En Sıcak Konular

TÜRKMEN RESSAMLAR İSTANBUL'U ANLATTI

29 Mayıs 2008 21:30 tsi
TÜRKMEN RESSAMLAR İSTANBUL'U ANLATTI İstanbul'un fethinin 555. yıl dönümünde İstanbul'u konu alan resimlerinden oluşan ''Türkmen Ressamların Fırçasından İstanbul'' sergisi Ayasofya Müzesi'nde açıldı.

İSTANBUL- İstanbul'un fethinin 555. yıl dönümünde Türkmenistan'dan 4 Türkiye'den 1 ressamın İstanbul'u konu alan resimlerinden oluşan ''Türkmen Ressamların Fırçasından İstanbul'' sergisi Ayasofya Müzesi'nde açıldı.

Aşkabat Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşavirliği ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü işbirliği ile hazırlanan serginin açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kemal Fahir Genç, İstanbul'un Türkler için gerçekten çok önemli bir şehir olduğunu söyledi.

İstanbul'un fethinin yeni bir çağın başlamasına vesile olduğunu anımsatan Genç, serginin, 5 Türk ressamın 5 farklı bakış açısıyla yaptıkları 90'ın üzerinde eseri bir araya getirdiği belirtti.

Genç, bir şehre ayrılan bu konsept ile ilk defa bu büyüklükte bir sergi yapıldığına dikkati çekerek, ''Bakanlığımız veya İstanbul Valiliği tarafından bir kaynak yaratarak sergiyi muhafaza edeceğiz ve 2010'da Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul'da yerli ve yabancı misafirlere sunacağız'' diye konuştu.

Sergide emeği geçen sanatçılara teşekkür eden Genç, ''Türk dünyası bir bütündür ve büyük bir dünyadır. Bu dünyanın neler yapabileceğini her akıl anlayamaz'' dedi.

Aşkabat Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri Cesim Çelebi de bir buçuk yıldır Aşkabat'ta olduğunu, oraya gittiğinde resim sanatında çok üst düzeyde eserlerin verildiğini gördüğünü belirterek, Türkmen ressamların bu sanatlarının İstanbul'un tanıtımında çok etkili olacağını düşündüğünü ve bir proje başlatılmasını planladığını anlattı.

Türkmen ressamları İstanbul'a getirerek 9 ay boyunca bir atölye çalışması yapmalarını sağladıklarını ve serginin bu çalışmada verilen eserlerden oluştuğunu belirten Çelebi, sanatçılara Türkiye'ye gösterdikleri ilgi ve yaptıkları değerli eserler için teşekkür etti.

PROF. AHMET ATAN

Sergiye Türkiye'den eserleriyle katılan Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Bölümü Grafik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Ahmet Atan da İstanbul'un ''bir sevda'' olduğunu belirterek, ''tıpkı sudan çıkmış balıklar gibi insanların bunun farkına şehrin dışına çıktıklarında vardıklarını'' söyledi. Atan, İstanbul'a hizmeti ve ataları yad etmek istediklerini ifade etti.
Konuşmaların ardından ressamlar Türkmenistan'dan Allamurat Muhammedov, Gülnaz Rozıkulova, Kössekmırat Nurmıradov, İşangulı İşangulıyev, ve Türkiye'den Prof. Ahmet Atan'a şükran plaketleri verildi.
Ressamlar da birer tablolarını Kültür ve Turizm Bakanlığına hediye etti.Sergiyi değerlendiren Türkmen Ressam Allamurat Muhammedov, Osmanlı sultanlarının Türkler'in şöhretini dünyaya yaydıklarını belirterek, İstanbul'un dünyaya tanıtımında katkıları bulunduğu için çok mutlu olduklarını dile getirdi.

Muhammedov, İstanbul'a bundan 14 sene önce geldiğini ifade ederek, ''Ondan önce İstanbul'u düşlerimizde görüyorduk ve çok az bilgimiz vardı. Burada ne var, ne tarih var bilmiyorduk. O yıl Ayasofya'nın bu galerisinde sergi yaptım. Şimdi ise bu proje çerçevesinde yine burada bir sergiye katılıyorum'' diye konuştu.

İSTANBUL DÜNYANIN MERKEZİ OLABİLECEK BİR ŞEHİR

İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmet'in benzersiz bir insan olduğunu, Ayasofya'nın ise iki dinin birleşimini temsil ettiğini ve her milletten ziyaretçi aldığını kaydeden Muhammedov, gördükleri ve hissettiklerini birleştirince ortayla böyle eserler çıktığını söyledi.

''İstanbul dünyanın merkezi olabilecek, kıtalararası bir şehir. Güzel insanların da hepsi burada'' diye konuşan Muhhammedov, Türk sanatlarını dünyaya tanıtmak için çaba gösterilmesi gerektiğini, bu doğrultuda sanatçı olarak ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.

Muhammedov, ''İstanbul bir sanatçı için engin bir pınar. Eski sanatlarla da çağdaş sanatlarla da eser vermek mümkün. İstanbul aynı zamanda Türk dünyasının merkezi. Biz burayı örnek alıyoruz. Umarım Türk dünyası olarak geleceğimiz parlak olacak'' diye konuştu.

Serginin açılışına ressamların yanı sıra İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, Ayasofya Müzesi Müdürü Mustafa Akkaya da katıldı.

İstanbul'un tarihi olaylarını, inanışları ve mimarisini konu alan tablolardan oluşan sergi, 7 Haziran'a kadar gezilebilecek.



Bu haber 716 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,693 µs