En Sıcak Konular

BÜYÜKANIT:HAYATİ ÖNEM TAŞIYAN OLAYLAR GERÇEKLEŞMİŞTİR

5 Haziran 2008 13:56 tsi
 BÜYÜKANIT:HAYATİ ÖNEM TAŞIYAN OLAYLAR GERÇEKLEŞMİŞTİR Yaşar Büyükanıt, tarihte kısa bir süre sayılacak son 15 yılda Irak'ta 2 kez savaş yaşandığını hatırlatarak, Türkiye'nin geleceği açısından hayatı önem taşıyan olayların gerçekleştiğini bildirdi.

İSTANBUL - Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, tarihte kısa bir süre sayılacak son 15 yılda Irak'ta 2 kez savaş yaşandığını hatırlatarak, Türkiye'nin geleceği açısından hayatı önem taşıyan olayların gerçekleştiğini bildirdi.
     Orgeneral Büyükanıt, Genelkurmay Başkanlığı Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığına (ATASE) bağlı Stratejik Araştırma ve Etüt Merkezi (SAREM) tarafından Harp Akademileri Komutanlığı Atatürk Harp Oyunu ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Orta Doğu: Belirsizlikler İçindeki Geleceği ve Güvenlik Sorunları'' konulu uluslararası sempozyumun açılışında konuştu.
     Türkiye'nin yanı sıra 52 ülkeden, 124 uzmanın, Orta Doğu'nun geleceğini ve güvenliğini tartışmak üzere toplantıya katıldığını kaydeden Büyükanıt, ''Medeniyetler Çatışması'' adlı kitabıyla tanınan Hunter'ın ve bir takım stratejistlerin çağdaşlaşmaya ilişkin kuramlarına atıfta bulundu.
     Orgeneral Büyükanıt, bu kuramların, çağdaşlaşmayla birlikte ortadan kalkacağı düşünülen etnik, dinsel ve mezhepsel bölünmelerin daha da artacağı yönünde olduğunu vurgulayarak, stratejistlerin bu tespitleriyle bugünkü güvenlik anlayışı arasında bir ilgi kurmanın mümkün olduğunu söyledi.
     Büyükanıt, soğuk savaşın ve bloklar arası mücadelenin sona ermesiyle ve küreselleşmeyle yeni bir dünya düzeni arayışına gidildiğini belirterek, bunun, tehdit kavramını büyük ölçüde değiştirdiğini ifade etti.
     Tehdidin, 21. yüzyılın başlarında belirsiz, çok yönlü ve çok boyutlu bir yapı haline geldiğini kaydeden Orgeneral Büyükanıt, yalnız bugün değil, geçmişte de tehdit olgusunun her zaman maniple edildiğini vurguladı.
     Orgeneral Büyükanıt, soğuk savaş dönemi ile bugüne bakıldığında, soğuk savaş döneminde NATO ve Varşova Paktı bağlamındaki kavramların ''basit'', güvenlik politikalarının ise ''çok sade'' olduğunu, o dönemde tüm güvenlik mülahazalarının NATO ve onun karşılığı olan Varşova Paktı ortamına göre belirlendiğini bildirdi.
     Sempozyumda ele alınan Orta Doğu coğrafyasının bugün dünya petrolünün yüzde 55'ine, doğalgazın da yüzde 40'ına sahip olduğuna dikkati çeken Orgeneral Büyükanıt, ''Sanıyorum sadece bu rakamlar bile Orta Doğu'daki istikrarsızlığın nedenlerini anlama konusunda bir fikir veriyor. Şunları kendimize sormak durumundayız; acaba Orta Doğu'yu bu duruma getiren etnik, dinsel ve ideolojik çatışmalar mı, yoksa bu çatışmaları tetikleyen işlevi dış ve büyük çerçevede olan güçler mi?'' diye konuştu.

 BÜYÜKANIT: ''TÜRKİYE, LAİK YAPISIYLA DENGE UNSURUDUR''

     Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Türkiye'nin, laik ve demokratik yapısıyla bir istikrar ve denge unsuru olduğunu belirterek, Türkiye'nin bu öneminin, hem dünyanın ekonomik ve politik çıkarlarının ortasında yer almasından hem de felsefesini Atatürkçülük'ten alan kendi gücünden kaynaklandığını bildirdi.
     Stratejik Araştırma ve Etüt Merkezinin (SAREM) Harp Akademileri Komutanlığı'nda düzenlediği ''Orta Doğu: Belirsizlikler İçindeki Geleceği ve Güvenlik Sorunları'' konulu uluslararası sempozyumun açılışında konuşan Orgeneral Büyükanıt, bölgedeki kargaşa ortamından beslenenlerden birinin de terörizm konusu olduğunu belirterek, ''Irak'ta devam eden istikrarsızlık, başta PKK/KONGRA-GEL terör örgütü olmak üzere terör örgütlerinin gelişmesi için uygun bir ortam yaratmış, bölgedeki Şii-Sünni çatışmasına bağlı olarak terör örgütleri güçlenmiş, devam eden direniş örgütlerinin birleşmesine yol açmıştır. Tarihi bağlar, bu bölgedeki istikrarsızlığın her an Orta Doğu'ya yayılması tehlikesini ortaya koymaktadır.
     Türkiye'nin jeopolitik tartışmaların merkezinde laik ve demokrat yapısıyla bir istikrar ve denge unsuru olduğunu belirten Orgeneral Büyükanıt, konuşmasına şöyle devam etti: '' Türkiye'nin bu önemi, hem dünyanın ekonomik ve politik çıkarlarının ortasında ve içinde yer almasında hem de felsefesini Atatürkçülük'ten alan kendi gücünden kaynaklanmaktadır. 21. yüzyıl dünyasının kritik ve hassas jeopolitiğinde yer alan konumuyla ekonomik, siyasi, sosyal, askeri ve kültürel alanlarda güçlü bir Türkiye, bölgesinin temel dinamiklerinden biridir ve böyle olmaya da devam edecektir. Son yıllarda, Türkiye'nin bu yapısını bozmaya çalışan bazı mihrakların ortaya çıktığını da endişeyle izliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin önüne birtakım sıfatlar takmaya çalışanların olduğunu görüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin yasal organları buna asla izin vermeyecektir. Üzülerek ifade ediyorum, bu tür yaklaşımlar hepimizin ortak paydası olan demokrasi kavramının içine konularak Türkiye'ye dayatılmaya çalışılmaktadır. Hem Avrupa'nın hem de Orta Doğu'nun bir parçası olan Türkiye, laik yapısıyla İslam dünyasının tek örneğidir. Atatürk'ün kurduğu cumhuriyet, geleceğimizin tek gerçeğidir ve bunu hiçbir güç değiştiremeyecektir. Cumhuriyetimizi ve onun temel ilkelerini hiçbir güç kendisine biat ettiremeyecektir.''

