En Sıcak Konular

MALİYE AKARYAKITTAKİ VERGİ YÜKÜ İNDİRİMİNE SICAK BAKMIYOR

30 Mayıs 2008 11:00 tsi
MALİYE AKARYAKITTAKİ VERGİ YÜKÜ İNDİRİMİNE SICAK BAKMIYOR Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş'ın akaryakıt üzerindeki vergi yükünün düşürülmesi talebine Maliye sıcak bakmıyor.

ANKARA - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş'ın akaryakıt üzerindeki vergi yükünün düşürülmesi talebine Maliye sıcak bakmıyor.
     Türkiye'de kurşunsuz benzin üzerindeki vergi yükü yüzde 57,68'e ulaşırken, bu oran motorinde yüzde 44,98, otogazda yüzde 46,30, LPG'de (mutfak tüpü) yüzde 40,62,fuel oil'de ise yüzde 30,70 olarak belirleniyor.
     EPDK Başkanı Köktaş'ın ham petrol fiyatlarında yaşanan artışların ardından ''Madem ki dünya petrol fiyatlarına müdahale edemiyoruz, o zaman kendi iç pazarımızda oluşan fiyatların bileşenlerine bakmamız lazım. Türkiye'de enerjinin vergilendirilmesine ilişkin politikalarda değişime ihtiyaç var'' diyerek, akaryakıt sektöründe verginin düşürülmesi talebi, Maliyeden olumlu yankı bulmadı.
     Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan bir üst düzey yetkili, akaryakıt ürünlerinden maktu özel tüketim vergisi alındığını, ürün fiyatları arttıkça zaten vergi yükünün oransal olarak düştüğünü ifade etti.
     Bütçenin sağlıklı gelir kaynaklarıyla finanse edilmesinde vergilerin büyük önemi olduğunu kaydeden Maliye yetkilisi, konuyla ilgili şunları söyledi:
     ''Neye göre vergi indirimi? Akaryakıt fiyatları, son dönemde dünya petrol fiyatlarındaki artışa paralel ülkemizde de yükseliyor. Ama bu süreçte biz, akaryakıt üzerinden aldığımız ÖTV tutarlarını değiştirmedik. Dolayısıyla, artan fiyatlar sonucunda bugün benzin veya motorindeki ÖTV yükü zaten düştü.
     Ayrıca mevcut vergilerde daha da indirime gitmek ne demek? Vergi gelirlerinin düşmesi demek. O zaman Türkiye, bütçesini finanse etmek için daha çok borçlanmayacak mı? Daha yüksek borç faizi ödemeyecek mi? Faizlerin Türkiye'yi nerelere götürdüğünü hep beraber gördük.''
     Bu arada Maliye Bakanlığı verilerine göre, akaryakıt ürünleri içinde en fazla vergi benzinden alınıyor.
     Kurşunsuz benzindeki toplam vergi yükü, yüzde 42,43'lük ÖTV ve yüzde 15,25'lik KDV payı ile birlikte yüzde 57,68'e yükseliyor.
     Bunu yüzde 46,30'luk vergi yükü ile otogaz izliyor. Otogazdaki vergi yükünün yüzde 31,05'ini ÖTV, yüzde 15,25'lik bölümünü de KDV payı oluşturuyor.


Bu haber 431 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,439 µs