En Sıcak Konular

YILMAZ: KÜRESEL BİR ENFLASYON RİSKİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ

25 Haziran 2008 16:00 tsi
YILMAZ: KÜRESEL BİR ENFLASYON RİSKİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, içinde bulunulan dönemde küresel bir enflasyon riskiyle karşı karşıya bulunulduğunu kaydetti.

İSTANBUL - Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, içinde bulunulan dönemde küresel bir enflasyon riskiyle karşı karşıya bulunulduğunu kaydetti.
     Uluslararası Ekonomi Birliğinin, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen 15'inci Dünya Kongresinde konuşan Yılmaz, 1980'li yılların ikinci yarısından itibaren başlayan küreselleşme sürecinin hızlanarak halen devam ettiğini, bu dönemde dünyada ortalama büyüme hızının geçmiş dönemlere göre önemli ölçüde arttığını söyledi.
     Özellikle bazı ülkelerin gösterdikleri büyüme performansıyla ön plana çıktıklarını, dolayısıyla küreselleşmenin doğru politikalarla bir araya geldiğinde ekonomik refaha katkıda bulunduğunu düşünmenin yanlış olmayacağını dile getiren Yılmaz, bununla birlikte bu dönemde politika yapıcıların karşı karşıya kaldığı önemli zorlukların ortaya çıktığının da belirtilmesi gerektiğini vurguladı.
     Son yıllarda sermaye akımlarının, büyüme hızı yüksek olan gelişmekte olan ülkelere yöneldiğini ve bu ülkelerde yüksek büyüme hızlarının oluşmasına katkıda bulunduğunu kaydeden Yılmaz, burada finansal liberalizasyon süreciyle bilgi ve iletişim teknolojilerindeki ilerlemenin büyük katkısı bulunduğunu belirtti.
     Durmuş Yılmaz, ''İçinde bulunduğumuz dönemde küresel bir enflasyon riski ile karşı karşıyayız. Enflasyon oranlarındaki artış, bir çok ülkede ekonomik istikrarı tehdit eder boyuta geldi. Emtia fiyatlarında yüksek oranlı artışların olumsuz etkisi, tüm ülkelerde hissedilmektedir. Bir çok ülkede enflasyon oranları, fiyat istikrarı olarak nitelendirilebilecek seviyelerin üzerine çıkmıştır'' diye konuştu.
     Yılmaz, 2006-2008 arasında gelişmekte olan 18 ülkede enflasyon hedefleme rejimi uygulandığını, 2006 yılında bu ülkelerin 12'sinde enflasyon hedeflenen aralığın içinde gerçekleşirken, 2007 yılında bu sayının 12'den 5'e düştüğünü belirtti. 2008 Mayıs ayı itibariyle ise 18 ülkeden sadece Brezilya'da enflasyonun hedefle uyumlu aralığın içinde bulunduğuna dikkat çeken Yılmaz, ''Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu diğer 17 ülkede enflasyon bandın dışına çıkmıştır'' dedi.

Bu haber 451 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,903 µs