En Sıcak Konular

ŞİMŞEK: NET SICAK PARA GİRİŞİ EKSİ

12 Haziran 2008 12:12 tsi
ŞİMŞEK: NET SICAK PARA GİRİŞİ EKSİ Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, ''yılbaşından bu yana Türkiye'ye net sıcak para girişi eksi. Yani net giriş yok. Çıkış var. 1 milyar, 2 milyar dolar civarında bir çıkış var'' dedi.

ANKARA - Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, ''yılbaşından bu yana Türkiye'ye net sıcak para girişi eksi. Yani net giriş yok. Çıkış var. 1 milyar, 2 milyar dolar civarında bir çıkış var'' dedi.
     Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Kanal 8'de katıldığı bir programda ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
     Sıcak para ile ilgili bir soruya verdiği yanıtta Şimşek, Türkiye'de sıcak paranın çok konuşulduğunu belirterek, ''İnanılmaz adamlar atıp tutuyor köşelerinden'' dedi. Geçen yıl Türkiye'deki net portföy yatırımının, yani hisse senedi, bono vesaireye net girişin 1 milyar doların biraz üzerinde olduğunu belirten Şimşek, ''Yılbaşından bu yana Türkiye'ye net sıcak para girişi eksi. Yani net giriş yok. Çıkış var. 1 milyar 2 milyar dolar civarında bir çıkış var'' diye konuştu.
     Türkiye'nin evini düzene sokması, bütçe açıklarını azaltması halinde ki kendilerinin bunu gerçekleştirdiğini belirten Şimşek, bunun ekonomiye olumlu yansıyacağını söyledi.
     Hazine'nin açık olduğu için borçlandığını ve en büyük açığın da sosyal güvenlik sisteminde bulunduğunu belirten Şimşek, bu açığın da yeni çıkmadığını anlattı. Şimşek, bu yıl sosyal güvenlik sistemine aktarılan paranın 37 katrilyon lira (37 milyar YTL) olduğunu ve bunun toplam yatırım bütçesinin iki katını oluşturduğunu kaydetti. Şimşek, bu paranın emekli vatandaşların çocuklarının eğitimi ile Ar-Ge çalışmalarına ayrılması halinde Türkiye'yi kimsenin tutamayacağını belirtti.
     Özelleştirme paralarının nereye harcandığına ilişkin bir soruya verdiği yanıtta Bakan Şimşek, iktidara geldiklerinde vatandaşlardan zorunlu tasarruf adı altında toplanıp ardından da ''çar çur edilen'' paralar bulunduğunu ve bunun tutarının 14 katrilyon lira olduğunu söyledi.
     Bu parayı ödediklerini belirten Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Mesela önümüzdeki bir ay içinde inşallah Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemeleri var. Bunu ta 1980'li-1990'lı yıllarda toplamışlar. Şimdi ortalıkta böyle bir şey de yok. Hesap kitabı bile yapmamışlar. Kimin nereden ne alacağını. Şimdi biz vatandaşlara ödemek üzere onları toparlıyoruz vatandaşlara ödemek üzere''
     Türkiye'nin net borcunun azaldığını, özelleştirme gelirlerin borç ödemede kullanıldığını ifade eden Şimşek,bugün özelleştirme gelirlerinin ise GAP'ta ve otoyolların bitirilmesinde kullanılacağını kaydetti.

Bu haber 393 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,220 µs