En Sıcak Konular

ERDOĞAN: BAŞARININ ARKASINDA DEMOKRATİKLEŞME VAR

25 Haziran 2008 16:15 tsi
ERDOĞAN: BAŞARININ ARKASINDA DEMOKRATİKLEŞME VAR Başbakan Erdoğan, "The Economist Intelligence" biriminin bir bölümü olan Economist Conferences'in Hyatt Regency Oteli'nde düzenlediği 16. Yuvarlak Masa Toplantısı'nda, "Yol ayrımındaki Türkiye" konulu panelde konuşma yaptı...

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'nin başarılarının arkasında, demokratikleşme, milli egemenliğe ve halk iradesine duyulan saygının, etkin dış politika, istikrar ve güven ortamı olduğunu" söyledi.
     Erdoğan, "The Economist Intelligence" biriminin bir bölümü olan Economist Conferences'in Hyatt Regency Oteli'nde düzenlediği 16. Yuvarlak Masa Toplantısı'nda, "Yol ayrımındaki Türkiye" konulu panelde yaptığı konuşmada, "Demokratikleşme, milli egemenlik, iç ve dış politikada, şeffaflık, özelleştirme, istikrar ve güven noktasında en küçük sapmaya tahammülümüz yoktur, olamaz. Türkiye o eski günleri artık tarihin sayfalarında bırakmıştır. Çok daha farklı bir geleceğe bakıyoruz. Çok daha aydınlık bir geleceğe bakıyoruz" ifadelerini kullandı.
     "Hedeflerimizi gerçekleştirmek ve reformlar noktasında en küçük bir tereddüte dahi prim vermiyoruz" diyen Erdoğan, şunları kaydetti:
     "Müzakereler noktasında önümüze engeller çıkarılsa da, biz reformlarımızı kararlılıkla yapmaya devam ediyoruz. Gerek Kopenhag siyasi kriterleri, gerek Maastricht ekonomik kriterleri noktasında bu engeller bir şekilde devam edecek olursa... Her zaman söylediğim bir sözü yine söylüyorum: Kopenhag siyasi kriterleri karşısına Ankara siyasi kriterlerini, Maastricht ekonomi kriterleri karşına da 'İstanbul ekonomi kriterlerini' koyar, yolumuza devam ederiz. Bunlar bizim için bilinmeyen şeyler değil. Artık bunların kanunları, belli, içeriği belli, atılması gereken adımlar belli ve bu konuda da hazırlıklı olan bir Türkiye var."

ERDOĞAN: ENERJİDE SIKINTI OLACAĞINA İHTİMAL VERMİYORUM

     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Enerjide önümüzdeki 3 yılı karşılayacak imkanlara sahibiz. Bu konuda bir sıkıntı olacağına ihtimal vermiyorum" dedi.
     Başbakan Erdoğan, ''The Economist Intelligence'' biriminin bir bölümü olan Economist Conferences'in düzenlediği 16. Yuvarlak Masa Toplantısı'nda soruları yanıtladı.
     ''Türkiye'de önümüzdeki günlerde kısa vadede bir enerji sıkıntısı olur mu? Bu konudaki yatırımların durumu nedir?'' sorusu üzerine Erdoğan, Türkiye'de enerji konusunda kısa, orta ve uzun vadeli yatırımlar yapıldığını söyledi.
     Erdoğan, "Önümüzdeki 10 yıl Türkiye'nin enerji talebine, enerji arzıyla cevap verecek durumdayız. Hele hele yenilenebilir rüzgar enerjisi türbinleriyle yapmakta olduğumuz yatırımlar ciddi manada hız kazandı. Güneş enerjisinden aynı şekilde istifade ediyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor. Bütün bu çalışmalar, önümüzdeki 10 yıldaki enerji konusundaki sıkıntıyı aşmada büyük katkıda bulunacaktır. Enerjide önümüzdeki 3 yılı karşılayacak imkanlara sahibiz. Bu konuda bir sıkıntı olacağına ihtimal vermiyorum. Yeter ki kayıp-kaçağı önlemeyi başaralım" diye konuştu.
     Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'nın, ''Elektrik üretim tesislerinin özelleştirilmesi planlanıyordu. Bu konuda ne aşamadayız?'' sorusuna karşılık Erdoğan, özelleştirme kapsamı içindeki elektrik üretim tesislerinin özelleştirilmesi çalışmalarının devam ettiğini belirterek, ''Enerji üretimindeki özelleştirmeye, sadece bir pilot uygulama ile işe başlamak istiyoruz. Endişemiz şu ki acaba gerekli olan yatırımı hemen yaparlar mı'' dedi.

ERDOĞAN: ARTIK IMF'YE İHTİYACIMIZ YOK

     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin parasal ilişkiler noktasında artık IMF'ye ihtiyacı olmadığını belirtti.
     Başbakan Erdoğan, Economist Conferences'in düzenlediği 16. Yuvarlak Masa Toplantısı'nda soruları yanıtladı.
     Katılımcılardan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'nın, ''IMF ile ilişkilerin ne olacağı'' yönündeki sorusuna karşılık Başbakan Erdoğan, ''Parasal ilişkiler noktasında artık bizim IMF'ye ihtiyacımız yok. Göreve geldiğimizde, 5,5 yıl önce bizim IMF'ye 23,5 milyar dolar borcumuz vardı. Şu anda ise yaklaşık 10 milyar dolar borcumuz var. Bu bizim için bir problem oluşturmuyor'' dedi.
     Erdoğan, özellikle akreditasyon noktasında ve müzakerelerde IMF'nin önemi olduğunu vurgulayarak, şu anda teknik çalışmaların, Devlet Bakanlığı, ilgili kişiler ve IMF yetkilileri arasında devam ettiğini ifade etti.
     Geçen hafta Türkiye'de Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı'nın yapıldığını hatırlatan Erdoğan, IMF Başkan Yardımcısı ile bu konuyu görüştüklerini belirterek, ''Öyle zannediyorum ki kısa bir zaman içeresinde aralardaki bu teknik çalışma bitecek ve bu teknik çalışmanın bitiminde de kararımızı birlikte açıklayacağız'' diye konuştu.
     Bir başka katılımcının, ''enerji fiyatlarındaki artıştan dolayı cari açığın beklenenden daha fazla olmasının gündemde olup olmadığını sorması'' üzerine Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin cari açığına bakıldığı zaman, Türkiye'nin petrole ödediği paranın cari açıkla hemen hemen aynı miktarda olduğunun görüleceğini söyledi.
     Erdoğan, Türkiye'nin petrol ithalatçısı ülke olmasa böyle bir sorunu bulunmayacağını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Özellikle doğalgazda son yıllardaki fiyat artışının bu kadar hızlı olması, elektrik fiyatlarını artık ciddi manada zorlamaya başlamıştır. Bunu kaçınılmaz gördüğümüz için zamlar yaptık. Tabii artık bu zammın da otomatiğe bağlanmasının gereğine inandık. Nasıl ki diyelim benzinde, mazotta, vesairede piyasa artık fiyatı belirliyorsa, elektrikte de artık bu otomatiğe bağlanmak suretiyle aynen oradan yansıması yapılsın. Çünkü bunun bedelini de sürekli olarak Hazineden karşılamak mümkün değil ama bunu da kendi başına bırakmak da mümkün değil. Yine bu işin bir kontrolü olacak ama otomatiğe bağlı olarak devam etmeli.''



Bu haber 401 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,993 µs