En Sıcak Konular

ÖĞRENCİ SEÇME SINAVI YAPILDI

15 Haziran 2008 15:00 tsi
ÖĞRENCİ SEÇME SINAVI YAPILDI Üniversitelerde okumak isteyen adayların katıldığı Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) saat 09.30'da başladı.Sınav, tek oturumda 195 dakika sürdü.

ANKARA - Üniversitelerde okumak isteyen adayların katıldığı Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) yapıldı.
     Üniversitelerde okumak isteyen adayların katıldığı Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) saat 09.30'da başladı.
     Sınav, Türkiye'de tüm il ve bazı ilçeler olmak üzere toplam 151 merkezde ve KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da toplam 5 bin 200 binada, 81 bin 138 salonda gerçekleştirldi. Sınav yapılan binalarda toplam 239 bin 191 kişi görev yaptı. Sınava 1 milyon 530 bin aday katıldı.
     Sınav, bu merkezlerin dışında Cenevre'de ve Yunanistan'da da gerçekleştirildi. Avrupa Futbol Şampiyonası için Cenevre'de bulunan milli takımın oyuncuları Semih Şentürk, Servet Çetin ve Uğur Boral da sınav heyecanı yaşadı. Milli voleybolcu Neriman Özsoy da Yunanistan'ın Gianitsa kentinde ÖSS'de ter döktü. 
     Adaylar, büyük bir heyecanla bekledikleri sınava, velileriyle veya yakınlarıyla birlikte geldi. Erken saatlerden itibaren okul bahçelerinde sınav saatini beklemeye koyulan adaylar, sınav için son hazırlıklarını yaptılar.
     Adaylar, saat 08.45'den itibaren kimlik kontrolleri yapılarak sınav salonlarına alınmaya başlandı. ÖSS'de bu yıldan itibaren ''cep telefonu yasağı'' da getirildiği için, adaylara ''cep telefonu kontrolü'' de yapıldı.
     Salona yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra salon başkanı sınavda uyulacak kuralları hatırlattı test sorularını yanıtlamada kullanılacak cevap kağıtları ile soru kitapçıkları dağıtıldı.
     Sınav, tek oturumda 195 dakika sürdü. Sınavda, 30'ar soruluk toplam 8 test yer aldı. Ön lisans programlarını tercih edecek adayların ilk 4 testi yapmış olmaları yeterli olacak. Lisans programlarını tercih edecek adayların ise bu 4 teste ek olarak, alanları doğrultusundaki 2 testi daha yapmış olmaları gerekiyor. 
     Sınav kurallarına uymadığı tespit edilen adayların sınavları iptal edilecek.
     Üniversitelerin yabancı dil bölümlerinde okumak isteyen adaylar, 22 Haziran Pazar günü Yabancı Dil Sınavına (YDS) katılacaklar.

SONUÇLAR 10-15 TEMMUZ ARASINDA AÇIKLANAMAYACAK

     Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları dolayısıyla öğrencilerin notlarının ÖSYM'ye iletilmesinde gecikme olacağı için ÖSS sonuçlarının, daha önce planlandığı gibi 10-15 Temmuz arasında açıklanamayacağını bildirdi.
     Yarımağan, sınav sonuçları açıklama tarihlerinde ''biraz kayma olacağını'' belirterek, şunları söyledi:
     ''15 Temmuzu tutturmaya çalışacağız ama Milli Eğitim Bakanlığının yapacağı ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavlarıyla ilgili yeni bir durum var biliyorsunuz. Milli Eğitim Bakanlığı bu sınavlarla ilgili bir takvim yapmış. Eğer o takvime uyulursa bizim bütün işlemlerimiz 1 ay kadar uzayacaktı. Bu konuyu YÖK ile görüştüm, Milli Eğitim Bakanlığı ile bir araya geldik. Bu sınavları son sınıflar için erkene almaya çalışıyorlar. Bu durum notların bize verilmesinde biraz gecikmelere yol açacak. Buna göre bizim de bütün işlemlerimizde kayma olur ama kaymanın bir haftadan fazla olmaması için çözüm bulmaya çalışıyoruz, henüz kesinleşmedi. Yani sonuçları 10-15 Temmuz arasında açıklayamayacağımız anlaşılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı uygun tarihler bulursa bize bildirecekti. Biz de yetiştirmeye çalışacağız.''
     ÖSS ile ilgili ''önemli bir sorun yaşanmadığını'' bildiren Yarımağan, sınav sırasında bireysel bazı olaylar meydana geldiğini belirtti. Yerine başkasını sokmak isteyen ve cep telefonuyla yakalanan birkaç kişinin tespit edildiğini bildiren Yarımağan, bu kişilerin sınavlarının iptal edileceğini ifade etti.
     Bolu'da ''bir adayın sorun çıkararak etrafı rahatsız ettiği bilgisi aldıklarını'' kaydeden Yarımağan, ''Ama geçen yıllara göre olay sayısının daha az olduğu gibi bir izlenimim var'' dedi.
     Yarımağan, sınav sorularının bugün saat 14.30'da basına açılacağını bildirdi.

ÖSS'DE KOPYA VE SAHTECİLİK OLAYLARI

     DİYARBAKIR/ŞANLIURFA - Diyarbakır'da Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) kopya çekmeye çalışan 32 kişi hakkında işlem yapıldı. Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde başkasının yerine sınava girmeye çalıştıkları iddiasıyla 5 kişi gözaltına alındı.
     Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde 25, Ergani ilçesinde 4, il merkezinde 3 kişi olmak üzere toplam 32 kişinin başta cep telefonu olmak üzere değişik yöntemlerle kopya çekmeye çalıştıkları tespit edildi. Sınav görevlileri, kopya çekenleri salondan çıkararak haklarında işlem yaptı.
     Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, olayın organize suç olup olmadığının tespit edilmesi amacıyla soruşturma başlatıldığını bildirdi.
     Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde, başkasının yerine ÖSS'ye girmeye çalıştıkları iddiasıyla 5 kişi gözaltına alındı.
     Birecik'te iki lise ve bir ilköğretim okulunda toplam 5 kişinin, başkasının yerine sınava girdiği tespit edildi.
     Adları açıklanmayan kişilerin gözaltına alındığı bildirildi.



Bu haber 514 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,399 µs