En Sıcak Konular

BAYKAL: ''TÜRKİYE FAİZ BATAKLIĞINA SAPLANDI''

24 Haziran 2008 16:06 tsi
 BAYKAL: ''TÜRKİYE FAİZ BATAKLIĞINA SAPLANDI'' CHP Genel Başkanı Deniz Baykal,AK Parti iktidarı döneminde izlenen ekonomi politikaları sonucu, ''Türkiye'nin devleti ve milletiyle borca battığını, faiz bataklığına saplandığını'' söyledi.

ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal,AK Parti iktidarı döneminde izlenen ekonomi politikaları sonucu, ''Türkiye'nin devleti ve milletiyle borca battığını, faiz bataklığına saplandığını'' söyledi.
     Baykal, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, ''bir dönemin sonuna doğru gelindiğini'' belirterek, bunu AK Parti hakkındaki kapatma davası nedeniyle söylemediğini, izlenen politikaların sonuna gelindiğini bildirdi.
     Baykal, gelinen noktada artık bu dönemin muhasebesini yapma koşullarının ortaya çıktığını ifade ederek, ''Ekonomide, diğer alanlarda izlenen politikalar ve sonuçları ortaya çıkmıştır. Türkiye yeni bir başlangıca doğru gidiyor. Bu yeni başlangıca giderken geride kalan dönemin muhasebesinin doğru çıkarılması büyük önem taşımaktadır. Bugün Türkiye, ekonomik bakımdan borç, faiz, işsizlik ve açık tablosuyla karşı karşıyadır. Türkiye borca batmıştır. Devletiyle, milletiyle borca batmıştır, faiz bataklığına saplanmıştır''dedi.
     Ülkede tarihi rekor düzeyde bir yoksullaşma yaşandığını savunan Baykal, devletin tekrar açık veren bir devlet haline dönüşmeye başladığını belirtti. Beş buçuk yılda 220 milyar doların borcun 500 milyar dolara yükseldiğini dile getiren Baykal, hükümetin izlediği politikalarla beş buçuk yılda geçmiş 58 hükümetin yaptığı toplam borçtan daha fazla borçlanmaya yol açtığını bildirdi.
     Bu dönemde faizlerin de yükselmesinin borç yükünü daha da artırdığını anlatan Baykal, işsizlik oranının da her geçen gün yükseldiğini, her evde bir işsiz bulunduğunu söyledi.
     Baykal, cari açığın bu dönemde bir buçuk milyar dolardan 50 milyar dolara yükseldiğine dikkati çekerek, dış ticaret açığının da olağanüstü arttığını savundu.

BAYKAL, FIRAT'IN SÖZLERİNİ DEĞERLENDİRDİ

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın sözlerini eleştirerek, ''Bugün karşı karşıya bulunduğumuz, 1920'lerde ortaya atılan modernleşme projesinin yol açtığı tepkilerin istismarı anlayışına dayanan, o tepkileri siyasette kullanma, o modernleşme projesine karşı rövanş arayışını sürdürme özlemleriyle beslenen bir mücadeledir'' dedi.
     Baykal, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, AK Parti'li Fırat'ın, New York Times gazetesine verdiği, ''Türk toplumu bir travma yaşamıştır...'' şeklindeki demecini değerlendirdi.
     CHP Lideri Baykal, son günlerde, ''Türkiye'nin, hangi sorunla karşı karşıya olduğu, yaşanan sıkıntıların temelinde ne yattığı, AK Parti'nin neden Anayasa Mahkemesi önünde bulunduğu'' sorularının cevabını almaya yardımcı olacak çok önemli ipuçları içeren değerlendirmeler yapıldığını söyledi.
     AK Parti Genel Başkan Yardımcısı'nın, New York Times gazetesine çok çarpıcı açıklamalar yaptığını ifade eden Baykal, gazetenin, ''Kökleri tarihe dayanan acı bir kan davası'' şeklinde nitelemede bulunduğunu söyledi.
     ''Kimse, Dengir Mir Mehmet Fırat'a haksızlık yapmasın, çok doğru söylemiştir'' diyen Baykal, ''Bugün karşı karşıya bulunduğumuz, 1920'lerde ortaya atılan modernleşme projesinin yol açtığı tepkilerin istismarı anlayışına dayanan, o tepkileri siyasette kullanma, o tepkiler doğrultusunda geçmişle bir rövanş arayışını, o modernleşme projesine karşı rövanş arayışını sürdürme özlemleriyle beslenen bir mücadeledir'' diye konuştu.
     Deniz Baykal, Başbakan Erdoğan'ın, ''Her 10 Kasım'da yaygara koparıyorlar. Ata'ya saygı duruşunda sap gibi ayakta durmaya gerek yok'', ''Hem laik hem Müslüman olunmaz'', ''Türkiye'nin yarınında artık Kemalizme ve Kemalizm benzeri rejimlere, sistemlere yer yoktur'', ''İktidara geldiğimizde çarşaf moda olacak'' şeklinde açıklamalarda bulunduğunu öne sürerek, şöyle devam etti:
     ''Bunlar, Başbakan'ın daha dün diyebileceğimiz bir zamanda, yazdığı, konuştuğu sözlerdir. 40'ını aşmış bir insan, bunları söyledikten sonra, hangi siyaset anlayışı doğrultusunda, ömrünün geri kalan kısmını götürür? Bu söylemlerle ilgili bir hesaplaşma yaşandı mı? 'Gömlek değiştirdim' lafı, bunu izah etmeye yeter mi? Niye değiştirdin, şimdi niye böyle düşünüyorsun, yanlış neredeydi? Bunları konuşmak gerekmez mi, hiçbiri konuşulmadı.
     Şimdi yavaş yavaş; oradan, buradan pıtrak gibi bir şeyler çıkıyor. Birisi, 'Bize büyük travma yaşatıldı' diyor. Türkiye, büyük değişim projesini uyguladı. O projeden en çok yararlanan, bugün işbaşında bulunan insanlardır. O proje olduğu için sen oradasın. Boynundaki kravatla bunu söylüyorsun, çağdaş yaşam tarzının bütün olanaklarını sonuna kadar kullanarak...Şimdi çıkıyorsun, siyasi istismarını yapmak için bunları söylüyorsun.''
     Vatandaşların, dini, inancı, devleti, camisiyle bir sorunu bulunmadığını dile getiren CHP Lideri Baykal, şöyle devam etti:
     ''Problem bunlarda, kendi problemlerini halkın problemi haline dönüştürmeye çalışıyorlar. Çok tehlikeli bir iş yapıyorlar. Türkiye'yi büyük sıkıntılara sokacak, bir zorlamayı getirmeye çalışıyorlar. Dışişleri Bakanı olarak, 'Türkiye'de Müslümanlar da baskı altındadır' diyeceksin. Eğer Müslümanlar baskı altındaysa, senin işin ne, 6 yıldır iktidardasın. Vatandaş, 'Vicdanım hür, inancımı yaşıyorum' diyor, sen 'Hayır sana baskı var' diyorsun. Senin kafandaki ile milletin kafasındaki İslamiyet herhalde birbirinden farklı. Millete göre, dine baskı yok. Ama İran, Afganistan'daki bazı kişilere, Türkiye'deki İslamiyet'i sorun, 'İslamiyet'e baskı yapılıyor' diyeceklerdir. Sen de aynı anlayışı mı benimsiyorsun? Tehlike bu işte.''



Bu haber 393 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,262 µs