TERÖRDEN HAYATINI KAYBEDENLER CİNAYET KURBANLARIDIR

     Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, terör nedeniyle hayatını kaybeden insanların cinayet kurbanları olduğunu ifade ederek, ''Bu yüzden terör şiddetle kınanmalı ve yeryüzünden silinmelidir. Çünkü terör siyasi bir amaçtan çok cinayettir. Çağdaş toplum bu cinayetleri görmezlikten geliyorsa bu cinayetlerin ortağıdır ve teröristlerle aynı kategori içerisindedir'' dedi.
     Genelkurmay Başkanlığı Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığına (ATASE) bağlı Stratejik Araştırma ve Etüt Merkezi (SAREM) tarafından Harp Akademileri Komutanlığı Atatürk Harp Oyunu ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Orta Doğu: Belirsizlikler İçindeki Geleceği ve Güvenlik Sorunları'' konulu uluslararası sempozyumun açılışında konuşan Büyükanıt, İsrail-Filistin barışı için oluşturulan yol haritasının ve Annapolis görüşmelerinin beklenen sonuçları vermediğini anımsatarak, Hamas ve El Fetih arasında Gazze'de ortaya çıkan olayların ve iki başlı yönetimin de sorunları daha derinleştirdiğini ve bölge güvenliğini olumsuz etkilediğini anlattı.
     Orta Doğu'nun güvenliği açısından Irak ile İsrail-Filistin sorunları çözülmeden bir istikrarın sağlanamayacağını, birbirinden ayırarak da çözülmesinin mümkün olmadığını ifade eden Orgeneral Büyükanıt, bu sorunların çözülmesiyle Orta Doğu'da yeni bir sinerji oluşabileceğini söyledi.
     Orgeneral Büyükanıt, barışın sağlanması konusunda sorumlulukları bulunan dış aktörlerin çok başarılı olduğunun da söylenemeyeceğini kaydetti.
     Bu durumun Türkiye'nin PKK ile mücadelesi için geçerli olduğu gibi farklı ülkeler için de söz konusu olduğunu ifade eden Orgeneral Büyükanıt, şöyle konuştu:
     ''İsrail topraklarında yürütülen mücadelede bu bölgeye roketler, silahlar nasıl geliyor? Bunu düşünmemiz gerekir. İsrail tüm limanlarını kontrol altında tuttuğu halde bu silahlar bölgeye nasıl giriyor? Aynı soruyu PKK için de soruyorum? PKK bu silah ve patlayıcıları nereden buluyor? Bunları açıkça ortaya koymadıktan sonra bunları çözmek mümkün değildir. Soruna bölgesel değil, küresel açıdan bakmak gerekiyor. Uluslararası kuruluşlar ve kamuoyu bu konuda ne kadar hassaslar? Hepimiz üzerimize düşen görevleri acaba yerine getirebiliyor muyuz?
     Terör örgütü geçmiş yıllarda ikmalini katırlarla sağlarken bugün Irak'ın kuzeyinde bu ikmalin kamyonların oluşturduğu taşıt kafileleriyle yapıldığını biliyoruz. Bunu bir tahmin olarak değil, kesin tespitlere dayanarak söylüyorum. Durum böyleyken 'teröre destek vermiyorum' demek nasılsa... Bu konuda bildiklerimin hepsini bu sempozyum kapsamında açıklama şansına sahip değilim, ancak şunu açıkça söyleyebilirim, dışarıdan destek almadığı sürece terör örgütleri varlıklarını sürdüremez. Bu kesindir.''
     Orgeneral Büyükanıt, Orta Doğu'daki diğer bir konunun da silahlanma olduğunu vurgulayarak, teröristlerin silah ve mühimmatı kolaylıkla temin edebildiğine işaret etti. Kitle imha silahlarının, teşhis ve tespitindeki güçlük ve canlılar üzerinde yapacağı kitlesel etkiler nedeniyle güvenlik stratejilerinde önemli bir potansiyel tehdit olarak ortaya çıktığını dile getiren Orgeneral Büyükanıt, bu durum karşısında birlikte hareket etme yeteneklerinin, dayanışma ve diyalog mekanizmalarının geliştirildiği küresel bir güvenlik anlayışının oluşturulmasının da bugün kaçınılmaz olduğunu söyledi.
     Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, ''Kitle imha silahlarının yayılmasında yüksek risk taşıyan bölgelere olan yakınlığı nedeniyle Türkiye söz konusu silahlar ve fırlatma vasıtalarıyla ilgili gelişmeleri kaygıyla izlemektedir, güvenlik bağlamında... Türkiye bu anlayış çerçevesinde kitle imha silahları ve bunların fırlatma vasıtalarının yayılmasını önlemeye yönelik tüm uluslararası anlaşmaları, sözleşmelere bağlılığını sürdürmekte, BM'nin ve NATO'nun bu yöndeki çalışmalarına aktif olarak katılmakta ve desteklemektedir'' diye konuştu.
     Orta Doğu'da barış, huzur ve istikrarın gerçekten istenip istenmediği sorusunu soran Büyükanıt, "Gerçekten isteniyorsa uygulanan politikalar bu isteklerle uyumlu mu? Üzüntüyle ifade edeyim ki ben bu sorulara olumlu cevap veremiyorum" dedi. Mevcut duruma gerçekçi yaklaşan herkesin bu gerçeği görebileceğini belirten Genel Kurmay Başkanı, "Gerçeği göremeyenlerin yalnız gözleri ve beyinlerinin değil, kalplerinin de özürlü olduğunu düşünüyorum. Hangi ülkeden ve hangi etnik gruptan olursa olsun tüm insanların yaşamları kutsaldır. Terör nedeniyle hayatını kaybeden insanlar cinayet kurbanlarıdır. Bu yüzden terör şiddetle kınanmalı ve yeryüzünden silinmelidir. Çünkü terör siyasi bir amaçtan çok cinayettir. Çağdaş toplum bu cinayetleri görmezlikten geliyorsa bu cinayetlerin ortağıdır ve teröristlerle aynı kategori içerisindedir" şeklinde konuştu.

