En Sıcak Konular

YEŞİLIRMAK'IN SUYU BAŞKENTTEN İZLENECEK

26 Haziran 2008 10:33 tsi
YEŞİLIRMAK'IN SUYU BAŞKENTTEN İZLENECEK Ankara ve Hitit üniversitelerinin araştırmacıları, hazırladıkları ''Merkezi Gerçek Zamanlı Nehir Su Kalitesi İzleme Sistemi'' ile Yeşilırmak'ın su kalitesini Ankara'dan izleyecekler.

ANKARA - Ankara ve Hitit üniversitelerinin araştırmacıları, hazırladıkları ''Merkezi Gerçek Zamanlı Nehir Su Kalitesi İzleme Sistemi'' ile Yeşilırmak'ın su kalitesini Ankara'dan izleyecekler.
     Sistem, istasyonlarda, debi, sıcaklık, Ph ve iletkenlik gibi değerleri ölçerek, verileri bilgisayarlara kaydediyor.
     Ankara'daki ''Yeşilırmak İzleme Merkezi''ne gönderilen bu değerlerde sapmalar olursa sistem, yöneticilere alarm sinyalleri gönderiyor.
     Proje yürütücüsü Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Rıdvan Berber, çevre sorunlarının bir kısmının yüzey sularının kirlenmesinden kaynaklandığını ifade ederek, nehirlerin kirlenmesinin ekolojik dengeyi bozduğunu, endüstriyel ve tarımsal gelişmeyi ve insan yaşamını doğrudan etkilediğini kaydetti.
     Berber, nehir havzalarında su kalitesinin izlenerek kontrol altına alınmasının günün önemli ihtiyaçlarından biri haline geldiğini söyledi.
     Bu hedefe yönelik, Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ile yürüttükleri projeyle ''Merkezi Gerçek Zamanlı Nehir Su Kalitesi İzleme Sistemi'' kurduklarını bildiren Berber, TÜBİTAK Kamu Araştırmaları Programı'nın desteklediği, Çevre ve Orman Bakanlığının müşteri kurum olarak yer aldığı proje çalışmalarına, Amasya Valiliğinin yanı sıra yerel yönetimler ile Çevre ve Orman İl Müdürlüğünün destek verdiğini söyledi.
     Prof. Dr. Berber, hava ve deniz kirliliğinin iyi takip edilmesine karşın, nehirlerin yeterli ölçüde ele alınmamış olması nedeniyle bu projenin, bilinen az sayıdaki örneğin yanında daha geniş kapsamlı olduğu ve Türkiye'de bir ilki oluşturduğunu söyledi.

Bu haber 383 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,770 µs