En Sıcak Konular

MERKEZ BANKASINDAN AÇIK MEKTUP

3 Haziran 2008 23:50 tsi
MERKEZ BANKASINDAN AÇIK MEKTUP Merkez Bankasının hükümete yazdığı açık mektupta, 2009-2011 dönemine ilişkin enflasyon hedefleri önerilerine yer verildi.

ANKARA - Merkez Bankasının hükümete yazdığı açık mektupta, 2009-2011 dönemine ilişkin enflasyon hedefleri önerilerine yer verildi ve ''para politikasının temkinli duruşu altında dahi yüzde 4 hedefine ulaşmanın oldukça uzun bir süre alabileceği'' belirtildi.
     Merkez Bankasından yapılan açıklamaya göre Banka, 2009-2011 dönemi için enflasyon hedeflerini önermek amacıyla Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Başkan Yardımcısı Erdem Başçı'nın imzasıyla Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'e hitaben ''açık mektup'' gönderdi.
     Mektupta, gıda ve enerji fiyatlarında son yıllarda gözlenen artışların, konjonktürel gelişmelerden daha çok, küresel eğilimlerden kaynaklanan yapısal bir değişimi yansıttığına dair görüşlerin güçlendiği belirtilerek, uluslararası kuruluşlarca yapılan tahminlerin de gıda ve enerji fiyatlarındaki olumsuz gelişmelerin orta vadede devam edebileceğine işaret ettiği kaydedildi.
     Nisan 2008 Enflasyon Raporunda gıda ve petrol fiyatlarının izleyeceği seyre bağlı 3 alternatif senaryo altında yenilenmiş enflasyon tahminlerine yer verildiği anımsatılan mektupta, ''Enflasyon görünümünü etkileyen unsurlara dair yaptığımız değerlendirmeler, para politikasının temkinli duruşu altında dahi yüzde 4 hedefine ulaşmanın oldukça uzun bir süre alabileceğine işaret etmektedir. Bu nedenle, mevcut koşullar altında enflasyon hedeflerinin güncellenmesi teknik açıdan gerekli görülmektedir'' denildi.
     Gıda ve enerji fiyatlarındaki artışların yakın gelecekte tersine döneceğine dair belirgin bir işaretin gözlenmediği belirtilen mektupta, enflasyon hedeflerinin, arz yönlü olumsuz şokların devam etme ihtimalini de göz önüne alacak ve ilerde hedeflerin tekrar yenilenmesi gereğini asgariye indirecek şekilde gözden geçirilmesinin faydalı olacağı kaydedildi. Mektupta, şu ifadelere yer verildi:
     ''Bu doğrultuda, daha önce belirlenmiş olan yüzde 4 hedefine doğru daha yavaş ve kademeli olarak ilerlememizi sağlayacak yeni bir hedef patikası öngörülmektedir.
     Bu değerlendirmeleri ve Nisan 2008 Enflasyon Raporunda üç senaryo altında yer alan enflasyon tahminlerimizi göz önünde bulundurarak, enflasyon hedeflerini 2009 yılı sonu için yüzde 7,5 ve 2010 yılı sonu için yüzde 6,5 olarak güncellemeyi; 2011 yılı için ise yüzde 5,5 olarak belirlemeyi, bu mektup aracılığıyla Hükümetimize öneriyoruz.''
     Mektupta, enflasyon hedeflerinin yukarı yönlü güncellenmesinin, Merkez Bankasının daha gevşek bir politika izleyeceği anlamına gelmediğinin altı çizildi.

Bu haber 420 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,770 µs