"DÜNYADA HİÇ BİR DOMOKRATİK ÜLKENİN ÖNÜNDE SIFAT YOKTUR"

     Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, ''Dünyada hiçbir demokratik ülkenin önünde sıfat yoktur. Yani ABD'yi nasıl tanımlayacağız? Hristiyan mı diyeceğiz? Böyle bir şey olmaz'' dedi.
     Harp Akademileri Komutanlığında Orta Doğu konulu uluslararası sempozyumun açılış konuşmasını yapan Orgeneral Büyükanıt, verilen arada basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.
     Orgeneral Büyükanıt, ''Konuşmanızda 'Türkiye Cumhuriyeti'nin önüne sıfatlar takmak isteyenler var' dediniz. Bunu 'laik yapıyı bozmak isteyenler var' anlamında mı söylediniz?'' sorusu üzerine, Türkiye'ye ''ılımlı İslam'' gibi sıfatlar takılmak istendiğini anımsatarak, onun kaynağının da Türkiye'nin içi olmadığını söyledi.
     Orgeneral Yaşar Büyükanıt, ''Dünyada hiçbir ülkenin, İran falan hariç, demokratik bir ülkenin önünde sıfat yoktur. Yani ABD'yi nasıl tanımlayacağız? Hristiyan mı diyeceğiz? Böyle bir şey olmaz'' diye konuştu.
     Bir gazetecinin, ''İlk defa bugünkü konuşmanızda Osmanlı dönemine atıf yaptınız'' sözleri üzerine Orgeneral Büyükanıt, bunun doğru olduğunu, Osmanlı egemenliği sırasında Orta Doğu'da mezhepler arasında çatışma olmadığını vurguladı. Orgeneral Büyükanıt, 1. Dünya Savaşı'ndan itibaren sınırların cetvelle çizilmesinden sonra durumun bu hale dönüştüğünü bildirdi.
     Orgeneral Büyükanıt, bir gazetecinin, ''Bugün önemli bir dava var. Anayasa Mahkemesinde türban davası. Bu bitince de herhalde kapatma davası gündeme gelecektir. Konjonktür denk geldiği için soruyorum'' sözlerine karşılık, bu tür uluslararası sempozyumların 1 yıl önceden planlandığını kaydetti.
     Orgeneral Büyükanıt, ''Türkiye'ye kimsenin biat ettiremeyeceğini söylediniz. Bununla neyi kast ettiniz, dış mihrakları mı?'' sorusuna karşılık, ''Bakın ben dedim ki, bölgesel ihtilaflarda esas etkili olan dış mihraktır. Şimdi böyle bir paradoksla karşı karşıyayız. Bazı gerçekleri görüyoruz, telaffuz etmekten çekiniyoruz. Ben telaffuz ediyorum. Yani 'kral çıplak' diyorum. Şimdi dış etkenler olmasa, dış mihraklar olmasa yine bazı çatışmalar olabilir mi? Evet, olabilir ama böyle olmaz'' yanıtını verdi.
     Bir gazetecinin, ''Türkiye için Osmanlı modelini önerenler var'' sözleri üzerine Orgeneral Büyükanıt, ''Benim, asla ve asla Türkiye Cumhuriyeti dışında bir model, hayalimden geçmez. Ben tarihi bir gerçeği söylüyorum'' dedi.
     Orgeneral Yaşar Büyükanıt, ''Birkaç gündür bazı haberler var gazetelerde, sizin bir davetiye çıkardığınız yönünde. Seferberlik durumu...'' demesi üzerine, ''O çok eski. Soğuk savaş döneminin eski konseptiyle ilgili. Halen geçerli bir şey değil. Eski konsept şu, NATO, Varşova Paktı bağlamında Türkiye'nin bir kısmı Sovyetler tarafından işgal edilirse, o işgal bölgesinde kalan yerlerde bir mukavemet olur. Bitti o. Şimdi böyle bir yapımız yok. Çünkü ihtiyaç da yok. Yani Türkiye'yi kim işgal edecek?'' diye konuştu.
     Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, ''Konuşmanızda 'gölge etmesinler başka ihsan istemem' dediniz. Bununla neyi kast ettiniz?'' sorusuna karşılık, zaman kısıtlı olduğu için bu konuyu tam açamadığını dile getirerek, ''PKK'ya destek vermeyin, hatta önle... Önlemiyor. Peki önleme bari yardım etme'' cevabını verdi.
     ''Konuşmanızda bazı kamyonlardan bahsettiniz. Daha fazla bilgi veremem dediniz. Şimdi verebilir misiniz?'' sorusu üzerine Orgeneral Büyükanıt, ''Kuzey Irak'ta ikmalleri konvoylarla yapıyorlar. Katır yerine araba kullanıyorlar. 'Kandil'e çek' deyince götürüyorlar. Böyle terörle mücadele olur mu? Sonra da 'teröre destek vermiyoruz' diyorlar'' dedi.
     Orgeneral Büyükanıt, ''Bunu Barzani için mi söylüyorsunuz?'' sorusu üzerine, ''Hepsi için'' yanıtını verdi.

 



Bu haber 440 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,929 µs