En Sıcak Konular

Enflasyon 37 yılın en düşüğünde

4 Ağustos 2007 09:15 tsi
Enflasyon 37 yılın en düşüğünde Enflasyon Temmuz’da düşüşünü sürdürdü. Temmuz’da TÜFE yüzde 0.73 geriledi, ÜFE yüzde 0.06 arttı. Yıllık bazda TÜFE yüzde 6.90’la 1970’ten bu yana en düşük düzeye indi.

Enflasyon Haziran’ın ardından Temmuz ayında da eksi çıktı ve yıllık bazda TÜFE 1970 yılından beri en düşük düzeyi gördü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Temmuz ayında Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yüzde 0.73 gerilerken, Üretici Fiyatları Endeksi’nde (ÜFE) yüzde 0.06’lık artış yaşandı. CNBC-e anketinde TÜFE’nin yüzde 0.30, ÜFE’nin de yüzde 0.24 gerilemesi bekleniyordu. Yıllık enflasyon TÜFE’de yüzde 6.90, ÜFE’de yüzde 2.08’e geriledi.

TÜFE’de ana harcama grupları itibarıyla en yüksek aylık artış yüze 0.72 ile eğitim grubunda gerçekleşti. Endekste yer alan gruplardan, konutta yüzde 0.55, lokanta ve otellerde yüzde 0.48, eğlence ve kültürde yüzde 0.24, ev eşyasında yüzde 0.23, sağlıkta yüzde 0.10, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0.03 artış yaşandı.


GİYİM VE AYAKKABI YÜZDE 7.7 GERİLEDİ
Ulaştırmada yüzde 0.03, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.22, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0.71, haberleşmede yüzde 1.41, giyim ve ayakkabıda yüzde 7.71 oranında düşüş görüldü.

Yıllık bazda TÜFE’nin en çok arttığı harcama grubu yüzde 10.33’le lokanta ve oteller grubu oldu.

TARIMDA ARTIŞ, SANAYİDE DÜŞÜŞ
Sektörel bazda bakıldığında tarımda fiyatlar yüze 0.38 artarken, sanayi sektöründe yüzde 0.01’lik düşüş görüldü. ÜFE sonuçları sanayinin alt sektörler bazında değerlendirildiğinde en yüksek aylık artış yüzde 4.89 ile metal cevheri madenciliği alt sektöründe gerçekleşti.

Sanayinin üç sektöründen madencilik ve taşocakçılığında yüzde 0.47, elektrik, gaz, su sektöründe yüze 3.41 artış, imalat sanayinde ise yüzde 0.27’lik düşüş gerçekleşti.

ZAM ŞAMPİYONU YURTİÇİ TURLAR
Temmuz ayının zam şampiyonu yüzde 24.50’lik fiyat artışıyla yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turlar oldu. Onu yüzde 22.92’lik artışla limon, yüzde 19.73’le salatalık, yüzde 16.58’le taze fasulye izledi. Fiyatı en çok düşen ürün ise yüzde 30.97’yle karpuz oldu.



Bu haber 445 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,584 µs