En Sıcak Konular

AHMET YÜKSEL ÖZEMRE HAKK'A YÜRÜDÜ

25 Haziran 2008 18:24 tsi
AHMET YÜKSEL ÖZEMRE HAKK'A YÜRÜDÜ İlim ve fikir adamı,Prof. Dr. Ahmed Yüksel Özemre vefat etti.

İlim ve fikir adamı, Prof. Dr. Ahmed Yüksel Özemre vefat etti. Özemre, İstanbul Anadolu Yakasında rahatsızlığı dolayısıyla yattığı Perihan Yalçın Hastanesi’nde saat 11.00 civarında hayatını kaybetti. Özemre, yarın (26 Haziran 2008) Üsküdar Yeni Camii (Valide-i Cedit Camii)'nde ikindiden sonra kılınacak cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda defnedilecek.

Türkiye’nin İlk Atom Mühendisi Prof. Dr. Ahmed Yüksel Özemre 1935'de Üsküdar'da doğmuş; 1954'de Galatasaray Lisesi'nden, 1957'de İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik-Fizik Bölümü'nden ve 1958'de de Fransa Nükleer Bilimler ve Teknoloji Millî Enstitüsü'nden mezun olmuştur. Bu i'tibârla Türkiye'nin ilk Atom Mühendisi'dir. 1969 yılında Profesör olan Özemre İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Teorik Fizik Kürsüsü ve Matematiksel Fizik Anabilim Dalı başkanlıklarını 11 yıl yürüttükten sonra 1984'de kendi isteğiyle emekliye ayrılmıştır. Ayrıca Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürü, İst.Üniv. Fen Fakültesi Dekanı, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim Kurulu Üyesi, TÜBİTAK Marmara Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Merkezi kurucu kurul üyesi, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı, Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı Danışmanı ve Nükleer Santral Proje Koordinatörü gibi görevlerin yanısıra Türkiye'yi NATO Bilim Komitesi'nde, OECD Nükleer Enerji Ajansı Yönetim Kurulu'nda, CERN (Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi) Konseyi'nde ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı nezdinde de yıllarca temsil etmiştir. 1998-2000 arasında Türkiye Elektrik Üretim Ve İletim A.Ş. nin Genel Müdürü'nün "Akkuyu Nükleer Santral İhâlesi" konusunda Danışmanı olarak çalışmıştır.

Pozitif, sosyal ve dinî ilimler konularında 400 kadar makale ve raporu bulunan Prof. Özemre'nin hâlen üniversitelerimizde okutulan ve defalarca yeniden basılmış olan 12 cild ders kitabı yanında 40 cild kadar da genel kültür meselelerine ait kitapları ve tercümeleri vardır. Gebze Sanayici ve İşadamları Derneği (GESİAD) Prof. Özemre'ye 1993 yılı Türkiye'de Yılın "İlim Adamı" ödülünü vermiştir. Türkiye Yazarlar Birliği kendisini: 1996 yılında Üsküdar'da Bir Attâr Dükkânı (6 baskı) isimli eseriyle Hâtırat Dalı'nda ve 1998 yılında da Prof.Dr. Toshihiko İzutsu'dan çevirdiği İbn Arabî'nin Fusûs'undaki Anahtar-Kavramlar (3 baskı) başlıklı çevirisiyle Çeviri Dalı'nda "Yılın Sanatçısı" ödüllerine lâyık görmüştür. Üsküdar Belediyesi ise, Prof. Özemre'nin Üsküdar'a hizmetlerinden ötürü, 2002 yılında Çengelköy'de inşâ ettirdiği bir Kültür Merkezi'ne Ahmed Yüksel Özemre Kültür Merkezi adını vermiş bulunmaktadır. Fransızca, İngilizce, İtalyanca, Almanca ve İspanyolca bilen Prof. Özemre evlidir; iki kızı ve bir de torunu vardır.

SanatAlemi.Net'te de yazılar yazan Prof. Özemre'nin web sitesinin adresi: www.ozemre.com dur. Bu siteden Prof. Özemre'nin ders kitaplarını ve diğer bazı eserlerini ücretsiz indirmek mümkündür.

