En Sıcak Konular

ATAK PROJESİ YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

24 Haziran 2008 17:40 tsi
 ATAK PROJESİ YÜRÜRLÜĞE GİRDİ Türk Taarruz-Taktik/Keşif helikopteri (ATAK) projesi sözleşmesi bugün resmen yürürlüğe girdi.

ANKARA - Türk Taarruz-Taktik/Keşif helikopteri (ATAK) projesi sözleşmesi bugün resmen yürürlüğe girdi.
     Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi (TUSAŞ) tesislerinde gerçekleştirilen resmi törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile İtalya'yı temsilen de İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini katıldı.
     Kara Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacı olan 50 adet kesin, 41 adet ise opsiyonel Taktik-Taarruz/Keşif helikopterinin Türk Silahlı Kuvvetlerine milli imkanlarla kazandırılması amaçlayan ATAK projesi çerçevesinde tamamiyle milli imkanlar kullanılarak oluşturulacak olan T129 helikopterleri TUSAŞ'ın Ankara'daki tesislerinde üretilecek.
     Nisan 2007'de TUSAŞ, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Aselsan ile İtalya'nın AgustaWestland arasında müzakerelerine başlanan ATAK projesine ilişkin sözleşme 7 Eylül 2007 tarihinde imzalanmıştı.
     Bugün TUSAŞ'ta düzenlenen törenle yürürlüğe giren projede TUSAŞ ana yüklenici olurken Aselsan ve AgustaWestland firmaları da TUSAŞ'ın alt yüklenicileri olarak belirlendi. T129 ATAK helikopterlerinde yüksek performanslı yeni helikopter motoru, otomatik uçuş kontrol sistemi ve hava aracı durum izleme sistemi AgustaWestland firması tarafından entegre edilecek.
     Geliştirme aşamasında milli kuruluşlar ile işbirliği içerisinde tamamen Türk endüstrisinin hakimiyeti altında egemen bir ürün yaratılacak ve helikopterlerin yaklaşık 30 yıl olan kullanım ömrü boyunca istenilen kapsamda modernizasyon yapılma olanacağı sağlanacak.
     ATAK programının toplam proje süresi sözleşmelerin yürürlüğe girmesinden itibaren 114 ay olup, bu süre içerisinde 60'ıncı ayda ilk T 129 ATAK helikopterinin teslimatı gerçekleştirilecek.
     TUSAŞ T129 ATAK helikopterinin fikri mülkiyetine ortak olmanın yanı sıra tüm dünya ülkelerine yapılacak olan satışlarda aynı iş payını gerçekleştirme ve tüm dünya ülkelerine doğrudan satış ve pazarlama hakkına sahip olacak.
     İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, TAI ile işbirliğinin, özel operasyonel bağlantıların ne kadar önemli seviyeye geldiğini gösterdiğini belirterek, ikili ilişkilerin güçlenmesinden de büyük memnuniyet duyduğunu böyledi.
     Frattini, 630'dan fazla İtalyan şirketin Türkiye'de yatırım kararı aldığını bildirdi.

ERDOĞAN: "HEDEF SAVUNMA SANAYİNDE DIŞA BAĞIMLILIĞIN AZALTILMASI"

     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Savunma sanayi alanında attığımız adımları büyük bir kararlılıkla devam ettireceğiz. Öncelikli hedefimiz TSK'nın savunma sanayi alanında dışa bağımlılığının en aza indirilmesidir'' dedi.
     Başbakan Erdoğan, Türk Taarruz/Taktik Keşif Helikopteri (ATAK) Program Sözleşmesinin yürürlüğe girmesi nedeniyle TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI) tesislerinde düzenlenen törene katıldı.
     Erdoğan burada yaptığı konuşmada, ATAK helikopterinin proje yazılımının tamamen yerli imalat olarak geliştirileceğini kaydederek, Türk yapımı silahların da helikoptere yerleştirileceğini bildirdi.
     Türkiye'nin ATAK helikopterlerinin satış hakkına sahip olmasının da Türk savunma sanayi açısından önemli olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, ''Memnuniyetle ifade etmeliyim ki Türkiye her geçen gün savunma sanayini geliştirmekte, yerli kaynakların payını yükseltmektedir'' diye konuştu.
     Başbakan Erdoğan, ''Halihazırda tasarım ve üretim kabiliyeti olarak dünyada kısıtlı sayıda ülkenin sahip olduğu taarruz helikopterinin ülkemize mal edilmesi önemli bir gelişmedir. Bu durum sanayi alanında olduğu kadar savunma alanında da müttefik ülkelerimiz için bir güç çarpanı olacaktır'' dedi.
     Erdoğan, projenin bölge barışının korunmasına katkı sağlayacağını da söyledi.
     Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de ATAK projesinin bileşenlerinin milli imkanlarla gerçekleştirileceğini, bu projede ağırlık olarak özgün ürünlerin kullanılacak olması nedeniyle stratejik bir proje olduğunu vurgulayarak, ATAK projesinin Türkiye'nin ilk önemli stratejik savunma sanayi projesi olduğunu söyledi.

BÜYÜKANIT : "PKK, EN KANLI TERÖR ÖRGÜTÜ"

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, ''PKK, gelmiş geçmiş en kanlı terör örgütüdür'' dedi.
Orgeneral Büyükanıt, Türk Taarruz-Taktik/Keşif helikopteri (ATAK) projesi sözleşmesinin resmen yürürlüğe girmesi nedeniyle düzenlenen kokteylde basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Orgeneral Büyükanıt, Irak'ta Bölgesel Yönetimin Başkanı Mesut Barzani'nin İtalyan gazetelerine verdiği demeçte yer alan "PKK terör örgütüdür diyemem" sözlerinin hatırlatılması üzerine, bu konuda değerlendirmelerini çok açıkladığını ve hepsinin bilindiğini kaydetti.
Türkiye'nin Irak'ın kuzeyindeki yetkililerle temas kurmasına yönelik sorular üzerine de Orgeneral Büyükanıt, "O benim alanım değil. Asker olarak bakıyorum. Terörle mücadele eden bir kurumun başındayım. Terörle mücadele kapsamında bakıyorum. Bizim şehit verdiğimiz, can ve mal kaybı verdiğimiz bir mücadelede PKK'ya terör örgütü dememenin ne anlama geldiğini siz değerlendirin. O terör örgütü değilse başka terör örgütü yok dünyada. Gelmiş geçmiş en kanlı terör örgütü" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak'a yapacağı ziyaretin ilişkilere nasıl yansıyacağına ilişkin soru üzerine Orgeneral Büyükanıt, bu ziyaretin ilişkilere olumlu yansıyacağını ifade etti.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, "Biz de asker olarak Irak merkezi hükümetiyle temas ediyoruz. Onlar geliyor, biz gidiyoruz. Merkezi hükümetle işbirliğimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Coğrafyamızı değiştiremeyeceğimize göre sonsuza kadar onlarla yaşayacağız. İlişki içinde olmak şart" diye konuştu.



Bu haber 389 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,378 µs