En Sıcak Konular

CHP'DEN, ERDOĞAN VE ATALAY HAKKINDA SORUŞTURMA ÖNERGESİ

4 Haziran 2008 14:24 tsi
CHP'DEN, ERDOĞAN VE ATALAY HAKKINDA SORUŞTURMA ÖNERGESİ CHP, ''Emniyet güçleri içinde özel birimler eliyle yasal olmayan dinleme yapılmasının zeminini'' oluşturduğu gerekçesiyle Başbakan Erdoğan ve İçişleri Bakanı Atalay'' hakkında Meclis soruşturması açılmasını istedi.

ANKARA - CHP, ''Özel hayatın gizliliği ve korunmasının ihlal edilmesine göz yumup, Emniyet güçleri içinde özel birimler eliyle yasal olmayan dinleme yapılmasının zeminini oluşturarak, görevi kötüye kullandığı'' gerekçesiyle, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay hakkında Meclis soruşturması açılmasını istedi.
     CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ve 56 milletvekili, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay hakkında Meclis soruşturması açılması için TBMM Başkanlığına önerge verdi.
     Önergede, ''Anayasa ve ulusal üstü insan hakları belgelerinde güvence altına alınan özel hayatın gizliliği ve korunmasına ilişkin hakların, yoğun ve keyfi şekilde ihlal edilmesine göz yumduğu, Emniyet güçleri içinde özel birimler eliyle yasal olmayan dinleme yapılmasının zeminini oluşturduğu ve himaye ettiği, bu eylemleriyle TCK'nın 257. maddesince görevi kötüye kullandığı'' gerekçesiyle Erdoğan ve Atalay hakkında Meclis soruşturması açılması istendi.
     Önergenin gerekçesinde, özel hayatın gizliliği ve korunmasının, Anayasada garanti altına alındığına, ''Herkes haberleşme hürriyetine sahiptir. Haberleşmenin gizliliği esastır'' hükmüne yer verildiğine işaret edildi. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarında da bu hakkın, hüküm ve güvence altına alındığı vurgulandı.
     Gerekçede, Ceza Muhakemesi Kanunu'nda, iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınmasına yönelik düzenleme getirildiği, Türk Ceza Kanunu'nda da bu konudaki ihlallere uygulanacak cezai hükümlerin belirlendiği anımsatıldı.
     Gerekçede, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın, dinleme kayıtlarını medyaya servis eden Emniyet Genel Müdürlüğü içindeki özel örgütlenmenin ortaya çıkarılmasında, ciddi hiçbir çaba içerisine girmediği öne sürüldü.
     Dinlemenin nasıl yapıldığı ve medyaya servis edildiğinin halen aydınlatılamadığı ifade edilerek, iktidarın, yasadışı dinlemelerin üstüne gideceğine, iletişimi dinlenen kişileri açıklama yapmaya çağırdığı, kayıt altına alınan konuşmalarının suç unsuru taşıdığını belirterek, sindirme politikası uyguladığı savunuldu.

Bu haber 370 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,821 µs