Ahmed Yüksel Özemre

Büyük bir ilim adamı: İlk atom mühendisi... Büyük bir akademisyen: Talebeleri tarafından sevilen bir hoca... Büyük bir yazar: Okuyucularınca hararetle takip edilen ve okunan bir müellif... Büyük bir dost: Gönül sohbetlerinin aranan simâsı... Üsküdâr yârânının âşina çehresi... Ârif, âkil, âlim, âşık ve âbid... İnançlı bir mümin, toprağına bağlı bir münevver, düşünmekten yorulmayan bir mütefekkir... Bir mücadele, bir murakebe, bir muarefe, bir muhasebe, bir muaşaka adamı... Kubbealtı’nda artık o coşkulu sohbetlerini dinleyemeyeceğiz, o şen kahkahasını işitemeyeceğiz... Ama hizmetini yaptı, görevini tamamladı ve eserini bıraktı. Bâki kalan bu kubbede onun hoş sâdâsı yankılanıyor... Mevlâ rahmet eyleye...

Acımız taze, acımız büyük... Yıllar önce yazdığım bir yazıyı sizinle paylaşmak istiyorum aziz okuyucular. Daha sonra belki yeni bir yazıyla önünüze çıkabilirim... Çıkmalıyım... Çünkü onun hâtırası çok büyük... Ahmed Yüksel Özemre tarihten günümüze gelen bir irfan halkasıydı... Tavrı, edası, sohbeti ve üslûbuyla farklı bir adamdı... Mevlâ rahmet eyleye... Hepimiz unutsak, herkes vefâsızlık etse bile Üsküdarlılar onu unutabilemez, onu her dem hatırlayacak, rahmetle anacaklar... Çünkü Üsküdar artık biraz da Ahmed Yüksel Özemre’dir... Ailesinin, dostlarının, Üsküdarlıların, Türkiye’nin ve İslâm âleminin başı sağolsun... Kabri nur, mekânı cennet olsun... Güle güle aziz hoca!...

"ÜSKÜDAR’IN DOST IŞIĞI"

Ahmed Yüksel Özemre, yüksek ilim sahibi, ilmiyle âmil ve memleketin çeşitli meseleleri hakkında kafa yoran çok değerli bir düşünce ve his adamıdır. İrfanımızın bu mümtaz ve tanınmış simâsı, onlarca rahatsızlığına rağmen dur durak bilmeden çalışmakta, düşünmekte, yazmakta ve müstesna eserler vermektedir.

Özemre Hoca’nın pek çok eseri bulunuyor. Akademik yayınları çok fazla, fakat onun daha çok eski İstanbul’u ve o dönemin sosyal ve kültürel hayatını aktardığı eserleri bilhassa gençler tarafından çok ilgi görüyor. Özellikle son yıllarda neşredilmiş ve büyük bir okuyucu kitlesine hitap etmiş bulunan kitaplarından bazıları üzerinde durmak gerekiyor. ‘Hâtırat’ türüne giren ve İstanbul’u hususan Üsküdar’ı dile getiren bu eserlerde okuyucu, yaşanmış güzellikleri, eski insanlarımızın eskimeyen zarifliklerini görüyor. Özemre’nin bu tarz eserleri arasında en önemlilerinden biri şüphesiz Geçmiş Zaman Olur ki isimli eseridir. Yazarımız, bu eserinde çocukluğunun ve gençliğinin Üsküdar’ını ve İstanbul’unu anlatmakta, hayatına yön veren olayları çok canlı bir üslûpla dile getirmektedir.

Yazarın neredeyse ismiyle özdeşleşen bir eseri de Üsküdar’da Bir Attâr Dükkânı’dır. Özemre, bu eserinde ebru sanatının son büyük sanatkârı Mustafa Düzgünman’a ve ailesine ait attar dükkânı ve çevresindeki şahsiyetlerle ilgili hâdiseleri kendine has tatlı bir üslûpla aktarmaktadır.

Gel de Çık İşin İçinden farklı bir çalışma olarak dikkat çekiyor. Kitaptaki metinlere dikkat çeken Özemre, okuyucunun bunları yalnızca “muhayyel fantastik hikâyeler” kabul ederek okumalarını istiyor. Onların sabrını taşırmamak için bilincine hücum etmiş olan her şeyi yazıya dökmemiş, sayısını sınırlı tutmuş, hikâyelerini yine kendine has, fakat “belirli bir üslûp” içinde kaleme almıştır.

