En Sıcak Konular

ÇAYKUR'DA GEÇİCİ İŞÇİLERİN İZNE ÇIKARILMASI PROTESTO EDİLDİ

4 Haziran 2008 17:33 tsi
ÇAYKUR'DA GEÇİCİ İŞÇİLERİN İZNE ÇIKARILMASI PROTESTO EDİLDİ İş Sendikasına bağlı bir grup işçi, ÇAYKUR Genel Müdürlüğü tarafından, kurumda geçici olarak çalışan işçilerin günde bir saatlik ücretleri karşılığında birinci ve ikinci sürgün aralarında 10'ar günlük izne çıkarılmalarını protesto etti.

İş Sendikasına bağlı bir grup işçi, ÇAYKUR Genel Müdürlüğü tarafından, kurumda geçici olarak çalışan işçilerin günde bir saatlik ücretleri karşılığında birinci ve ikinci sürgün aralarında 10'ar günlük izne çıkarılmalarını protesto etti. 
Tek Gıda-İş Sendikası Rize Bölge Başkanlığında toplanan yaklaşık 300 kişi, Atatürk Caddesi'nden yürüyerek ÇAYKUR Genel Müdürlüğü binası önüne geldi. Burada diğer illerden gelen sendika üyeleri ile bir araya gelen grup, Genel Müdür Ekrem Yüce aleyhinde ''ÇAYKUR bizimdir bizim kalacak'', ''işçiye uzanan eller kırılsın'', ''işçi burada Yüce nerede'' şeklinde sloganlar attı.
Grup, bir süre oturma eylemi yaparak, yaklaşık 45 dakika Menderes Bulvarı'nda trafiğin aksamasına neden oldu. Emniyet güçleri bu sürede trafik akışını şehir içinden sağladı.
Protesto gösterisi sırasında açıklama yapan Tek Gıda-İş Sendikası Rize Bölge Başkan Yardımcısı Nurettin Sarı, ÇAYKUR yetkililerinin, işçinin daha birinci ayı dolmadan mağduriyete yol açtığını öne sürdü.
Geçici işçilerin bu uygulama ile umutlarının kırıldığını ifade eden Sarı, ''2005 yılında ilk kez yapılan uygulamada bir protokol olmadığı gibi, geçtiğimiz yıl yapılan protokole ÇAYKUR yetkilileri uymamıştır. İşçilerin ikramiye haklarının saklı kalacağı, 135-140 gün arası çalışacağı ifade edilmiştir. Fakat işçiler ikramiyelerini alamadığı gibi birçok geçici işçi 120 gün doldurmadan işten çıkarılmıştır. Sağlık hizmetlerinden yararlanamayan işçilerin ve ailelerin sıkıntılarını düzeltmemiz bir yılımızı aldı'' dedi.
2008 yaş çay sezonunda kendileri ile görüşülmeden yaş çay sezonunun başında yapılan uygulamanın düşündürücü olduğunu savunan Sarı, ''Şu anda yapılan uygulama özelleştirme sürecinin önünü hızlandırma ve açma sürecidir. Yapılan protokolün, Kamu İşverenleri Sendikası tarafından imzalanmadığı gibi, Sosyal Sigortalar Kanunu'na aykırı bir uygulama olduğu aşikardır'' diye konuştu.
Sendika üyeleri daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı. Trafik yaklaşık bir saatlik aksamanın ardından yeniden açıldı. 
 
ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce'den Yazılı Açıklama:

ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, kuruma yönelik zarar verici eylemlerin hiç kimseye yarar getirmeyeceğini belirtti. 
Ekrem Yüce, yaptığı yazılı açıklamada, kurumda geçici olarak çalışan işçilerin 120 günlük fiili çalışma hakları saklı kalmak kaydıyla günde bir saatlik ücretleri karşılığında birinci ve ikinci sürgün aralarında 10'ar günlük izne çıkarılmalarının uygun bulunduğunu anımsattı.
Uzun yıllardan sonra ilk kez yaş çay hasat döneminin nisan ayında başladığını ifade eden Yüce, şöyle devam etti:
''Bu durum iş gücü planlamasını kaçınılmaz hale getirmiştir. Teşekkülümüz, çalışanımızın ve üreticimizin ortak malı olup, müşterek yarara hizmet ettiğinden, bu kurumun en verimli şekilde yaşatılması ve uzun yıllar çay sektörüne hizmet vermesinin sağlanması hepimizin ortak ödevi ve sorumluluğudur. Bu vesileyle, her kademede görevli çalışanlarımızın bu ödevi yerine getirecek duyarlılığı göstermesi gerekmektedir.''
İşçilerin, Tek Gıda İş Sendikası ile imzalanan protokol gereğince birinci sürgün ile ikinci sürgün arasında bir saat ücretli çalışma olmak koşuluyla 10 gün ücretsiz izne çıkarıldığını belirten Yüce, şunları kaydetti:
''Hal böyle iken işçi personelimizin teşekkülümüz aleyhine yönlendirilmesi, teşekküle zarar veren gösteri ve eylemlere girişilmesi camiamızda üzüntü ile karşılanmıştır. Bu türden teşekkülümüze zarar verici eylemlerin hiç kimseye yarar getirmeyeceği aşikardır.''
Bu arada, Tek Gıda-İş Sendikasına bağlı bir grup işçi, bugün ÇAYKUR Genel Müdürlüğü önünde, kurumda geçici olarak çalışan işçilerin günde bir saatlik ücretleri karşılığında birinci ve ikinci sürgün aralarında 10'ar günlük izne çıkarılmalarını protesto etmişti.
 



Bu haber 373 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,438 µs