En Sıcak Konular

ANADOL: KEŞKE CHP'NİN UYARILARI DİKKATE ALINSAYDI

5 Haziran 2008 18:55 tsi
ANADOL: KEŞKE CHP'NİN UYARILARI DİKKATE ALINSAYDI CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Anayasa Mahkemesinin verdiği kararla ilgili olarak, ''Keşke CHP'nin bu yöndeki uyarıları dikkate alınsaydı, bu tür kararlarla karşılaşmasaydık'' dedi.

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Anayasa Mahkemesinin verdiği kararla ilgili olarak, ''Keşke CHP'nin bu yöndeki uyarıları dikkate alınsaydı, bu tür kararlarla karşılaşmasaydık'' dedi.
     CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol ile Hakkı Süha Okay, Parlamentoda düzenledikleri basın toplantısında Anayasa Mahkemesinin başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin iptal kararını değerlendirdi.
     Anadol, Anayasa Mahkemesine açtıkları davanın üzerinden 99 gün geçtikten sonra düzenlemenin iptali yönünde karar verildiğini belirtti.
     ''Biz bu kararı, bir hukukçu ve ciddi bir siyasi partinin Grup Başkanvekilleri olarak değerlendiriyoruz'' diyen Anadol, ''Bir sevinç, bir mutsuzluk, bir tezahürat gibi hukuk dışında bir seçim veya kongre havasında asla değiliz. Tam tersine keşke Cumhuriyet Halk Partisi'nin bu yöndeki uyarıları dikkate alınsaydı, bu tür kararlarla karşılaşmasaydık. İspanya'da başlayan 'velev ki siyasi simge olsa' sloganıyla başlayan macera Türkiye'nin kuruluş ilkelerine Anayasanın 2 ve 4. maddelerine çarpmıştır'' diye konuştu.
     Anadol, şöyle devam etti:
     ''Laiklik ve demokrasinin, Türkiye'de etle tırnak gibi birbirinden ayrılamayacağını, 1924, 1961 ve 1982 anayasalarında böyle olduğunu, dolayısıyla bunun sadece siyasi bir ilke değil, Anayasal bir ilke olarak, devletin kuruluş felsefesinde, anayasanın başlangıç maddelerine yansıyan biçimde laiklik ve demokrasinin birbirinin ayrılmaz parçası olduğunu bir daha bu karar göstermiştir.''
     CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Anayasa Mahkemesinin kararını değerlendirirken, ''Bu, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel nitelikleriyle ilgili bundan sonra bu tür değişikliklere kalkışılmasının önünde çok ciddi bir engel olmuştur'' dedi.
     Okay, şunları söyledi:
     ''Bugün, CHP'nin başlangıçtan bu yana türban değişikliğine ilişkin tavrının hem demokrasi, hem hukuka, hem de Anayasaya uygun olduğuna ilişkin karar, değerli basın tarafından elde edilerek aktarılmıştır. Bana göre bu, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel nitelikleriyle ilgili bundan sonra bu tür değişikliklere kalkışılmasının önünde çok ciddi bir engel olmuştur.''
     CHP Grup Başkanvekili Okay, Anayasanın değiştirilen 10 ve 42. maddelerindeki hükümler, eklenen ibarelerin iptal edildiğini ve yürürlüğünün durdurulduğunu hatırlatarak, ''Bundan sonra dilerim, Türkiye'de yeniden rejim tartışmalarına yol açacak düzenlemeler yapılmaya kalkma sevdasından insanlar vazgeçerler. Bu kararı saygıyla karşılıyoruz. Hayırlı olmasını diliyoruz'' dedi.

Bu haber 432 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,205 µs