En Sıcak Konular

YILDIRIM'DAN ''TÜRKSAT 3A'' AÇIKLAMASI

31 Mayıs 2008 10:00 tsi
YILDIRIM'DAN ''TÜRKSAT 3A'' AÇIKLAMASI Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, beklenmedik gelişme olması durumunda devreye girmesi gereken yedek yazılımda arıza çıkması nedeniyle TÜRKSAT 3A uydusunun uzaya fırlatılmasının ertelendiğini bildirdi.

KOUROU - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, beklenmedik gelişme olması durumunda devreye girmesi gereken yedek yazılımda arıza çıkması nedeniyle TÜRKSAT 3A uydusunun uzaya fırlatılmasının ertelendiğini bildirdi. Yıldırım, ''Bu şartlar altında da uydu normalde fırlatılır ama milyonda bir ihtimal de olsa da riske atamayız'' dedi.
     Yıldırım, Fransız Guyanası'da gazetecilerle yaptığı sohbette, TÜRKSAT 3A uydusunun fırlatılmasının ertelenmesine ilişkin olarak, şunları söyledi:
     ''Fırlatıcı roket üzerinde katı ve sıvı yakıt tankları var. Roket ateşlenip fırlatma işlemi başladıktan sonra önce katı, sonra sıvı yakıt tankları ayrılıyor. Bu işlemden sonra da önce İngilizlerin uydusu Skynet 5C, sonra TÜRKSAT 3A ayrılıyor. Bunların hepsi 30 dakika içerisinde olan işlemler. Tüm bu işleri yaparken beklenmedik gelişme olursa devreye girmesi gereken yedek yazılımda arıza çıkmış. Şimdi onu kontrol ediyorlar. Bu şartlar altında da uydu normalde fırlatılır ama milyonda bir ihtimal de olsa da riske atamayız.''
     TÜRKSAT 3A'nın TÜRKSAT 1C'nin yükünü alacağını, kapasitesinin TÜRKSAT 1C'nin yaklaşık 2 katı olduğunu anlatan Yıldırım, ''Bir televizyon kanalı için 6 megahertz ayrılırsa, TÜRKSAT 3A üzerinden en az 200 televizyon kanalı hayatımıza girebilir. Bu 3 megahertz olursa TÜRKSAT 3A üzerinden daha fazla sayıda kanal yayın yapabilir'' diye konuştu.
     TÜRKSAT 3A'nın hizmete girmesiyle birlikte televizyon kanalları ile yapılan sözleşmelerin yeniden gözden geçirileceğini belirten Yıldırım, ''Bizden frekans kiralayıp başkalarına kullandırıyorlar. Kirli yayın oluyor. Artık frekansları devredemeyecekler. Yayın yapmak isteyen TÜRKSAT'tan kiralayacak. Onun için TÜRKSAT İstanbul'dan sonra Ankara'ya da up-link kuracak''diye konuştu.
     TÜRKSAT 5A uydusunu ''yerli'' imkanlarla yapmayı hedeflediklerini dile getiren Yıldırım, TÜRKSAT 5A'nın Türkiye'de yapıldıktan sonra Fransız Guyanası'nda fırlatılmasının söz konusu olduğunu ifade etti.
     TÜRKSAT 5A projesinde TAİ ile TÜRKSAT'ın birlikte çalışacağını anlatan Yıldırım, ''TAİ tesislerinde ilk milli uydumuz için uydu tasarım merkezi kurulacak. TÜRKSAT 3A'nın üretim aşamasında çalışan mühendislerimiz bu projede de yer alacak. Buna beyin teri diyoruz. TÜRKSAT 5A'yı 2015'te fırlatmayı planlıyoruz'' dedi.

Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,594 µs