En Sıcak Konular

BAŞER: IRAK'IN GELECEĞİ UMUT VERİCİ GÖRÜNMEMEKTE

6 Haziran 2008 17:54 tsi
BAŞER: IRAK'IN GELECEĞİ UMUT VERİCİ GÖRÜNMEMEKTE Emekli Orgeneral Edip Başer, ''Irak'ın geleceği umut verici görünmemektedir. İstikrarı sağlayacak merkezi bir gücün yokluğu ülkenin parçalanmasını gündeme getirebilecektir'' dedi.

İSTANBUL - Emekli Orgeneral Edip Başer, ''Irak'ın geleceği umut verici görünmemektedir. İstikrarı sağlayacak merkezi bir gücün yokluğu ülkenin parçalanmasını gündeme getirebilecektir'' dedi.
     Edip Başer, Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı Stratejik Araştırma ve Etüt Merkezi tarafından Harp Akademileri Komutanlığında düzenlenen sempozyumun ikinci gününde ''Bölgedeki Güvenlik Sorunlarının Türkiye'ye Etkileri'' konulu sunum yaptı.
     Orta Doğu'daki sorunların temelinde ''emperyalist ülkelerin bencil politikalarının neden olduğu çatışmaların, mikro karbon rezervlerinin yüzde 60'ının bölgede yer almasının ve bölge ülkelerinin sınırlarının sorunlara neden olacak şekilde belirlenmiş olmasının yattığını'' anlatan Başer, Irak'ın ''etnik-mezhepsel çatışmaların yaşandığı istikrarın sağlanamadığı bir ülke haline gelmesiyle bölgenin merkezinde yer aldığını'' söyledi.
     ABD'nin 2003'teki Irak harekatının ardından bölgedeki bölgesel güçlerden biriyle ittifak halini giderek diğer grupları karşısına aldığını, bunun da ''büyük bir politik hata'' olduğunu dile getiren Edip Başer, İran'ın bölgede güçlenmesi ve İsrail'in güvenlik endişesinin tekrar Irak'ın toprak bütünlüğünün vurgulanmasına neden olduğunu kaydetti. Başer, ''Irak'ın geleceği umut verici görünmemektedir. İstikrarı sağlayacak merkezi bir gücün yokluğu ülkenin parçalanmasını gündeme getirebilecektir'' diye konuştu.
     İran'a yönelik ABD'nin askeri bir harekatının da Türkiye'yi ve diğer bölge ülkelerini ''ciddi güvenlik riskleriyle karşı karşıya bırakabileceğini'' dile getiren Başer, bu konuda kısa vadeli ve çabuk bir çözümün ise bulunmadığını söyledi.
     Başer, Irak'ın kuzeyindeki oluşum karşısında Türkiye'nin vizyonunun ne olması yönündeki bir soruyu yanıtlarken, ülkelerin uzun vadeli ulusal güvenlik çıkarlarının tespitinde siyasi kararlılık ve siyasi liderliğin büyük önem taşıdığını dile getirdi. Başer, Irak'ın kuzeyindeki oluşumun her şekilde Irak'ın bütünlüğü içinde merkezi yönetime mutlak bağlı olmasının Türkiye'nin çakırlarına uygun olduğunu söyledi.


Bu haber 438 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,825 µs