En Sıcak Konular

CUMHURBAŞKANI GÜL 2 KANUNU ONAYLADI

27 Haziran 2008 17:15 tsi
CUMHURBAŞKANI GÜL 2 KANUNU ONAYLADI Cumhurbaşkanı Gül, 5772 sayılı ''Yükseköğretim Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'' ile 5773 sayılı ''Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun''u onayladı.

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeni kurulan devlet üniversitelerine rektör ataması ile profesörlük ve doçentlik atamalarını yeniden düzenleyen 5772 sayılı ''Yükseköğretim Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'' ile Ağrı Dağı Üniversitesinin isminin ''Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'' olarak değiştirilmesini öngören 5773 sayılı ''Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun''u onayladı.
     5772 sayılı Kanuna göre, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) önceki yıldan devreden finansman fazlasının yüzde 25'i, her yıl şubat ayı sonuna kadar Yükseköğretim Kurulu hesabına aktarılacak. YÖK, bu tutarı bütçesine öz gelir ve ödenek olarak kaydedecek.
     Ödenek kaydedilen tutarlar, öncelikle yükseköğretim kurumlarının bilimsel araştırma projeleri ile yurt içi ve yurt dışı öğretim elemanı ve öğrenci değişim programlarının desteklenmesi, yurt içi ve yurt dışında öğretim üyesi ve araştırmacı yetiştirilmesi amacıyla kullanılacak. Söz konusu tutar, YÖK'ün fiziki ve beşeri altyapısının güçlendirilmesinde de harcanabilecek.
     Yeni kurulan devlet üniversitelerine rektör atanmasını da düzenleyen kanuna göre, YÖK Genel Kurulu, yeni kurulan üniversitelere rektör adayı olarak başvuran profesörler arasından seçeceği 3 adayı Cumhurbaşkanına sunacak. Cumhurbaşkanı, bunlardan birini rektör olarak atayacak.
     Üniversiteler, yardımcı doçentlik kadrosuna atama için aranan asgari koşulların yanında, YÖK'ün onayını almak suretiyle objektif ve denetlenebilir nitelikte ek koşullar belirleyebilecek.
     Doçentlik sınavı, Üniversitelerarası Kurulca yılda 2 kez açılacak.
     Belirtilen şartları taşıyan adaylar, Üniversitelerarası Kurulun tespit edeceği tarihe kadar, kurula gerekli belge ve yayınlarla birlikte, başlıca bilim dalı ile uzmanlık ve araştırma konularını da bildirerek başvuracak.
     Profesörlüğe yükseltilmeyi de düzenlenen kanuna göre, doçentlik unvanını aldıktan sonra en az 5 yıl süreyle, açık bulunan profesörlük kadrosu ile ilgili bilim alanında çalışmış olma, doçentlik unvanını aldıktan sonra, ilgili bilim alanında özgün yayınlar veya çalışmalar yapmış olma şartı aranacak.
     Öğretim üyelerinin 67 olan emeklilik yaşı, yeni kurulan devlet üniversitelerinde görev almaları şartıyla 72'ye çıkarılacak. Bu uygulama 31 Aralık 2015 tarihine kadar devam edecek.
     ÖSYM'nin 2007'den devreden finansman fazlasının yüzde 25'i, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 ay içinde YÖK'e aktarılacak.


Bu haber 468 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,051 µs