En Sıcak Konular

BABACAN: ''ANAYASA MAHKEMESİ'NİN KARARINA UYULACAK''

4 Haziran 2008 08:40 tsi
 BABACAN: ''ANAYASA MAHKEMESİ'NİN KARARINA UYULACAK'' Ali Babacan, Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti'nin kapatılmasıyla ilgili kararının ''nihai'' olacağını, ''hoşa gitsin ya da gitmesin'' bu karara uyulmasının önemli olduğunu söyledi.

WASHİNGTON - Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti'nin kapatılmasıyla ilgili kararının ''nihai'' olacağını, ''hoşa gitsin ya da gitmesin'' bu karara uyulmasının önemli olduğunu söyledi.
     Amerikalı muhataplarıyla bir araya gelmek ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Washington'da bulunan Babacan, Atlantik Konseyi adlı düşünce kuruluşunda, Türk-Amerikan ilişkileri ve Türkiye'nin bölgesindeki faaliyetlerine ilişkin bir konuşma yaptı.
     Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Babacan, AK Parti'nin kapatılması davasına ilişkin bir soru üzerine, Türkiye'nin olağanüstü ekonomik, sosyal ve siyasi değişimden geçen bir ülke olduğuna işaret etti ve her büyük değişim sürecinde olduğu gibi Türkiye'deki gelişmelerin de bazı seslerin yükselmesine yol açtığını belirtti.
     Türkiye'de demokratik sistemi, hukuk kuralları da dahil temel haklar ve özgürlüklere ilişkin uygulamaları iyileştirmeye çalıştıklarını belirten Babacan, bunların zaman aldığını kaydetti.
     Babacan, Türkiye Cumhuriyeti'nin doğası hakkında konuştuğu zaman, ülkeyi ''demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti'' olarak tanımladığını, Türkiye'nin bu değerleri kucaklayan bir ülke olduğunu vurguladı.
     Bakan Babacan, ''laiklik, din ve devlet işlerinin tam bir ayrımıdır. Devletin dine ve dini gruplara eşit mesafe almasıdır. Aynı zamanda hiçbir dini düzenin yönetimi ele almamasıdır'' diyerek, devletin de laik düzende kişilerin dini haklarına karışmadığını ifade etti.
     Babacan, ''Anayasa Mahkemesinde bu dava var. Bu meseleyle uğraşırken, kuvvetler ayrımı, yargı bağımsızlığı, yargının güvenilirliği gibi temel ilkeleri korumak önemli. Anayasa Mahkemesi neye karar verirse versin, hoşumuza gitsin ya da gitmesin, bu nihai karar olacak. Uyulması gerek''dedi.
     Babacan, ''hükümet olarak, yönetimdeki parti olarak biz daima kuvvetli bir meşruiyet temelinde hareket ettik. Meşruiyetten bahsettiğim zaman, bu yasal ve uluslararası meşruiyet. Bu, 'uluslararası toplum bunu kabul eder mi' anlamına geliyor. Ayrıca insanların kalpleri ve akıllarına hitap eden bir meşruiyet. Ne zaman sonuçlanacağını söylemek zor, ancak şunu vurgulamak önemli: Karar nihai olacak ve karara uyulacak'' dedi.

Bu haber 283 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,739 µs