En Sıcak Konular

DÜNYACA ÜNLÜ TÜRK YAZAR AYTMATOV HAYATINI KAYBETTİ

10 Haziran 2008 20:18 tsi
DÜNYACA ÜNLÜ TÜRK YAZAR AYTMATOV HAYATINI KAYBETTİ Dünyaca ünlü Türk Yazar Cengiz Aytmatov, böbrek yetmezliği sonucu tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

BİŞKEK - Dünyaca ünlü Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov, böbrek yetmezliği sonucu tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
     Kırgızistan Devlet Başkanlığı Basın Sözcüsü Dosalı Esenaliyev, yaptığı açıklamada, Almanya'nın Nünberg kentinde tedavi gören Cengiz Aytmatov'un hayatını kaybettiğini bildirdi.
     Esenaliyev, yazarın ölümü ile ilgili olarak Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in bilgilendirildiğini söyledi.
     Solunum cihazına bağlı olarak yoğun bakımda tutulan yazarın sağlık durumunun bu sabah kritik durumuna geldiği ifade edilmişti.
     Aytmatov, bir Rus televizyon kanalının belgesel çekimleri için gittiği Tataristan'ın başkenti Kazan'da 16 Mayıs'ta ani böbrek rahatsızlığı geçirmesi üzerine hastaneye kaldırılmıştı. 79 yaşındaki yazar, 18 Mayıs'ta ambulans uçakla Almanya'ya nakledilmişti.
     Yazar Aytmatov, Kırgızistan'daki Talas eyaletinin Şeker köyünde 12 Aralık 1928 yılında dünyaya gelmişti. Kırgızistan'da 2008 yılı, Cengiz Aytmatov yılı ilan edilmişti.

 Aytmatov’a Elazığ Valiliği tarafından "2006 Türk Dünyası Hizmet Ödülü" verilmişti.

     Dünya çapında şöhretli Kırgız edebiyatçı Cengiz Aytmatov’a, 27 Ekim 2007'de Elazığ Valiliği tarafından "2006 Türk Dünyası Hizmet Ödülü" verilmişti.Türk Dünyası'nın başı sağolsun. 

CENGİZ AYTMATOV VE ESERLERİ

     Tedavi gördüğü Almanya’nın Nuremberg kentinde bugün hayata veda eden dünyaca ünlü yazar ve devlet adamı Cengiz Aytmatov’un eserleri 150’nin üzerinde dile çevrildi.
     Kırgızistan’ın Talas eyaletinin Şeker köyünde 12 Aralık 1928’de dünyaya gelen, adı Cengiz Han’dan esinlenilerek konulan Aytmatov, Kazakistan Cambul Veterinerlik Teknik Okulu’nda okudu. Daha sonra Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’teki Tarım Enstitüsü’nde öğrenimine devam etti. Ardından Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsü’ne gitti ve 1956 ile 1958 yılları arasında Moskova’da eğitimini sürdürdü.
     Edebiyat hayatı Moskova’da başlayan Aytmatov, bu yıllarda Pravda gazetesinde çalıştı. Ardından, yazdığı eserleriyle üne kavuştu ve 1957 yılında Sovyet Yazarlar Birliği’ne üye kabul edildi.
Aytmatov, 1963’te Lenin Ödülü’nü aldı. 1970’de yazdığı “Selvi Boylu Al Yazmalım” eseri Türkiye’de filme alındı. Bazı eserleri de Rusya’da sinema filmi oldu.
    Yüz ellinin üstünde dile çevrilen Aytmatov’un eserleri arasında Zorlu Geçit (1956), Yüzyüze (1957), Cemile (1958), İlk Öğretmenim (1962), Dağlar ve Steplerden Masallar (1963), Elveda, Gülsarı (1966), Beyaz Gemi, Selvi Boylum Al Yazmalım (1970), Fuji Dağının Tepesi (1973), Gün Olur Asra Bedel (1980), Darağacı - Dişi Kurdun Rüyaları (1988), Toprak Ana, Cengiz Han’a Küsen Bulut, Çocukluğum, Kırmızı Elma ve Rusya ve Kırgızistan’da pek çok ödül alan Dağlar Devrildiğinde-Ebedi Nişanlı bulunmaktadır.
     Ünlü Fransız şairi Louis Aragon, üne kavuştuğu eseri “Cemile” için “en güzel aşk romanı” demişti.
Sovyetler Birliği’nin dağılması ve Kırgızistan’ın bağımsızlığına kavuşmasından sonra, edebi çalışmalarının yanı sıra ülkesini Lüksemburg, Belçika ve Hollanda’da büyükelçi olarak temsil eden Aytmatov, AB, NATO, UNESCO ve Benelüks ülkelerinin Kırgız delegeliğini de üstlendi. Kırgız yetkilileri, 80. doğum günü dolayısıyla 2008 yılını Aytmatov yılı ilan etmişti.
     Eşi hayatta olan Aytmatov’un 3 oğlu ve bir kızı bulunuyor. Aytmatov’un cenazesinin perşembe günü Almanya’dan ülkesine götürülmesi ve cenaze töreninin cumartesi günü yapılması bekleniyor.




Bu haber 467 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,373 µs