Portreler Hâtıralar hocanın yine hâtıralardan ve bazı portre yazılarından meydana gelen önemli bir eseri. Yazar, genellikle ilmî çevrelerde karşılaşmış olduğu birtakım kimselerle ilgili unutamadığı hâtıralarını naklederken konulara rahmanî bir bakış açısından yaklaşmakta, bu zevatın ilgi çekici portrelerini de çizmektedir.

Üsküdar, Ah Üsküdar, yazarımızın yine bir şehir monografisi tarzında kaleme aldığı değerli bir eser. Burada Üsküdar’a has örf, adet, zarafet, sehâvet gibi hasletleri beşerî münasebetlerdeki letafeti, bu beldede teşekkül etmiş olan sanat ve kültürü, çocukluk ve gençlik yıllarında şahidi olduğu güzellikleri, kısacası “Üsküdar Medeniyeti’nin bir bölümünü tahassürle yâd etmektedir.
Özemre'nin son kitabı Üsküdar'ın Üç Sırlısı Kubbealtı Neşriyatı arasında çıktı. Eski İstanbul’u bütün maddî ve manevî özellikleriyle tanıyan, Cumhuriyet’in ilk yıllarından bugüne meydana gelen değişimi gören ve gösteren Ahmed Yüksel Özemre, âdeta bir şehir fotoğrafçısıdır. Gördüğü, duyduğu, yaşadığı hayatı en ince teferruatına kadar naklederken, nesiller arasında sağlam bir köprü de olmaktadır. Bu yüzden Üsküdar’ın tanınmasında, sevilmesinde ve değerinin anlaşılmasında Hoca’nın emekleri çok fazladır. Özemre, daha önce kaleme aldığı Üsküdar'da Bir Attar Dükkanı ve Üsküdar Ah Üsküdar eserlerinden sonra Üsküdar'ın Üç Sırlısı ile şahit olduğu sırları okuyucularıyla paylaşıyor. Kitapta yazarın çocukluğu ve gençliğindeki Üsküdar'ında ahali arasında dolaşan ama, esrârlarına muhiblerinin ancak pek azını âşina kılan sırlı velilerinden Eşref Ede, Nafiz Uncu ve Turgut Çolpan’a ait hâtıraları zevkle ve istifadeyle okunuyor. Ahmet Yüksel Özemre, eserinde bir ömür boyu “muhabbetlerinden” istifade ettiği üç şahsiyetin dışında Seyyid Abdülkadir Belhi Hazretleri’ni de kişilikleri, eserleri ve hayatlarındaki izleriyle okuyucuya tanıtıyor. Üsküdar’ı, Üsküdar’ın mânevî simâlarını ve Ahmet Yüksel Özemre’yi yakından tanımak isteyenlerin mutlaka okuması gereken bir eser Üsküdar’ın Üç Sırlısı.

O, eserlerinde her geçen gün yitip gitmekte olan kültürümüzün temel hususiyetlerini, bir zamanlar ihtişamıyla gözleri kamaştıran yüksek medeniyetimizin can alıcı unsurlarını ve dünyaya örnek olan muhteşem ve zarif sanatımızın nirengi noktalarını anlatmaktadır. Bugün içinde bocaladığımız, sıkıntısını yaşadığımız temel meselelerin nasıl ve hangi projelerle aşılabileceğinin ipuçlarını vermektedir. Bizi biz yapan kıymet hükümlerimize işaret etmektedir. Özümüzü kaybetmeden, benliğimizi yitirmeden nasıl ayakta duracağımızın formülünü göstermektedir. Fikirlerinin özünde eşref-i mahlukat olan insanoğlunun metafizik dünyasını çerçevelemekte ve yeni nesilleri güzel hedeflere yönlendirmektedir. Bugün okuyucuları arasında daha çok gençlerin bulunuşu boşuna değil. Çünkü yeni nesillerle güzel bir diyalog kurabilmiş olan Özemre, âbide şahsiyetleri anlatırken onların güzel dünyalarında okuyucusunu gezdirmekte dolayısıyla yaşanmış güzel hayatların ışıklı ortamına gençleri taşımaktadır.”

(Âşina Çehreler, 288-290)

Mehmet Nuri Yardım

(Haber ve Mehmet Nuri Yardım'ın merhum hakkındaki yazısı "SanatAlemi.Net'ten iktibas edilmiştir.)

 



Bu haber 3,242 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,457 µs