En Sıcak Konular

BAYKAL: HERKESİN ETNİK KİMLİĞİ, ONUN ŞEREFİDİR

10 Haziran 2008 16:52 tsi
 BAYKAL: HERKESİN ETNİK KİMLİĞİ, ONUN ŞEREFİDİR Baykal, CHP TBMM Grup Toplantısında yaptığı konuşmada, son siyasi gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin, bir ırk devleti, kan devleti, kafatası devleti olmadığını belirterek, herkesin etnik kimliğinin, onun şerefi olduğunu söyledi.
     Baykal, CHP TBMM Grup Toplantısında yaptığı konuşmada, son siyasi gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
     Türkiye'nin, bir ırk devleti, kan devleti, kafatası devleti olmadığını ifade eden Baykal, böyle olan devletler bulunduğunu ama Türkiye'nin o devletlerden olmadığını söyledi. Baykal, Türkiye'de insanların kanına, kafatasına, ırkına bakarak, vatandaşlık verilmediğini belirterek, şöyle konuştu:
     ''Türkiye bir siyasi bilinç devletidir. Burada yaşamayı özgür iradesiyle kabul etmiş, bu yurdu hep beraber sorumluluk üstlenerek paylaşmayı kararlaştırmış olan herkes, Misak-ı Milli sınırları içinde var olan herkes, ırkı, kafatası, kanı ne olursa olsun, Türkiye Cumhuriyeti'nin eşit vatandaşıdır. Türkiye'de kimse kimseyi ırkından dolayı, etnik kökeninden, mezhebinden, inancından dolayı dışlamak hakkına sahip değildir. Kimse, kimseyi ırkından dolayı küçük görmek hakkına sahip değildir. Hiçbir ırk, etnik köken, bir başkasından daha yüksek değildir. Hepimiz, aynı milletin eşit insanlarıyız. Kökümüz, kökenimiz ne olursa olsun, ailemiz, irademiz, kabilemiz, aşiretimiz, etnik kökenimiz, ırkımız ne olursa olsun, hepimiz Türkiye Cumhuriyetinin eşitleştirici, kardeşleştirici hukuku içinde saygın ve eşit insanlar olarak var olmaya devam edeceğiz.''
     Deniz Baykal, vatandaşın etnik kimliğinin, devlete sakıncası olmadığını belirterek, ''Herkesin etnik kimliği onun şerefidir. Vatandaşların etnik kimliği, devletin de iftiharıdır. Bu anlayış içinde olaya bakmak zorundayız ama hepimiz aynı milletin vatandaşıyız. Hepimiz bu devletin birer vatandaşıyız'' dedi.
     Herkesin kökenini ortaya koyacağını vurgulayan Baykal, ''Ana dilimizi öğreneceğiz, öğreteceğiz, konuşacağız. Elbette anadilimizde özgür insanlar olarak, Cumhuriyetimizin sağladığı olanakları kullanarak, kitap çıkaracağız, televizyon yayın yapacağız. Bunlar, serbest. Bunlarda bir sorun yok ama hepimizin bu milletin bir parçası olduğumuzdan şüphe duymayacağız'' diye konuştu.

"TEPKİNİN NEDENİ TEŞEBBÜSLERİNİN ENGELLENMESİ"

     CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, başörtüsüyle ilgili düzenlemenin iptalinin ardından Anayasa Mahkemesine yönelik tepkilerin altında ne yattığının iyi değerlendirilmesi gerektiğini savunarak, "Buradaki konu anayasamızda laiklik ilkesinin delinmesine yönelik teşebbüsün engellenmesine ilişkin kızgınlık ve tepkidir" dedi.
     Baykal, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Anayasa değişikliğinin iptal edilmesinin ardından eleştiriler yapanların Yüksek Mahkemenin yetki aşımında bulunduğu, kuvvetler ayrımının zaafa uğradığı gerekçelerini öne sürdüklerine dikkati çekerek, ''Bu konunun altında sadece Anayasa Mahkemesinin yetki sorunlarıyla ilgili bir görüş ayrılığının yattığına inanabilmeyi çok isterdim'' dedi.
     Baykal, iptal edilen düzenleme TBMM'de görüşüldüğü zaman kendisinin, "Samimi olun, sizin derdiniz laiklik maddesi" dediğini, asıl amacın ne olduğunun şimdi mahkeme kararıyla da ortaya çıktığını ileri sürdü.
     İktidarın belirli bir zihniyet doğrultusunda kadrolaştığını, devletin en üst noktalarında bulunanların tümünün belli bir zihniyeti yansıttığını iddia eden Baykal, "Laik olmak bu iktidarın gözünde cezalandırılmak için bir neden neredeyse?" diye konuştu.
     CHP lideri, Başbakan Erdoğan'a, ''Sakın ha 'Anayasayı değiştiriverelim' diyenlerin tuzağına düşme, kendine göre hukuk yapma, durumu hazmet, gereğini yap, siyaset uzun vadeli iş. Sakın ha yargıya, Meclise, Anayasa Mahkemesine vesayet kurmaya kalkma, haddini, ölçünü, Anayasa içindeki yerini bil'' diye seslendi.



Bu haber 387 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,244 µs