En Sıcak Konular

VİTAMİN, AFRODİZYAK VE ZAYIFLAMA İLAÇLARINA YENİ DÜZEN

22 Haziran 2008 09:51 tsi
VİTAMİN, AFRODİZYAK VE ZAYIFLAMA İLAÇLARINA YENİ DÜZEN Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Türkiye'deki kayıtlı pazar büyüklüğü 150 milyon doların üzerinde olduğu tahmin edilen ''takviye edici gıdalar'' konusunda hazırladığı tebliğ taslağını, kamuoyunun görüşüne açtı.

ANKARA - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, nar, üzüm çekirdeğinden keçi boynuzuna, bir çok bitkinin sağlık üzerindeki etkisi ön plana çıkarılarak pazarlanan, kamuoyunda zayıflama ve afrodizyak etkileri ile daha çok bilinen takviye edici gıdalar konusunda yasal düzenlemeye hazırlanıyor.
     Bakanlık, Türkiye'deki kayıtlı pazar büyüklüğü 150 milyon doların üzerinde olduğu tahmin edilen ''takviye edici gıdalar'' konusunda hazırladığı tebliğ taslağını, kamuoyunun görüşüne açtı.
     AB'ye uyum amacıyla hazırlanan tebliğ ile AB'den farklı olarak, gıda takviyesi ürünler kapsamında günlük alımına izin verilen vitamin ve mineral doz limitleri belirlenirken, bu tür ürünlerin etiketinde, önerilen günlük alım dozu ile ''Takviye edici gıdadır. Normal beslenmenin yerine geçmez'' ve ''İlaç değildir, hastalıkların önlenmesi veya tedavi edilmesi amacıyla kullanılmaz'' uyarıları yer alacak.
     Takviye edici gıdalar, ''Normal beslenmeyi takviye etmek amacıyla, vitamin, mineral, protein, karbonhidrat, lif, yağ asidi, amino asitler gibi besin ögelerinin ve/veya bunların dışında besleyici veya fizyolojik etkileri olan bitki, bitkisel kaynaklı maddeler, biyoaktif maddeler ve benzeri maddelerin konsantre veya ekstrelerinin tek başına veya karışımlarının, kapsül, tablet, pastil, tek kullanımlık toz paket, sıvı ampul, damlalıklı şişe ve diğer benzer sıvı veya toz formlarda hazırlanarak doz halinde sunulan ürün'' olarak tanımlandı.
     Hızla büyüyen sektöre disiplin getirmek amacıyla 2004 yılında, sektörde faaliyet gösteren Amway Türkiye, Farmatek İç ve Dış Ticaret, GNC Türkiye, Herbalife Türkiye, Nutrifarma, Sifar, Solgar ve Taymed gibi önemli firmalar tarafından, ''Beslenme Destek Ürünleri Üretici ve İthalatçıları Derneği-BESDESDER'' kuruldu.
     BESDESDER Başkanı Eren Kale, halen derneğe 14 firmanın üye olmasına karşın 120'nin üzerinde firmanın bu alanda faaliyet gösterdiğini belirtirken, en önemli sorunun kayıtdışılık olduğuna işaret etti.
     Kale, sektördeki kayıtlı ticaretin 150 milyon doların üzerinde olduğunu tahmin ettiklerini, ancak özellikle Doğu Asya'dan kayıt dışı şekilde getirilen ürünlerin piyasada yaygın olarak bulunabildiğini ve dernek olarak bunlarla mücadele ettiklerini söyledi.

Bu haber 435 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,164 µs