En Sıcak Konular

TBMM'de yemin töreni devam ediyor

4 Ağustos 2007 19:06 tsi
TBMM'de yemin töreni devam ediyor 23. dönem milletvekilleri görevlerine başlıyor. Heyecanları büyük. Oturuma en yaşlı vekil sıfatı dolayısıyla Şükrü Elekdağ başkanlık ediyor.

 

Başbakan Erdoğan da yerini aldı. Tören İstiklal marşı ile başladı. Daha sonra trafik kazasında yaşamını yitiren MHP'li vekil için saygı duruşunda bulunuldu.

BÜYÜKANIT GELMEDİ : Törene Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile kuvvet komutanları beklendiği gibi katılmadı. Komutanların DTP'lilerin yaratacakları olası bir gerilim nedeniyle yemin törenine katılmadıkları sanılıyor. Cumhurbaşkanı Sezer de yemin töreninde yok...

ELEKDAĞ'IN MESAJLARI; Şükrü Elekdağ açılış konuşmasında "uzlaşıcı" bir Meclis'in önemine değinerek başladı. Elekdağ bu noktada hükümete büyük önem düştüğünü vurguladı.

AND İÇME TÖRENİ; Anayasa'da yer alan metin kürsüden okunarak yapılacak. Dinleyiciler sukünet içinde oturmak zorundalar. Yemin töreni sırasında, söz ve alkış yasak. Bu kurala uymayanlar genel kurul salonundan çıkarılacak.

İlk yemini Şükrü Elekdağ yaptı. Elekdağ yemini ezberinden okudu. Yemin içmeye il bazında alfabetik sıraya göre başlandı.

Yemin metni şöyle; Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma;

Hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik cumhuriyete ve Atatürk ilke ve ınkılaplarına bağlı kalacağıma;

Toplumun huzur ve refahı milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve anayasaya sadakatten ayrılmayacağıma;


Büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim.

YEMİNİ EZBERLEYEN ÇOK AZ;
Bu yemin metnini ezberleyip Meclis'teki törene gelen vekil yok gibi... Şükrü Elekdağ dışında şu ana kadar sadece Adıyaman AK Parti milletvekili Ahmet Aydın, yemini ezberinden yaptı. Mir Dergir Fırat gibi eski vekiller dahi yemini yazılı kağıttan okudu.

TEKLEYEN VEKİLLER: Kimileri ise yazılı olan metni dahi yanlış okudu. Bu nedenle yemini tekrarlandı. Bu konuda rekor AK partililerde oldu. Adıyaman AK Parti vekili Şevket Gürsoy, Ankara Milletvekili Burhan Kayatürk, Bolu milletvekili Yüksel Coşkunyürek yemini yanlış okudu. Bunun üzerine tekrar kürsüye çağrılıp, yeminleri tekrar ettirildi. 

MHP Afyonkarahisar milletvekili Abdülkadir Acan da yanlış yemin edenlerden oldu. Metni eksik okuyan Acan bir kez daha kürsüye çağrıldı.

ATATÜRK İÇİN SAYGI DURUŞU; Yemin içme sırası Ankara ili vekillerine gelince Ulu önder Atatürk için 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı.

BAYKAL YEMİN ETTİ: CHP lideri Deniz Baykal yeminini yapmak için kürsüye geldiğinde CHP sıraları ayağa kalkıp alkışladı. Baykal da yemini ezberlemeyenlerdendi. Baykal yemini kağıttan okudu. Yerine otururken, CHP'liler ayağa kalkarak liderlerini karşıladı.

DTP'Lİ VEKİLLER KÜRSÜDE: Gözler DTP'li vekillerin üzerindeydi. İlk DTP'li vekil Batman iline sıra geldiğinde kürsüye çıktı. Ayla Akat Ata, yeminini yaptı ve alkışlarla yerine oturdu.  Kürtçe yemin krizinin tekrarlanmasından çekinenler DTP'lilerin kurallara uyması ile rahat bir nefes aldı. 16 yıl önce DEP'lilerin yarattığı "Kürtçe yemin" gerilimi bu kez tekrarlanmadı.


Bu haber 431 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,200 µs