En Sıcak Konular

DİSCOVERY YER'E İNDİ

14 Haziran 2008 20:00 tsi
DİSCOVERY YER'E İNDİ Dünya yörüngesinde yaklaşık 400 km irtifada yapımı süren Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (UUİ) inşasında önemli görevler üstlenen Amerikan Discovery uzay mekiği Yer'e indi.

CAPE CANAVERAL - Dünya yörüngesinde yaklaşık 400 km irtifada yapımı süren Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (UUİ) inşasında önemli görevler üstlenen Amerikan Discovery uzay mekiği Yer'e indi.
     Bölgedeki AFP muhabiri, Discovery'nin, parçalı bulutlu havada, ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Üssü yakınında bulunan Kennedy Uzay Merkezi'nin yaklaşık 4,5 km'lik pistine öngörüldüğü gibi TSİ 18.15'te sorunsuz şekilde indiğini belirtti.
     Yer'e indikten birkaç saniye sonra hızı azaltmak için mekiğin arkasındaki kırmızı-beyaz renkli paraşüt açıldı.
     7 astronotla çarşamba günü Uİİ'den ayrılarak Yer'e dönen Discovery'nin astronotları 3 kez uzay yürüyüşü yaparak, Japon yapımı "Kibo (Ümit)" adlı yeni laboratuvarın enerji, hava, su ve veri bağlantılarının kurulmasını sağlamıştı.
     ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Discovery uzay mekiğinden Mekiğin kuyruk dümeninden kopan 30 santimetreye 45 santimetre büyüklüğündeki kare parçanın iniş için tehlikeli olmadığını açıklamış, NASA'nın Teksas eyaleti Houston kentindeki ana kumanda merkezi, 1 Şubat 2003'te Yer'e dönüşte parçalanarak yok olan Columbia mekiğinin geçirdiği büyük kazanın tekrarlanmaması için var güçleriyle çalıştıklarını belirtmişti.
     Discovery mekiğinin 31 Mayıs'ta Florida-Cape Canaveral'dan fırlatılması sırasında, Satürn roketleriyle 1960-70'lerde Ay'a gönderilen Apollo araçlarının da fırlatıldığı rampada 5 bin 300 ''küçük tuğla'' havaya uçması ''normal'' sayılıyor. Fırlatma sırasında 2 bin ton (100 tanker kamyonu) sıvı hidrojen-oksijen yakılıyor.
     Şubat 2003'te Yer'e dönüşte 63 km yükseltide 7 astronotla parçalanan Columbia, kalkışta mekiği koruyan sıcaklık tecrit köpük maddesinden çanta büyüklüğünde parçanın kopması ve karoları zedelemesi yüzünden 2000 dereceyi aşan sıcaklığın araç aksamını parçalamasıyla düşmüştü.
     Columbia'dan önce ilk kaza, 1986'da fırlatılıştan 72 saniye sonra yakıt tankındaki perçin hatasından düşen, Columbia gibi 7 astronotun öldüğü Challenger mekiğinde meydana gelen kazaydı.


Bu haber 492 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,438 µs