En Sıcak Konular

RECEP REİS'İN (İPSİZ RECEP) HAYATI DİZİ FİLM OLUYOR

3 Haziran 2008 17:40 tsi
RECEP REİS'İN (İPSİZ RECEP) HAYATI DİZİ FİLM OLUYOR Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun (TRT) ''İpsiz Recep''' olarak tanınan Recep reisi konu alan dizi film yapacağı bildirildi.

RİZE - Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun (TRT) ''İpsiz Recep''' olarak tanınan Recep reisi konu alan dizi film yapacağı bildirildi.
     Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Rizeli milli mücadele kahramanı Recep reisin hayatının, TRT tarafından 13 bölümden oluşan bir diziyle ekranlara getirileceği belirtildi.
Projenin, TRT'nin en büyük projelerinden biri olduğu, dizinin Rize'nin ve Rizelinin Cumhuriyet'in kuruluşuna olan katkısı, yiğitliği ve mertliğini yansıtacağının ifade edildiği açıklamada, diziye İl Özel İdaresi'nin maddi ve manevi katkı sağlayacağı kaydedildi.
     Diziyle ilgili olarak Valilik bünyesinde sponsor çalışmaları başlatıldığının vurgulandığı açıklamada, dizi filmin yapımcılığını Murat Aslaner'in, prodüktörlüğünü ise Murat Kahraman Özalp'in üstleneceği belirtildi.
     Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
     ''Birinci Dünya Savaşı sonrası yenilmiş olan Osmanlı İmparatorluğu, Yunanlar ve itilaf devletlerinin yanı sıra sayıları az da olsa içeride, bu topraklarda yaşayanların saldırısına uğramış, imparatorluk paylaşılmış, bir ulus yok olma aşamasının sınırına getirilmişti. Tarih boyunca sayısız savaşlar olmuş, sonuçta uluslar yenmiş ya da yenilmişlerdir. Ancak hiçbir savaşın sonunda yenilmiş bir halkın böylesi bir mucizesi görülmemiştir. Mustafa Kemal, halk hareketinin başına geçerek arkadaşlarıyla birlikte tüm yurtta topyekun bir savaş başlatmıştır. Dünya tarihinde eşi görülmemiş ve bir daha görülmesi imkansız gibi görünen Kurtuluş Savaşı'nın kahramanlarından birisi de Recep Reis'tir. Kurtuluş Savaşı başlayınca Recep Reis Kuvay-ı Milliye saflarında yerini alarak vatan için çarpışmıştır. Anadolu'ya silah ve cephane taşımış, birçok kişiyi de deniz yoluyla Anadolu'ya götürmüş ya da göndermiştir.''

-RECEP REİS KİMDİR-

Hayat Tarih Mecmuası'nda yer alan bilgiye göre Recep Reis, Rize'nin Portakallık Mahallesi'nde 1862 yılında doğdu. Emiroğulları'ndan olan Recep Reis, genç yaşında çalışmak için İstanbul'a gitti ve yelkenli teknesiyle Boğaziçi'nde çalışmaya başladı. Kendisine cesareti, gözü pekliği ve ataklığı sayesinde 'İpsiz'' lakabı verildi. Milli Mücadele yıllarında göstermiş olduğu kahramanlıklarla milis yüzbaşı rütbesi alan İpsiz Recep, 1928 yılında öldü.

Hakkında çeşitli kitaplar yazılan İpsiz Recep'in Rize'de heykeli bulunuyor.

 



Bu haber 642 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,014 µs