En Sıcak Konular

DİSCOVERY'NİN FIRLATILIŞI SIRASINDA RAMPADA HASAR

3 Haziran 2008 14:20 tsi
DİSCOVERY'NİN FIRLATILIŞI SIRASINDA RAMPADA HASAR Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Discovery uzay mekiğinin fırlatılışı sırasında, fırlatma rampasında hasar oluştuğunu, ancak bunun Discovery için herhangi bir tehlike yaratmadığını bildirdi.

WASHİNGTON - Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Discovery uzay mekiğinin fırlatılışı sırasında, fırlatma rampasında hasar oluştuğunu, ancak bunun Discovery için herhangi bir tehlike yaratmadığını bildirdi.
     NASA'nın açıklamasında, mekiğin fırlatılışı sırasında fırlatma rampasından tuğla ve beton parçaları koptuğu bunun sonraki görevler için endişeye yol açtığı belirtildi.
     Hasarın büyüklüğünü belirlemek için soruşturma açıldığını söyleyen Discovery programından sorumlu NASA yetkililerinden LeRoy Cain, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) kenetlenen Discovery konusunda endişeleri olmadığını kaydederek, "Discovery güvende, ancak bu rampadan başka mekikler fırlatmayı planladığımız için endişeliyiz" dedi.
     Florida'daki Cape Canaveral'da bulunan Kennedy Uzay Merkezi'nde 2 fırlatma rampası bulunduğu, ancak birisinin yeni nesil uzay mekikleri için modernize edildiği ve şu an kullanılmadığı belirtiliyor.
     Discovery uzay mekiğinin 3 gün önceki fırlatılışı sırasında devasa yakıt tankından kopan ve buz veya izolasyon maddesi olduğu sanılan 5 parçadan bir ya da ikisinin, mekiğin ısı kalkanına çarptığı belirlenmiş, yapılan ilk hasar tespitinde bir soruna rastlanmamıştı.

DİSCOVERY'NİN KAPTANINDAN UUİ MÜRETTEBATINA ŞAKA

CAPE CANAVERAL - Başarıyla fırlatıldıktan sonra dün geç saatlerde Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) ile kenetlenen uzay mekiği Discovery'nin komutanı, UUİ'ye, mürettebat ile şakalaşarak giriş yaptı.
     Discovery'nin komutanı Mark Kelly, mekiğin istasyona kenetlenmesinden sonra istasyon ile aralarındaki kapağı açtığında, "tesisatçı mı lazım" diye seslendi.
     Mekik, Japon laboratuvarının yanı sıra, istasyona 2 hafta önce bozulan tuvaletin onarımı için gerekli pompayı da taşıdı. UUİ'de günlerdir sıkıntı çekilmesine neden olan tuvalet sorununun, yeni pompanın takılmasıyla aşılabileceği ümit ediliyor.
     Bu arada, mekik ile istasyonda görev yapacak yeni astronotlar da UUİ'ye ulaştı.

UUİ'NİN TUVALETİ BAŞA DERT

MOSKOVA - Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (UUİ) tuvaletinin bozulması astronotların tahliyesini gerektirebilir.
     Rus uzman Vladimir Soloviev, UUİ'nin tuvaletinin bozulması nedeniyle zor anlar yaşayan astronotların Yer'e erken dönmelerinin gerekebileceğini belirtti.
     Soloviev, Rus İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, "Kanalizasyon sisteminde sorunumuz var. Ciddi bir olay. Bu gibi durumlarda mürettebatın acilen tahliyesine başlanabilir" dedi.
     Sistemin bir bölümünün onarılması nedeniyle şu anda tahliyenin "ciddi olarak öngörülmediğini" de ifade eden Soloviev, perşembe ve cuma günleri de onarımlara devam edilmesinin planlandığını söyledi.
     NASA, şu anda 3 astronotun bulunduğu istasyondaki Rus yapımı tuvalette meydana gelen arıza sonucu sıvı atık toplama kısmının devre dışı kaldığını, yalnızca katı atık toplama kısmının çalıştığını duyurmuştu.
     UUİ'nin 2 Rus ve bir Amerikalı mürettebatı, bu sorun karşısında bir süre geçici olarak dönüş aracı Soyuz'un tuvaletinden yararlanmıştı.
     7 yıllık tuvaletin daha önce de bozulduğu, ancak bu sorunun hiç bu kadar uzamadığı açıklanmıştı.
     Başarıyla fırlatıldıktan sonra dün geç saatlerde UUİ ile kenetlenen uzay mekiği Discovery, Japon laboratuvarının yanı sıra istasyona, 2 hafta önce bozulan tuvaletin onarımı için gerekli pompayı da taşımıştı. Yeni pompanın takılmasıyla sorunun aşılması umuluyor.



Bu haber 463 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,434 µs