En Sıcak Konular

GÜL: ''TÜRKİYE'DE FARKLILIKLARI DİYALOGLA HALLETMEYE İHTİYAÇ VAR''

12 Haziran 2008 18:55 tsi
GÜL: ''TÜRKİYE'DE FARKLILIKLARI DİYALOGLA HALLETMEYE İHTİYAÇ VAR'' Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'de farklılıkları görüşerek, diyalogla ve normal demokratik ülkelerde nasıl oluyorsa bu şekilde halletmeye ihtiyaç olduğunu söyledi.

DUBROVNİK - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'de farklılıkları görüşerek, diyalogla ve normal demokratik ülkelerde nasıl oluyorsa bu şekilde halletmeye ihtiyaç olduğunu, bunu için gerekli olan demokrasi ve hukukun evrensel ilkelerini en üst düzeyde tutmanın yolunun AB ile müzakere sürecinden geçtiğini söyledi.
     Dubrovnik'te dinlendiği Rixos Otel'de gazetecilerle sohbet toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın TBMM Başkanvekilleri ve Meclis'teki siyasi partilerin grup başkanvekilleriyle yaptığı toplantıyı hatırlatarak, ''siyasetteki gelişmeleri nasıl değerlendirdiğinin'' sorulması üzerine, ''Türkiye, enerjisini kıran kırana iç çekişmelerle harcamamalı. Hele hele böyle bir dönemde bunu hiç yapmamalı'' dedi.
     Küreselleşen dünyadaki ekonomik gelişmeleri herkesin gördüğünü anlatan Gül, petrol, gıda ve metal fiyatlarındaki artışa, faizlerin yükselmesine kimsenin ''bana ne'' diye yaklaşamayacağını ifade etti.
     ''Türkiye'nin risk primini yükseltmenin Türkiye'ye maliyetinin ne olduğunu herkesin görmesi gerektiğini'' anlatan Gül, sözlerine şöyle devam etti:
     ''Ben, Türkiye böyle siyasi bir çalkantıya girdiği gün Senegal'den gelirken, 'Bütün bunların Türkiye'ye maliyetini herkesin iyi hesaplaması gerekir' dedim. 'Her olayın neticesinin Türkiye'ye maliyeti ne olur, bunu herkesin, hepimizin çok iyi görmesi gerekir' dedim.
     Şimdi kritik bir dönemden geçiyoruz. Türkiye'de farklılıklar, ayrılıklar tabii ki olacaktır ama bunları görüşerek, diyalogla normal demokratik ülkelerde nasıl oluyorsa bu şekilde halletmeye ihtiyaç var. Üstüne üstlük, Türkiye bir de terörle mücadele eden bir ülke. Çevresinde çok önemli siyasi olaylar olan bir ülke. Türkiye'nin geleceğini belirleyici olayların cereyan ettiği bir ülke. Böyle bir dönemden geçerken, Türkiye'nin tüm kurumlarının, herkesin en güçlü olması gerek. Tersi olursa maliyetini de hep beraber öderiz, geçmişte nasıl ödediysek.
     Demokrasinin evrensel ilkeleri var, hukukun üstünlüğü var herkesin saygı duyacağı. Bugünkü dünyada her şey şeffaf. Sadece Türkiye'nin içinde değil dünyada her şey şeffaf. Herkes herkesi görüyor. O yüzden her şey bize saygı duyulmasını gösterecek şekilde gelişmeli. Herkes birbiriyle konuşabilmeli. Farklı ne düşünüyorsa bunları tartışabilmeli. Neticede demokratik ülkelerde bu işler nasıl oluyorsa öyle hallolmalı.''
     Cumhurbaşkanı Gül, Anayasa'nın gayet açık olduğunu ifade ederek, meselelerin, Anayasa'nın rehberliğinde, demokrasinin evrensel ilkelerinde ve hukukun üstünlüğü çerçevesinde halledilmesi gerektiğini vurguladı.
     ''Meclis'teki siyasi partilerin bir araya gelmesini, bu çerçevede çok önemsediğini'' belirten Gül, ''TBMM, Türkiye'nin kalbidir. Halkın iradesinin temsil edildiği yer TBMM'dir. En üst kurum... Halkın temsilcileri. Dolayısıyla oradaki siyasi partilerin bir araya gelmesi, konuşması, problemleri bazen herkesin önünde bazen de kapıların arkasında oturup konuşabilmeleri çok önemlidir diye inanıyorum. Bu bakımdan böyle bir dönemde bunu gayet faydalı görüyorum'' diye konuştu.

Bu haber 387 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,597 µs