En Sıcak Konular

RICE: TÜRK-AMERİKAN İLİŞKİLERİ ÇOK İYİ

5 Haziran 2008 23:22 tsi
RICE: TÜRK-AMERİKAN İLİŞKİLERİ ÇOK İYİ Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile Amerikan Dışişleri Bakanlığı binasında bir araya geldi.

WASHINGTON - Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile Amerikan Dışişleri Bakanlığı binasında bir araya geldi.
     İkili ve heyetlerarası görüşmelerin ardından, iki bakan ve beraberlerindekiler çalışma yemeğinde görüşmeye devam ettiler.
     Çalışma yemeğinin ardından iki bakan, ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Türk-Amerikan ilişkilerinin geçirdiği zorlu dönemin ardından bugünkü konumu ve AK Parti'ye yönelik kapatma davasına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Rice, ''Türk-Amerikan ilişkilerinin çok iyi bir yerde olduğuna inanıyorum. Elbette bazı zorlu konular oldu. Bunlara geçmişte birlikte yanıt verdik. Ancak inanıyorum ki biz, gerçekten çok geniş bir alanı kapsayan çeşitli konularda işbirliği içindeyiz. Hatta bunların hepsini bir görüşmede ele almak için zaman yeterli olmuyor'' diye konuştu.
     Dışişleri Bakanı Rice, bu sık görüşme trafiğinin, iki ülkenin ilişkilerinin bulunduğu durumu gösterdiğini söyledi. Rice, Türkiye'nin, İsrail-Suriye yakınlaşmasında oynadığı rol başta olmak üzere Orta Doğu'da izlediği aktif politikanın, ABD tarafından ''büyük memnuniyetle karşılandığını'' Bakan Babacan'a ifade ettiğini anlattı.
     ''Aynı değerleri paylaşıyoruz'' diyen Rice, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Bu değerler demokrasiyle ilgili. Kuvvetli inancımız, kişisel özgürlük haklarının önemli olduğu. Bunlar evrensel değerler. Biz, bunu Türkiye'nin gerçekleştirmekte olduğu reformlarda görüyoruz. Erdoğan Hükümetiyle mükemmel ilişkilerimiz var. Mükemmel çalışma ilişkileri bulduğumuz ve ortak değerlere sahip olduğumuz bu hükümetle çalışmayı sürdüreceğiz.''
     Dışişleri Bakanı Ali Babacan da Rice ile çok yararlı görüşmelerde bulunduklarını belirterek, ''Türkiye ve ABD, yakın müttefik ve ortaktır. Aynı değerleri bölgemizde destekliyoruz. Bunlar demokrasi, insan hakları, serbest piyasa ekonomisi gibi değerler. İlişkilerimiz çok daha kuvvetli'' dedi.
     Babacan, özellikle Irak'ta yürütülen işbirliğine işaret etti ve PKK'ya karşı işbirliğinin çok başarılı olduğunu söyledi.
     ABD'nin, Türkiye'nin AB yoluna verdiği desteğe de işaret eden Babacan, Türkiye'nin gerçekleştirdiği reformların, sadece AB üyeliği için değil, bölge için de önemli olduğunu kaydetti. Kıbrıs'ta yeni bir iyimserlik havası bulunduğunu belirten Babacan, ABD'nin sahne gerisinden verdiği desteğe dikkati çekti ve Kıbrıs'ta çözüm umudunu dile getirdi. Babacan, ''Gerek Orta Doğu, gerek Balkanlar olsun, ABD ile çok yakın işbirliği içindeyiz ve aynı hedeflere sahibiz'' dedi.


Bu haber 425 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,196 µs