En Sıcak Konular

ELEKTRİKTE ARZ-TALEP DENGESİ ''BIÇAK SIRTINDA''

8 Haziran 2008 12:18 tsi
ELEKTRİKTE ARZ-TALEP DENGESİ ''BIÇAK SIRTINDA'' Türkiye'de şu anda elektrik enerjisi talebi ancak karşılanabiliyor, bir başka deyişle arz-talep dengesi yedek kapasitesiz, adeta ''bıçak sırtında'' gidiyor.

ANKARA - Türkiye'de şu anda elektrik enerjisi talebi ancak karşılanabiliyor, bir başka deyişle arz-talep dengesi yedek kapasitesiz, adeta ''bıçak sırtında'' gidiyor.
     Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketinin (TEİAŞ) TBMM KİT Komisyonuna sunduğu arz-talep projeksiyonuna ilişkin rapora göre, elektrik arz-talebinde ''düşük talep senaryosu ve yüksek talep senaryosu'' olmak üzere 2 senaryo hazırlandığını belirten TEİAŞ yetkilileri, düşük talep senaryosuna göre talebin her yıl ortalama yüzde 6,4, yüksek talep senaryosuna göre de her yıl ortalama yüzde 8,3 artacağının kabul edildiğini bildirdi.
     Bu yılın Ocak-Şubat döneminde elektrik talebinin yüzde 14,5, Mart-Nisan döneminde yüzde 5,6, Mayıs döneminde ise yüzde 9,7 arttığına dikkat çeken TEİAŞ yetkilileri, yılın ilk 5 ayındaki talep artışı dikkate alındığında, projeksiyondaki düşük talep senaryosuna hiç bakılmaması, tamamen yüksek talep senaryosu üzerinden konuşulması gerektiğini vurguladılar.
     TEİAŞ'nin yüksek senaryolu arz-talep projeksiyonuna göre, Türkiye'nin elektrik talebinin her yıl yüzde 8,3 artacağı kabul edildiği zaman, elektrik talebi bu yıl 204 milyar kilovatsaat (kWh) olarak gerçekleşecek. Talep, 2009 yılında 220 milyar 932 milyon kWh, 2010 yılında 239 milyar 269 milyon kWh, 2011 yılında 259 milyar 129 milyon kWh, 2012 yılında 280 milyar 636 milyon kWh, 2013 yılında 303 milyar 929 milyon kWh, 2014 yılında 329 milyar 155 milyon kWh, 2015 yılında 356 milyar 475 milyon kWh, 2016 yılında da 386 milyar 63 milyon kWh olarak gerçekleşecek.
     TEİAŞ'nin, mevcut, lisans almış ve inşa halindeki santraller göz önüne alınarak hazırladığı yüksek talep senaryosuna göre, bu yıl yedeksiz olarak adeta ''bıçak sırtında'' giden arz-talep dengesi 2009 yılından itibaren bozulmaya başlayacak.
     2009 yılında elektrikte toplam güvenilir üretim kapasitesi enerji talebinin altında kalacak, yedek ise yüzde 2 ile negatif değerlere ulaşacak. Üretim yedeği 2016 yılında yüzde -68,2'ye kadar düşecek.

Bu haber 392 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,005 µs