En Sıcak Konular

SERİNLERKEN SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN

24 Haziran 2008 11:25 tsi
SERİNLERKEN SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN Akdeniz Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Dedeoğlu, bilinçsiz kullanılan klimaların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği bildirildi.

ANTALYA - Hasan Demirbaş - Bilinçsiz kullanılan klimaların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği bildirildi.
Akdeniz Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Dedeoğlu, sıcak yaz mevsiminde insanların serinlemek amacıyla yoğun şekilde klima kullandıklarına dikkati çekerek, bilinçli kullanılmadığı takdirde klimaların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini kaydetti. Klimaların, soğuk havanın insanlara direkt şekilde değil, başlarının üzerinden üfürecek şekilde ayarlanması gerektiğini belirten Dedeoğlu, ''Klima havaya üflese de soğuk hava aşağı inecektir'' dedi.
Klimanın üflemesinin direkt olarak insanların üzerine gelmesi halinde vücutta tutulmalar, sızlamalar ve ağrılar oluşabileceğini ifade eden Dedeoğlu, klimanın bir diğer olumsuz etkisinin de havayı kurutması olduğunu kaydetti. Klimanın havadaki nemi aldığını vurgulayan Dedeoğlu, şunları söyledi:
''Mesela bazı hastalar, hava kuruduğu zaman balgam çıkaramazlar. Balgam çıkartamadığı için de biriken balgam, solunum tıkanıklığına yol açar. Burnu kurutur, burun kanamasına yol açar. Belli enfeksiyonların daha çabuk yerleşmesine neden olur. Klimanın sürekli çalıştığı yerlerde hapşırma, tıksırma gibi durumlar daha çok olabilir.''
Klimaların bazen lejyoner hastalığına da yol açtığına değinen Dedeoğlu, lejyoner hastalığının ev klimalarından daha çok otellerdeki klimalardan bulaştığına dikkati çekti.
Hastalığın kuru öksürük, solunum sıkıntısı, halsizlik, bitkinlik, baş ağrısı, kas kasılmaları ve yüksek ateş gibi belirtiler gösterdiğini kaydeden Dedeoğlu, belirtilerin zatürre ile benzerlik gösterdiğini, uygun tedavi yapılmaması halinde ölüm olabileceğini bildirdi.

Bu haber 395 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,350 µs