En Sıcak Konular

BELÇİKA'DA, DHKP-C ÜYELERİNE İLİŞKİN DOSYA YARGITAYDA

10 Haziran 2008 12:52 tsi
BELÇİKA'DA, DHKP-C ÜYELERİNE İLİŞKİN DOSYA YARGITAYDA Belçika adaleti, dört ay önce serbest bıraktığı terör örgütü DHKP-C üyelerine ilişkin adli dosyayı, Savcılığın başvurusu üzerine Yargıtay'da tekrar açtı.

BRÜKSEL - Belçika adaleti, dört ay önce serbest bıraktığı terör örgütü DHKP-C üyelerine ilişkin adli dosyayı, Savcılığın başvurusu üzerine Yargıtay'da tekrar açtı.
     Anvers Mahkemesinin sanıkları serbest bırakmasının ardından Yargıtay'ın bugün başlattığı oturumların sonucu, "adli sürecin son perdesi" olacak.
     Belçika'nın Anvers Temyiz Mahkemesi, 7 Şubat 2008 tarihli son kararında, terör örgütü DHKP-C üyesi sanıkları serbest bırakırken, bu kişilerin ve bağlı bulundukları örgütün Belçika dışındaki eylemlerini dikkate almayı da reddetmişti.
     Anvers Temyiz Mahkemesi, gıyabında yargılanan terör örgütünün başı Dursun Karataş ile Zerrin Sarı, Şükriye Akar ve Bahar Kimyongür'ü beraat ettirmişti.
     Firarda bulunan terörist Fehriye Erdal 2 yıl tecilli hapis ve bin 230 avro para, Musa Asoğlu 3 yıl tecilli hapis ve bin 230 avro para, Kaya Saz da 21 ay tecilli hapis ve bin 230 avro para cezasına çarptırılmıştı.
     Anvers Mahkemesi, daha önceki kararların aksine, DHKP-C'yi "terör örgütü" olarak nitelendirmeyi de reddetmişti.
     Cezaya çarptırılan sanıklara yönelik ithamlar arasında, sadece silah ve sahte belge bulundurmakla kullanmak yer alıyordu.
     Mahkemenin gerekçeli kararında, savcılığın, DHKP-C'nin bir terör örgütü, sanıklarınsa terör örgütü üyesi olduklarını, bir çete veya suç örgütünün söz konusu olduğunu somut verilerle kanıtlayamadığı belirtilmişti.
     Müdahil taraf olan Türk Devletinin de iddia ve kanıtları yetersiz bulunmuştu.
     Belçika mahkemesinin, sanıkların ve terör örgütünün Belçika dışında işledikleri suçlara yönelik iddiaları dikkate almayı reddettiği, örgüte ve üyelerine ilişkin başka ülkelerde alınan kararların Belçika adaletini bağlamadığı görüşünü ön plana çıkardığı görülmüştü.
     Federal Savcılık, ülke çapında şaşkınlık yaratan bu son karara karşı itiraz hakkını kullanarak Yargıtay yolunu açtı.
     Savcılık, bugünkü oturumda, Anvers Mahkemesi'nin kararının belirsizlik ve kararsızlıklarla dolu olduğu üzerinde durarak, adaletten daha net bir tavır ve karar beklendiğini hatırlattı.
     Sanıkların Belçika içinde ve dışında işledikleri suçları hatırlatan Savcılık, bunları görmezden gelen bir kararın kabul edilemeyeceği görüşüyle yeniden yargılama istedi.
     Savcılık, DHKP-C'nin bir terör örgütü, sanıklarınsa terör örgütü üyesi olduklarının veya olmadıklarının, bir çete veya suç örgütünün söz konusu olduğunun veya olmadığının adli bir kararla netleştirilmesi gerektiğini belirtti.
     Sanık avukatları, Savcılık iddianamesinin kendilerine önceden iletilmediği gerekçesiyle mahkeme heyetinden, savunma hazırlığı için zaman istediler.
     Oturumlar 24 Hazirana ertelendi.


Bu haber 461 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,975 µs