En Sıcak Konular

Trabzon Rum Pontus İmparatorluğu'nun Fethi

26 Ekim 2007 03:17 tsi
Trabzon Rum Pontus İmparatorluğu'nun Fethi Pontus Rum İmparatorluğunun kuruluşundan 258 yıl sonra,Osmanlı Devleti, Anadolu'nun büyük bir kısmını hâkimiyeti altına almıştı...

Venedik ve Cenevizli gemicilerin, Akdenizin doğusuna taşıdıkları 4.Haçlı Ordusu; Selahaddin Eyyubi'nin Kudüs 'ü tahkim etmesi sonucunda burada bir galibiyet elde edemiyeceklerini anlayarak yönünü İstanbul'a çevirdi.

İstanbul, Hristiyan Ortodoks'ların elinde olduğu için, katolik Haçlılara göre doğal düşman sayılırdı. 1204 yılında İstanbul ele geçirilerek, bir Latin Krallığı kuruldu.İmparator sülalesi ise kaçabildiği yerlere kaçarak canını kurtardı.

Bunlardan bir kısmı Ege adalarına, bir kısmı İznik'e ve bazıları da Trabzon'a giderek, Bizans'a bağlılığı devam eden bölgede Gürcülerin de yardımı ile Pontus Rum İmparatorluğu' nu kurdular.

Pontus Rum İmparatorluğunun kuruluşundan 258 yıl sonra,Osmanlı Devleti, Anadolu'nun büyük bir kısmını hâkimiyeti altına almıştı.Lakin,Karadeniz kıyısındaki bu krallığın varlığı,Cenevizliler ve Candaroğulları'yla birlikte Anadolu Türk birliğinin sağlanması ve ticaret güvenliği açısından tehdit unsuruydu.

Bu sebeple, Fatih karadan ve denizden kuvvetlerini harekete geçirdi. 1461 yılında Cenevizlilerin elindeki önemli bir üs olan Amasra teslim olmak zorunda kaldı. Seferin kendisine karşı yapıldığını sanan Candaroğlu İsmail Bey, Kastamonu'yu terk ederek Sinop'a çekildi. Bursa'ya dönerek birliklerini takviye eden Fatih, Trabzon seferine çıkarken, Sinop da dahil Candaroğullarının topraklarını savaşmakmadan ele geçirdi.

Fatih asıl amacına doğru ilerliyordu.Hedef 1204 yılında Lâtinlerin İstanbul'u işgal etmesi üzerine Bizans hanedanına mensup Komnenlerin ayrı bir devlet oluşturdukları Trabzon idi. Osmanlılara vergi vermeyi kabul eden Trabzon Rumları bir taraftan Fatih'in rakibi olan Uzun Hasan ile ittifak içine girmişti.

Nihayet Fatih, karadan birliklerini Trabzon'a gönderirken, bir donanma da Sinop'tan kalkarak bölgeye yöneldi. Bu sırada Uzun Hasan'ın Osmanlı ordusunu arkadan çevirebileceği ihtimaline karşı Fatih, ordusunu Sivas'ın güneyinden Yassıçemen'e çevirdi. Uzun Hasan'ın annesi Sara Hatun'un ricası üzerine Akkoyunlularla bir anlaşma yapıldı. Anlaşmaya göre Akkoyunlular, Trabzon Rumlarına yardım etmemeyi vaat etmişlerdir.

Anlaşmanın akabinde kara ve denizden Trabzon yeniden kuşatıldı. Çaresiz kalan Trabzon Hâkimi David Komnen şehri teslim etmeyi kabul etti (26 Ekim 1461). Böylece 258 yıl devam eden Trabzon Rum İmparatorluğu da tarihe karışmış oldu.



Bu haber 584 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,168 µs