En Sıcak Konular

BABACAN: TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİ DİĞERLERİNKİNE BENZEMEYECEK

1 Haziran 2008 13:36 tsi
BABACAN: TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİ DİĞERLERİNKİNE BENZEMEYECEK Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan,Türkiye'nin AB üyeliğinin diğer ülkelerin üyeliğine benzemeyeceğini söyledi.

BERLİN - Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'nin AB üyeliğinin diğer ülkelerin üyeliğine benzemeyeceğini söyledi.
     Babacan, Almanya'da yayımlanan ''Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung'' gazetesinde yayımlanan röportajında, AB üyelik müzakerelerinin gidişatından memnun olup olmadığı sorusu üzerine, ''Türkiye'nin AB üyeliği diğer genişlemelere benzemeyecek. Biz sadece 28 ya da 29 numaralı üye olmayacağız. Türkiye oldukça büyük, diğer birçok AB üyesi ülkeden farklı bir kültürü var, ancak gittikçe daha fazla bir şekilde bu ülkelerin değerlerini paylaşıyor. Türkiye'de İslamiyet, demokrasi ve modernlik birleşiyor, bu süreç sürüyor. Bizim üyelik sürecimiz de ilerliyor'' dedi.
     Türkiye'nin ne zaman tam üye olacağı sorusuna Babacan, ''AB bu konuda bugüne kadar bir takvim belirlemediği için biz geçen yılın nisan ayında planımızı açıkladık. Hedef olarak bir zaman belirlenmediği sürece reform süreci sürekli devam edebilir. Türkiye, AB üyeliği için gerekli olan şartları 2013 yılına kadar yerine getirecektir. Ancak, AB'nin Türkiye'yi almaya ne zaman hazır olacağını bilemiyoruz'' diye yanıt verdi.
     Babacan, kendisinin bir süre önce AB'den kesin bir takvim istediğinin hatırlatılması üzerine de, ''Ben bunu bu şekilde söylemedim. Eğer AB reformlarımızı hızlandırmamızı istiyorsa, üyelik için bir tarih göstermesi bize yardımcı olacaktır. Söylemek istediğim buydu'' diye konuştu.
     Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduklarının belirtilmesine üzerine Babacan, ''Burada her şeyden önemli olan AB yolunda Türkiye'deki reform sürecinin sürdürülmesidir. Bu yolun sonunda tüm üye ülkeler ve Türkiye bir karar alacak. Türkiye'nin AB üyeliği için bir referandumun gerekli olduğu tek ülke bugün Fransa. Ancak diğer ülkeler de bu konuda halkın görüşünü almak isteyebilir. Belki de Türkiye'de bir referandum olur. Biz 5, 7 ya da 10 yıl sonra ne olacağını bilemeyiz'' dedi.
     Türk Ceza Kanunu'ndaki 301. maddenin neden tümüyle kaldırılmadığı sorusuna Babacan, ''Yapılan değişiklik her şeyden önce bir sinyaldir. Şimdi bekleyip yenilenen yasanın etkilerini görmemiz lazım'' yanıtını verdi.
     AK Parti'nin kapatılması davasıyla ilgili bir soruyu da Babacan, ''Bu, Anayasa Mahkemesinde devam eden bir davadır. Bu konuda bir şey söyleyemem. Biz savunmamızı hazırladık. Mahkeme ne karar verirse versin, bunu kabul etmek zorundayız'' diye yanıtladı.
     Babacan, kadınların resmi kuruluşlarda ve üniversitelerde başörtü takmalarına ilişkin görüşü sorulduğunda, ''Biz demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletiyiz. Üyesi olduğum parti ve hükümetin bu konuda açık bir görüşü var: İnsanlar, dinlerini nasıl uygulayacaklarına ve başörtüsü takmak isteyip istemediklerine özgürce karar vermeliler'' dedi.

Bu haber 453 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,328 µs