceğini söyledi.Cumhurbaşkanı Gül, Astana'ya her geldiğinde bir değişiklik gördüğünü ifade ederek, ''Astana'nın nasıl Asya'nın en parlayan yıldızı ve cazibe merkezi olduğunu görmekten, kardeş bir ülkenin Cumhurbaşkanı olarak büyük gurur duyuyorum'' diye konuştu.

Türk-Kazak ilişkilerinin mükemmel seviyede devam ettiğini vurgulayan Gül, iki ülkenin her sahada güçlü bir şekilde birbirini desteklediğini belirtti ve ''Bunun bütün dünyaya, Türk dünyasına örnek olmasını arzu ediyorum'' dedi.

Gül, Kazak halkının bayramını ve Nazarbayev'in doğum gününü kutladı.Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki öncelikli işbirliği alanlarının sorulması üzerine, ''Her alanda mükemmel ilişkilerimiz var. Siyasi konularda birbirimizi her zaman destekliyoruz. Ekonomik konularda büyük bir işbirliği var. Enerji konusunda da, memnuniyetle ifade edebilirim ki, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattına Kazak petrolü de ekleniyor. Her alanda ilişkilerimiz daha ileri gidiyor'' diye konuştu.Astana'nın gelişmesine Türk müteahhitlerinin bundan sonra nasıl katkı yapabileceği sorusunu da şöyle yanıtladı:

''Astana'daki pek çok önemli inşaatı Türk şirketleri başarıyla yapmıştır. Çok süratli, kaliteli, en iyi şekilde bitirmişlerdir. İnanıyorum ki, duyulan bu güvenle daha yeni işler yapacaklardır.Astana başkent ilan edildiğinde buraya ilk gelen iş adamları Türk müteahhitler oldu. İlk otelleri onlar yaptı. Gelen misafirler onların otellerinde ağırlandı. Sayın Nazarbayev kadirşinas bir insan. Bunları bildiği için birkaç gün önce Türk iş adamlarından üçüne özel bir madalya vererek, onları takdir ettiğini gösterdi.''Gül, inşaat şantiyesinden ayrılmadan önce, burada çalışan işçilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra, Türkiye'nin Astana Büyükelçisi Atilla Günay'ın Okan İntercontinental Otel'de onuruna verdiği öğle yemeğine katıldı.



Bu haber 444 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,831 µs