En Sıcak Konular

SULTAN II. MURAT

19 Ekim 2007 01:00 tsi
SULTAN II. MURAT 1403 yılında Amasya’da doğan Şehzade Murad,babası Çelebi Mehmed'in Edirne’de (1421) ölümüne kadar Amasya’da sancakbeyliği yaptı...

1403 yılında Amasya’da doğan Şehzade Murad,babası Çelebi Mehmed'in Edirne’de (1421) ölümüne kadar Amasya’da sancakbeyliği yaptı. Babasının ölüm haberi üzerine Amasya’dan Bursa’ya geldi. Biat merasimi Bursa’da yapıldı.

Çok iyi bir şair olan II. Murad (halk dilindeki adı Koca Murad'dı) aruzla yazdığı şiirlerinde Muradi mahlasını kullandı..

İmar işleriyle sürekli ilgiliydi. Babası Mehmedin ilk kez oluşturduğu Surre alayını genişletti. Türk Ordusu'nda top ilk kez onun döneminde kullanıldı. Korint Körfezi'ndeki zamanın en müstahkem kalesi, kale önünde dökülen büyük toplar sayesinde düşürüldü.

Yeni iktisadi tedbirler alındı.Ordunun ihtiyacı olan silah ve giyim kuşam memleketten temin edilecekdi. Türk limanlarında ticaret yapan yabancılar ticaretlerinde mutlaka ihracat karşılığı mal satabileceklerdi. Sanatkarlar askere alınmayacaktı..

Ardından Macar Kralı Sigismond ile beş yıllık barış andlaşması yapıldı.

İstanbul kuşatıldı. Bu arada Germiyanoğlu Yakup Bey, II.Murad'ın kendisine gösterdiği yakınlıktan sonra Türk birliğine ve Osmanlıya olan inancı sebebi ile,ölürken Germiyan topraklarını Osmanlıya vasiyet etti. Sultan Murad  bu şekilde sıcak ilişkilerinin semeresini görecekti.

Bizans,Düzmece Mustafa olayı ile Osmanlıyı yeniden sıkıntıya sokmak istedi. Şehzade Mustafa  Bizansın yardımı ile Edirneye geçerek, padişahlığını ilan etti. Şehzade Mustafa ‘nın Edirne’deki padişahlık iddiası kendisine bir grup Bey'in katılımı ile büyüdü. Mustafa kuvvetleri ile Uluabad gölü kıyısına kadar geldi, ancak bilinmeyen bir sebeple ordusunu bırakarak maiyeti ile Rumeli'ye geçmesine rağmen, takip edilerek yakalandı ve Sultan Murad ‘ın emri ile kalenin burcunda boğularak öldürüldü.

Fetret  devrinde Rumeli'de kaybedilen Selanik, geri alındı.Sultan Murad mücadeleden yorulmuş, ihtirastan uzak kişiliği ile Çandarlı Halil Paşa vasıtası ile oğlu Mehmedi iktidara davet etti. Ölmeden önce oğlunun iktidarını , yönetimini görmek istedi.. 

II.Mehmed hutbe okutturup, para bastırdı. Karamanoğlu, Macar Kralına gönderdiği elçi ile durumu bildirdi.Osmanlı tahtında bir çocuk vardı. Beklenen zaman bu andı.

Kutsal kitaplara barış yemini ettirilen Macar Kralı yine kutsal düşünceleri için yeminini bozarak birleşik bir ordu meydana getirip,Varna'ya doğru ilerledi.

II.Mehmed,babasını yeniden tahta davet etti,II: Murad gelmeyeceğini bildirince de tarihe geçen, meşhur; “padişah iseniz kafiri defetmek için gelmeniz vaciptir, eğer biz padişah isek emrimize itaat etmek de vaciptir” sözleri ile II.Murad'a yapacak bir şey bırakmadı. Padişah olarak değil de padişahın bir askeri olarak harbeden  II.Murad Varna’da Avrupa ordusunu dağıttı ve yeniden Manisa’ya döndü.

Buçuktepe vakası ile tahta ikinci kez geçti. Varna’da perişan  olan Macarlar öç alma maksadı ile yeniden savaşmaya geldiler. Kosava’da oğlu Mehmed ile birlikte savaşan II.Murad çok kanlı bir muhabere sonunda II.Kosava savaşını da kazandı.. 

48 yaşında şiddetli bir baş ağrısı sonucu 19 Şubat 1451'de vefat etti. Ölümü,II. Mehmet Manisa’dan Edirne’ye gelene kadar 16 gün saklandı.

Vasiyeti üzerine hep tekrarladığı “Allahın rahmeti üzerinden eksik olmasın” duasına uyacak şekilde kubbesi açık olarak yapılan türbesine defnedildi.

 

 



Bu haber 467 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,420 µs